Minka Kuustonen Annassa: ”Minun ei tarvitse olla seksikäs ollakseni kiinnostava näyttelijä”

Jaa artikkeliTilaa Seura
"Minusta on ihmeellistä, että kehoni voi taipua tällaiseen, kantaa sisällään uutta elämää", Minka Kuustonen kuvailee raskausaikaansa Annassa. © PEKKA HOLMSTRÖM/OTAVAMEDIA
Minka Kuustonen uskoo, että metoo-kampanjalla on paljon annettavaa tasa-arvoistumiseen. Nyt kunnianhimoisen näyttelijän on kuitenkin aika rauhoittua: Minkan esikoisen on määrä syntyä kuun lopussa.

Näyttelijä Minka Kuustonen, 32, kertoo Anna-lehdessä uskovansa siihen, että seksuaalista häirintää vastustavan metoo-kampanjan ansiosta tasa-arvoistumisessa otetaan isoja askelia.

Kun sukupuolten väliseen valta-asetelmaan tulee säröjä, se voi toivottavasti vaikuttaa siihen, että naisnäyttelijät alkaisivat saada aiempaa kiinnostavampia rooleja.

”Minun ei tarvitse olla seksikäs ollakseni kiinnostava näyttelijä. Tämän ymmärtääkseni minulta on mennyt aikaa. On pitänyt varttua, hankkia elämänkokemusta ja itseluottamusta. Meihin iskostetaan kliseiset sukupuoliroolit niin varhain, ettei niiden haastaminen ole helppoa.”

Näyttelijänä Minka on tullut tutuksi muun muassa Kansallisteatterin Patriarkka-näytelmästä ja viime vuoden Putouksesta.

Annan haastattelussa Minka toteaa, että sukupuolirooleja vahvistetaan entisestään, kun otsikoihin nostetaan naisnäyttelijän seksikäs mekko sen sijaan, että puhuttaisiin hänen tekemästään roolisuorituksesta. Miesten kohdalla tällaista tapahtuu Minkan mielestä harvemmin.

”Välillä minusta on tuntunut, että olen ollut lukittuna nuoren naisen rooleihin. En ole koskaan määritellyt itseäni sukupuolen kautta. Sukupuoli-identiteettini on rajaton.”

”Olen aina halunnut perheen”

Minkan lapsuudenperheessä naiset ja miehet olivat keskenään tasa-arvoisia. Isä, muusikko Mikko Kuustonen ja äiti jakoivat kotityöt. Minka pyrkii samaan myös omassa parisuhteessaan kihlattunsa, näyttelijä Aku Sipolan, 28, kanssa.

Pari odottaa parhaillaan ensimmäistä lastaan. Minkan laskettuaika on kuun lopussa, eikä lähestyvä synnytys pelota. Minka kertoo Annassa saaneensa tukea paitsi Akulta myös siskoltaan Inka Kuustoselta, joka sai esikoisensa puolitoista vuotta sitten.

”Minulla ei ole koskaan ollut näin itsevarma olo. Olen saanut ihan uutta naiseuden buustia. Minusta on ihmeellistä, että kehoni voi taipua tällaiseen, kantaa sisällään uutta elämää.”

Tuleva lapsi on ollut Minkan ja Akun yhteinen toive. Pari on ollut yhdessä kolme ja puoli vuotta. Kolmenkympin kriisi ja sen läpikäyminen antoivat Minkalle oivalluksen siitä, että hän on valmis äitiyteen.

”Olisin voinut jatkaa nuoren aikuisen vapaata ja villiäelämää loputtomiin, mutta minusta alkoi tutnua siltä, että se elämäntyyli on nähty.”

”Olen aina halunnut perheen, enkä halunnut kävellä onneni ohi. En halunnut ottaa sitä riskiä, että lykkään haavettani vuosia eteenpäin ja että raskaaksi tuleminen ei sitten ehkä enää onnistukaan,” Anna-lehden juttu kertoo.

Lue myös:

Iina Kuustonen: Samaan leffaan Mikko-isän kanssa

X