Anna-lehti: Minna Tervamäki oppi jo nuorena tekemään työtä unelmiensa eteen – “Rakkaus tanssimiseen on minussa vieläkin”

Intohimo tanssiin on kantanut Minna Tervamäkeä niin parrasvaloissa kuin epävarmoina hetkinä. Sinnikkyydestä ja luovuudesta on ollut hyötyä myös korona-aikana.   

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tanssija, koreografi Minna Tervamäki on huolissaan taiteentekijöiden jaksamisesta.

Intohimo tanssiin on kantanut Minna Tervamäkeä niin parrasvaloissa kuin epävarmoina hetkinä. Sinnikkyydestä ja luovuudesta on ollut hyötyä myös korona-aikana.   
Teksti:
Terhi Harper

Koreografi, tanssija ja tanssinopettaja Minna Tervamäki, 52 kasvoi kolmihenkisessä lapsuudenkodissaan arvostamaan kulttuuria, jota vanhemmat harrastivat monipuolisesti kuvataiteesta lavatansseihin.

Minna ei osaa kuvitella maailmaa, jossa taide ei olisi läsnä arjessa.

“Parhaimmillaan taide-elämys on minulle sitä, että koen olevani vahvasti olemassa, olemassaolosta tulee tiheää”, Minna Tervamäki kertoo Anna-lehdessä.

Huoli taiteentekijöistä

Koronan vuoksi perutut tapahtumat surettavat Minnaa, joka ymmärtää kulttuurialan ja erityisesti yksityisyrittäjien ahdingon. Mahtavaa olisikin, että rajoitusten loputtua suomalaiset tukisivat kulttuuria.

Taiteentekijöiden jaksaminen huolestuttaa Minnaa.

“Kulttuurialan ihmiset ovat todella väsyneitä, koska tulevaisuus on tällä hetkellä niin näköalatonta. Moni freelancer elää kädestä suuhun. Homma toimii niin kauan, kuin on tuloja. Kun on lapset ja asuntolainat, ja kaikki tulot yhtäkkiä katoavat, niin kyllä siinä ollaan tiukoilla.”

Myös Minnan kohdalla korona on vienyt suurimman osan töistä. Omalla kohdalla tilanne ei ole kuitenkaan ollut pahin mahdollinen.

“Koska olen eläkkeellä Kansallisbaletista, minulla on kuitenkin pysynyt koko ajan jonkinlainen taloudellinen turva.”

Minna Tervamäki on opettanut ja vetänyt kursseja balettioppilaille etäyhteyksien välityksellä. Opettaja antaa tunnustusta sinnikkäille oppilailleen, jotka joutuvat harjoittelemaan neljän seinän sisällä kotona.

“Ryhmälle tunnin vetäminen on haastavaa. Ruudulla on monta pikkuruutua, ja yritän nähdä, mitä niissä oikein tapahtuu.”

Rohkeus tarttua tuumasta toimeen

Korona-aika on pakottanut monen muun taiteenharjoittajan lailla myös Minnan etsimään uusia tapoja harjoittaa ammattiaan. Minna kertoo kuitenkin olevansa luonteeltaan helposti innostuva – uudet ideat vievät mukanaan eikä häneltä puutu rohkeutta tarttua tuumasta toimeen.

Tästä esimerkkinä on Minnan ja videokuvaaja Ali Kesannon yhdessä kehittämä  Taidetauko-niminen konsepti, joka on erityisesti suunnattu yrityksille.

Taidetauko tuo tanssiesityksen ruudulle yleisön nähtäväksi ja koettavaksi.

“Se on voimaannuttava tauko Teams-palavereiden tai muiden työkiireiden keskellä”, Minna Tervamäki kertoo Anna-lehdessä.

Nyt odotukset ovat tulevassa syksyssä – haaveissa on päästä vihdoin esittämään yleisön eteen kahteen jo kahteen kertaan koronan vuoksi siirretty Heaven’s Gate -esitys yhdessä tanssija Anni Jokimiehen kanssa Suomen Lasimuseossa Riihimäellä.

Minna Tervamäki

Kohta eletään kesää, mutta Minna Tervamäki pohtii jo syksyä ja toivoo pääsevänsä vihdoin live-yleisön eteen tanssimaan.  © Anton Reenpää/Otavamedia

Lue lisää uusimmasta Anna-lehdestä, miten Minna Tervamäki nuorena ballerinana joutui epäasiallisen valmentajan silmätikuksi, kuinka hän selvisi työuupumuksesta, ja miksi tanssijan roolista joutuu välillä hyppäämään roudariksi.

Lue myös: Tanssija-koreografi Minna Tervamäki kehonhuollon voimasta: ”Kosketus poistaa kipua ja lohduttaa”

X