Minnan ja Mikan rakkaus syttyi internetin treffipalvelun kautta

Jaa kaverilleTilaa Seura
Kun Minna Oulasmaa ja Mika Pesonen kohtasivat netissä, he olivat valmiita aikuiseen suhteeseen. Suhteesta syntyi kirja Hehkua elämään - Kuusi onnesi avainta.

Avaran olohuoneen nurkassa seisoo Mika Pesosen punttipenkki. Se on siinä Minna Oulasmaan ehdotuksesta.

Puolitoista kuukautta yhdessä asunut espoolainen avopari ei saa riitaa aikaiseksi oikein mistään. Pariskunta tapasi internetissä viisikymppisinä ja tunsi nopeasti molemminpuolista sielunkumppanuutta.

Oulasmaa sai Pesosesta rinnalleen avoimen miehen, jonka kanssa saattoi keskustella mistä tahansa. Rakastunut pari lähti aluksi leikillisesti pohtimaan, mikä mahtaa olla hyvän elämän oikea kaava. Leikistä syntyi yhdessä kirjoitettu elämäntaito-opas nimeltä Hehkua elämään – kuusi onnesi avainta.

Kirja pohjautuu molempien vankkaan työkokemukseen: Oulasmaa on pari- ja seksuaaliterapeutti, Pesonen toimii asiantuntijana ja kouluttajana pankkialalla. Viimeisen kipinänsä se on kuitenkin saanut pariskunnan omasta tarinasta – rakkaudesta aikuisten, itsensä kanssa sinut olevien ihmisten kesken.

Treffit verkossa

Löysitte toisenne internetin treffipalvelussa. Mikä toisen profiilissa kiinnosti?

Minna: Mika oli poikkeuksellinen viisikymppinen pääkaupunkiseutulainen mies, koska hän ilmoitti heti oman esittelynsä alussa, ettei harrasta golfia, moottoripyöräilyä, purjehdusta, laskettelua eikä mökkeilyä – ne ovat asioita, joita itsekin inhoan ja jotka tulivat vastaan lähes joka profiilissa.

Mika: Minnan profiilissa ei vielä ollut mitään erityisen kiinnostavaa, se oli niin sanotusti ihan kiva. Mutta heti ensimmäisissä viesteissä teki vaikutuksen kirjoitustaito ja tapa lähestyä asioita. Nopeasti tuli myös ilmi, että hän on kokenut paljon ja tietää, mitä haluaa, ja että hänellä on hyvä itsetunto. Hän ei selvästikään ollut etsimässä elättäjää tai kasvattajaa eikä ollut epätoivoinen.

Miten ensitapaaminen sujui?

Mika: Tavattiin jo parin viikon sisällä ensimmäisestä viestistä. Se oli torstaina kello 18 Kauniaisten Momsissa. Muistan, että oli tosi kova pakkanen. Siellä oltiin ja juteltiin puolitoista tuntia. Ensivaikutelma Minnasta oli, että viehättävän näköinen nainen ja jutut samaa tasoa kuin kirjoitetut viestit. Kiva, itsenäinen ihminen!

Minna: Mikasta tuli ihan hirveän hauska vaikutelma, siitä keveydestä ja helppoudesta. Ei ollut mitään pingottamista ja huumorintajuakin löytyi heti. Kun hän meni käymään vessassa, hän sanoi, että tämä on nyt se kohta, jolloin voit poistua, jos ei kiinnosta!

Varmoin askelin

Mihin toisessa ihastuitte?

Minna: Mikan kykyyn sitoutua. Hän oli kauhean tosissaan heti ja uskalsi myös ilmaista halunsa sitoutua. Koin, että se oli poikkeuksellista. Hän oli selvästi ihminen, joka on sinut itsensä kanssa ja valmis suhteeseen. Aikaisemmin olen tunnistanut itsessäni syvää yksinäisyyttä parisuhteessa, mutta Mikan kanssa tunsin sielunkumppanuutta. Meistä tuli hyvin nopeasti myös parhaat ystävät.

Mika: Minnan kanssa kaikki oli heti helppoa, ei ollut mitään vääntöä turhasta. Kun olin ensimmäistä kertaa Minnan luona kylässä, jätin vessassa käydessäni tahallani pöntönrenkaan ylös.

Kun Minna kävi vessassa, kysyin, oliko siellä mitään erikoista. Mainitsin renkaan ja sanoin, että eikös se ole tärkeä juttu. Minna sanoi, ettei sillä ole väliä. Se oli oikea vastaus!

Minna on rento – mutta ei kuitenkaan liiaksi. Hän on toisaalta esimerkiksi täsmällinen.

Mitä aiemmat suhteenne ja aiempi elämä olivat opettaneet?

Minna: Viimeisen eroni jälkeen ajattelin, etten halua enää sopeutua. Olen ollut kameleontti, joka on sopeutunut tilanteisiin ja hylännyt itsensä. Päätin, etten siihen enää ryhdy. Olen usein esimerkiksi hidas tietämään, mitä tarvitsen. Nyt otan oman aikani asioille. Se ei tarkoita, etten tekisi kompromisseja vaan etten enää hylkää itseäni. Olin aiemmin suostunut muuttumaan ihmiseksi, josta en pitänyt. Halusin löytää sisältäni aitoa, vanhaa minua.

Aiemmista suhteista voi silti olla kiitollinen, sillä ilman niitä en olisi ehkä ymmärtänyt sitä, miten hyvin Mika sopii minulle.

Mika: Olen oppinut ihan hirveästi siitä, mitä itse olen ja en ole. Minna on itsenäinen ihminen, ja tästä ei tulisi mitään, jos en tuntisi itseäni. Kun edellinen suhde oli loppumassa, sain myös potkut edellisestä työstäni, ja lonkkani olivat lopussa. Tuntui suoraan sanottuna siltä, että kaikki menee päin helvettiä. Mutta en jäänyt surkuttelemaan.

Nyt lonkat on leikattu ja toimivat loistavasti, ja minulla on sekä uusi suhde että työpaikka, jotka ovat kumpikin parasta, mitä voin toivoa. Olen oppinut, että kannattaa olla rohkea ja miettiä, mitä voisi tehdä, eikä vain unelmoida.

Syvälle arvoihin

Mika Pesonen ei tarvinnut sulloa punttipenkkiään pois näkyvistä. Minna Oulasmaalle sopi hyvin, että se seisoo olohuoneessa. ©JARMO WRIGHT/OTAVAMEDIA

Miten yhteisen kirjan kirjoittaminen vaikutti suhteeseenne?

Minna: Se oli hirveän hyvää tutustumista toiseen. Kirjan kirjoittaminen oli intensiivinen prosessi, jossa kumpikin antoi ja sai toiselta paljon palautetta. Aiheesta keskusteltiin koko ajan, ja kirja alkoi elää omaa elämäänsä.

Mika: Minnan urheilutausta tuli siinä projektissa esille, hänhän on ollut maajoukkuetason lentopalloilija. Jos hän jotain meinaa tehdä, hän tekee sen ja menee eteenpäin kuin juna. Minä olisin varmaan pitänyt enemmän taukoja.

Minna: Mika on hirveän nopea, häntä varmaan järkytti mun hitaus!

Mika: Ei, kyllä se oli tosi hauskaa. Kerran Krakovassakin istuttiin kuppiloissa kaksi päivää muistiinpanovälineiden kanssa. Se oli aluksi hassua hölmöilyä, vähän kuin yhteinen leikki.

Minna: Mutta pian se vei syvempiin, vakavampiin asioihin. Parisuhteen arvot jäävät usein keskustelematta, ja kirjan tekeminen ajoi meidät siihen. Se oli kuin väline arvojen tutkimiseen.

Mitkä ovat parisuhteenne arvot?

Mika: Toisen arvostuksesta ja kunnioituksesta olemme puhuneet paljon, että mitä se on. Että ei esimerkiksi aina ole lyttäämässä toista ja toisen ideoita. Omistautuminen parisuhteelle on myös tärkeää.

Minna: Yksi perusasia on tietysti luottamus, se on kivijalka. Sitten toisaalta näen työssäni paljon sitä, että leikkisyys ja hulluttelu katoavat parisuhteesta. Meitä yhdistää se, ettei kumpikaan ole jäänyt katkeraksi mistään. Se mahdollistaa uuden alun, kun uuteen suhteeseen tulee ilman katkeruutta.

Mika: Uteliaisuus on myös tärkeää, ilman sitä loppuu koko parisuhde, jos toisen asiat eivät enää kiinnosta.

Minna: Silloin ajautuu välinpitämättömyyteen, joka on ehkä rakkauden vastakohta.

Ihana arki

”Kuva on otettu Kap Verdellä joulukuussa 2014. Olimme tavanneet saman vuoden tammikuussa ja teimme jo ensimmäisen vuoden aikana useita ulkomaanmatkoja. Yhdessä matkustaminen on hyvä parisuhdetesti.”

Matkustelu yhdistää teitä. Millaista matkaseuraa olette toisillenne?

Minna: Mika varasi tosiaan ensimmäisen yhteisen ulkomaanmatkan jo parin viikon päästä siitä, kun oltiin ensi kerran tavattu. Mika on meistä se matkanjärjestäjä ja opas, ja minä saan olla ihanasti maskotti. On ihanaa, kun toinen huolehtii ja järjestää, on lukenut etukäteen paikan historiasta ja tuntee kartat. Mika tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja, mitä tehdä ja minne mennä. Siitä tulee hemmoteltu olo.

Mika: Minähän en kauheasti osaa ostella koruja tai kalliita laukkuja, eikä Minna oikein sellaisia käytäkään. Meillä on matkoilla aina lystiä. Voidaan olla vaikka tekemättä mitään, kuten Kap Verdellä, tai vuokrata kaupunkilomalla fillarit. Yhdessä kuitenkin mietitään, mitä voisi tehdä.

Miten huomioitte toisenne arjessa?

Minna: Meidän ei tarvitse neuvotella mistään kotitöistä. Kumpikin tekee niitä ilman laskuria. Yhdessä asuessa olen yllättynyt siitä, miten paljon Mika tekee kotona. Arjessa parasta toisen huomioimista on asioista huolehtiminen.

Mika: Parien yleisimmät riidat ovat kotitöistä, rahasta ja lastenkasvatuksesta. Niistä ei meillä saa riitaa. Arki sujuu hyvin ja on sitä paitsi kivaa.

Minna: Tämä on sitä elämää, josta olen terapeuttina aiemmin vain kirjoittanut. On ihanaa päästä elämään sitä!

Lue myös:

Mitä sanaa deitti-ilmoituksessa ei kannata käyttää? Tutkija perehtyi treffipalveluihin

Sinkun elämää -kirjan kirjoittaja vinkkaa: Näitä asioita sinkkuystäväsi ei halua kuulla

 

X