Mira Luoti Annassa: Miehen juominen johti asumuseroon – Terapiasta löytyi tie molempien raitistumiseen

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Mira Luoti lopetti juomisen kannustaakseen miestään raittiuteen. Puolison alkoholinkäyttö ajoi perheen kriisiin.
Mira Luoti lopetti juomisen kannustaakseen miestään raittiuteen. Puolison alkoholinkäyttö ajoi perheen kriisiin. © Pekka Holmström / Otavamedia
Laulaja Mira Luoti kertoo Annassa luopuneensa alkoholin käytöstä tukeakseen miehensä raitistumista.

Laulaja Mira Luoti oli muuttanut yhteen Happoradio-yhtyeessä kitaraa soittavan Mika ”AH” Haapasalon kanssa 2013. Pariskunnalla oli yhteensä neljä lasta edellisistä liitoista. Uusperheen kuopus, pariskunnan yhteinen Urho-poika syntyi seuraavana vuonna.

Yhteiseloa varjosti Mikan alkoholin käyttö, joka hiipi kuvioihin salakavalasti. Alkoholistina Mira ei miestään pitänyt, koska tämä ei juonut koskaan kotioloissa.

”Mikalla oli tapana ryypiskellä keikkareissuilla, ja minä en sietänyt sitä yhtään”, Mira kertoo Annan haastattelussa.

Koska Mikalla oli Happoradion kanssa keikkoja joka viikonloppu, keikkajuominen näkyi kotioloissa sunnuntain ja alkuviikon jatkuvana väsymyksenä.

”Siinä elämäntilanteessa ei vaan yksinkertaisesti sopinut tulla kotiin lorvimaan krapulassa”, Mira jatkaa.

Miran veli oli sairastunut syöpään, pariskunnan kuopuksella oli todettu sydänvika ja viisilapsisen uusperheen elämä oli vaativaa. Tilanne kriisiytyi. Mira tunsi tarvetta vetää omat rajansa.

”En olisi voinut jatkaa parisuhdettamme, jos hän olisi jatkanut keikkajuomista entiseen malliin”, Mira sanoo.

Raittius toi sisältöä elämään

Mikan oli vaikea ymmärtää, miksi juuri hänen käytöksensä olisi pitänyt muuttua. Erityisen vaikeaa Mikalle oli keskustella hänen juomisensa vaikutuksesta parisuhteeseen.

”Mika oli keikkaillut vuosikausia, ja oluen juominen on kuulunut siihen aina itsestään selvänä rutiinina. Mikasta tuntui, ettei hän pysty soittamaan selvin päin eikä puhumaan ihmisten kanssa ilman alkoholia”, Mira kertoo.

Helmikuussa 2015 pariskunta muutti erilleen asumaan. Parisuhdetta ei pantu katkolle, mutta kahden kämpän elämää he viettivät kymmenen kuukautta.

”Kävimme terapiassa saadaksemme kolmannen osapuolen auttamaan vaikeissa asioissa, esimerkiksi alkoholiin liittyvässä epäluottamuksessa”, Mira kertoo.

Mika vähensi juomistaan. Tuopin ääressä ennen vietetystä ajasta säästyi aikaa ja energiaa säveltämiseen ja lasten kanssa olemiseen. Kun Mika lopetti alkoholin käytön kokonaan, myös Mira halusi raitistua.

”Haluan olla Mikan tukena. En tiedä, juommeko enää koskaan. Nyt meillä on tosi hyvä meininki näin.”

Mira Luodin laaja haastattelu 15.6.2017 Annassa, jossa hän kertoo myös kuopuksensa sydänviasta, veljensä kuolemasta ja uusperheen haasteista.

Lue myös:

Ministeri Haavisto PMMP:n jäähyväiskeikalla – Seura.fi 28.10.2013

Tyylituomari: PMMP – hyvästi tyyliduo! – Seura.fi 20.8.2013

X