Matkailuyrittäjä Saimi Hoyer paljastaa menestyksensä salat: ”Ei kannata kadehtia vaan kuunnella niitä, jotka ovat tehneet asioita oikein”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Saimi Hoyer on kiitollinen saatuaan mahdollisuuden luoda uudenlainen ura sairastuttuaan vuosia sitten perinnölliseen infektiosairauteen. © Pekka Holmström / om-arkisto
Yrittäjä Saimi Hoyerille, 43, on sanottu, että jos hän epäonnistuu, hänen pitää muuttaa pois Suomesta.

Onnea! Sinulle myönnettiin Suomen leijonan ansioristi. Miltä nyt tuntuu?

Hämmentävältä. Olen iloinen, että juuri kulttuuriperinnön säilyttäminen ja luonnon puolesta puhuminen huomioitiin. Näin kiitetään koko Saimaan alueen puolesta vapaaehtoisesti tekemästäni työstä.

Miten Punkaharjulla pyyhkii?

En olisi itse voinut kuvitella, että Hotelli Punkaharju valitaan vuoden matkailun huippukohteeksi ja minut vuoden matkailuhenkilöksi. Minua on pidetty hulluna, ja parin vuoden aikana on paljon kyyneleitäkin vieritetty. Jos joku ajattelee, että helppohan se Saimille on, niin eipä ole. Ei hotellin pyörittäminen ole mitään keppoista touhua. Takanani on iso tukiryhmä mentoreita ja ystäviä, jotka ovat potkineet minua liikkeelle silloin, kun on pitänyt potkia. Olen iloinen siitä, että ympärilläni on niin erilaisia ihmisiä aasta ööhön.

Tärkein oppi elämässä?

Jo malliaikoina opin, että porukasta erottuminen vaatii aika paljon pokkaa. Pitää olla ennakkoluuloton ja ajatella isommin. Ei kannata kadehtia vaan kuunnella niitä, jotka ovat tehneet asioita oikein ja oppia heiltä. Jos jotain ei ymmärrä, pitää kysyä. Sillä minäkin olen mennyt eteenpäin. Aina pitää myös muistaa kiittää ja pyytää anteeksi.

Kun yrityksellämme oli ongelmia, minulle sanottiin, että jos epäonnistun, se on niin noloa, että minun pitää muuttaa pois Suomesta. Ei se ole noloa – se on hetki oppia!

Mistä olet kiitollinen?

Minulle annettiin uusi mahdollisuus luoda uudenlainen ura, kun sairastuin vuosia sitten perinnölliseen infektiosairauteen. En silloin todellakaan ajatellut, että pöytä on puhdas ja että on mahtava lähteä rakentamaan uutta. Puhelin lopetti soimisen. Kaikki mitä olin rakentanut – koko palikkatalo – romahti alas. Kaikella pahalla on kuitenkin hyvätkin puolensa. Ihminen hioutuu, ja se sairaus kasvatti minua paljon.

Millaisena näet tulevaisuuden?

Teen tällä hetkellä puhujana ja yrittäjänä asioita, joita rakastan. Hotelli Punkaharjun johtajuus on eläkevirkani ja tulee jatkumaan siihen asti, kunnes minä täältä lähden. Odotan kevättä ja sitä, että pääsemme toteuttamaan hulluja juttuja sienistä.

 

X