Mitä rikas ajattelee köyhistä? Jyskin perustaja Lars Larsen nousi ryysyistä rikkauksiin

Jaa artikkeli
Lars Larsen, Jysk-ketju
Lars Larsenin Jysk-ketju on suomalaisille tuttu. © Christian Torp/Merrild Photography
Jyskin-perustaja Lars Larsen myy lakanoita ja huonekaluja suomalaisillekin niin hyvin, että hänestä on tullut miljardööri. Mitä hän ajattelee maailmasta?

Tanskalaisen Jysk-sisustushalpahalliketjun omistaja on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Hän aloitti rutiköyhänä ja on tunnettu räväkästä toiminnastaan. Lue, mitä Lars Larsen ajattelee muun muassa köyhyydestä ja Kiinan roolista maailmankaupassa:

Köyhyydestä:

”Nykyään sanotaan, että on kamalan paljon köyhiä ihmisiä, mutta mitä on olla köyhä? Olin viime vuonna yhdessä maailman köyhimmistä maista, Sierra Leonessa, mutta kun kuljin ympäri siellä näin iltaisin tulen ympärillä ihmisiä paistamassa lihaa tai kalaa. Me täällä maksamme paljon voidaksemme tehdä niin.”

Lapsista ja matkatyöstä:

”Nykyään en enää matkusta niin paljon maailmalla kuin 20 vuotta sitten. Ennen otin lapset mukaan, ja heillä oli hauskaa, kun he juoksivat ympäri myymälöitä tyynysotasilla. He oppivat kantamaan tavaroita myymälöihin ja muuta hyödyllistä. Se oli fantastista heille.”

Kierrätysajattelusta:

”On kaikenlaisia Älä osta mitään –päiviä. Taitaa tulla ongelmia uusien kauppojeni kanssa, jos tuo aate leviää. Jotkut haluavat kierrättää, toiset eivät. En usko, että koskaan tulee käymään niin, että kaikki haluavat nukkua toisten vanhoissa untuvatäkeissä. Toivottavasti niin ei käy. Tuotteet ovat hyviä ja kestävät kyllä kierrätystä. Kierrätys taitaa olla moderni uskonto toisille.”

Tupakanpoltosta:

”Aloin polttaa alakoulussa, jo yhdeksänvuotiaana. Olen polttanut lähes 60 vuotta. 30 vuotta sitten yritin olla polttamatta yhden vuoden ajan, mutta minusta elämäni oli silloin köyhempää. Uskon, että jos olet hyvällä mielellä, se on sinulle terveellisempää. Pidän polttamisesta ja se rentouttaa minua. Jos jonakin päivänä polttaminen ei tuntuisikaan hyvältä, yrittäisin lopettaa ja toivottavasti onnistuisin. Uskon, että ihminen kuolee vain kahdesta syystä: korkean iän tai stressin vuoksi. Kun poltan, en saa stressiä. Ihminen tarvitsee jotakin mihin uskoa.”

Kiinan roolista maailmankaupassa:

”Kaikki eivät ole kanssani samaa mieltä, mutta minä olen nähnyt junan jo kääntyneen Kiinasta Tanskaan. Esimerkiksi Flora Danica –tyynyt on jo parempi tuottaa Tanskassa: laatu on korkeampi, hinta sama eivätkä tyynyt seilaa viikkokausia maailman merillä. Aion ostaa enemmän Tanskasta ja myös Suomesta.”

Lue juttu Lars Larsenista Seurasta 25-26/16.

X