Monacon Caroline: Villikosta tuli hovin tukipilari

Vuosia Monacon tukipilarina olleesta prinsessa Carolinesta ja hänen lapsistaan uumoiltiin jo perillisiä kruunulle. Ruhtinas Albertin kaksoset siirsivät hänet tylysti paitsioon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prinsessa Caroline edusti tyylikkäänä veljensä, ruhtinas Albertin kaksosten ristiäisissä toukokuussa. Kaksosten syntymä siirsi hänet käytännössä ulos kruununperimyslistalta.

Vuosia Monacon tukipilarina olleesta prinsessa Carolinesta ja hänen lapsistaan uumoiltiin jo perillisiä kruunulle. Ruhtinas Albertin kaksoset siirsivät hänet tylysti paitsioon.
Teksti:
Aino Loikkanen

Vuonna 1985 Monacon prinsessa Caroline vastasi epäröimättä:

”Kyllä, joka päivä. Edelleen.”

Haastattelija oli juuri kysynyt häneltä, toivoiko 28-vuotias prinsessa koskaan lapsena olevansa vain tavallinen tyttö.

Caroline syntyi esikoiseksi Monacon ruhtinas Rainierille ja ruhtinatara Gracelle vuonna 1957. Hänen syntymänsä tarkoitti tulevaisuutta pienelle Monacon ruhtinaskunnalle – kruunulle oli syntynyt perijä! Jos ruhtinaspari ei olisi saanut lapsia, Monacoa olisi uhannut liittäminen Ranskaan.

Vain 14 kuukautta myöhemmin Caroline sai väistyä kruununperijän paikalta. Pikkuveli, prinssi Albert, syntyi ja kiilasi lain mukaan kärkipaikalle.

Vaikka kruunu jäi prinsessalta ulottumattomiin, ruhtinaskunta tarvitsi häntä vielä monesti tulevina vuosina.

Pois palatsista

Ruhtinasperheen lapset Caroline, Albert ja Stephanie varttuivat valokeilassa.

Caroline on sanonut, että hänet kasvatettiin velvollisuudet edellä.

”Ensimmäisenä tein aina sen, mitä piti, en sitä, mitä olisin itse halunnut”, hän kuvaili haastattelussa.

Pikkuveli Albertia koulittiin tulevan ruhtinaan tehtäviin, eikä Caroline odottanut koskaan nousevansa kruununperijäksi.

Silti kaunis ja prinsessa oli lehdistön jatkuvassa tarkkailussa. Carolinen monia mieskuvioita ja juhlintaa raportoitiin tiuhaan.

Opiskeluvuosinaan hän yritti irtiottoa palatsielämästä. Pariisissa opiskelemassa ollut prinsessa ilmoitti vanhemmilleen haluavansa mennä naimisiin itseään 17 vuotta vanhemman, ranskalaisen pankkiirin ja tunnetun naistenmiehen Philippe Junotin kanssa. Pari oli tavannut hieman aiemmin Pariisin yöelämässä.

Ruhtinasparin estelyistä huolimatta Caroline piti päänsä. Prinsessahäät vietettiin Monacossa, kun Caroline oli 21-vuotias.

Onnea ei kestänyt kauan, ennen kuin juorut molemminpuolisista syrjähypyistä alkoivat levitä.

Caroline haki eroa vain 28 kuukautta myöhemmin vuonna 1980 ja palasi Monacon palatsiin.

”Halusin päästä pois kotoa, ja avioliitto tuntui klassiselta tavalta tehdä se. Enää en menisi niin nuorena naimisiin”, hän kommentoi ensimmäistä avioliittoaan vuosia myöhemmin.

Äidin saappaisiin

Vuonna 1982 Carolinen vapaat vuodet prinsessana päättyivät dramaattisesti.

Hänen äitinsä, ruhtinatar Grace ajoi kohtalokkaan auto-onnettomuuden vuoristotiellä vuonna 1982. Grace ja kyydissä ollut prinsessa Stephanie olivat matkalla Ranskan kesähuvilaltaan takaisin Monacoon. Arvellaan, että Grace sai sairauskohtauksen, minkä johdosta auto suistui tieltä. Grace menehtyi vammoihinsa ja Stephanie loukkaantui pahoin.

Julkisuudessa nähtiin murtunut ruhtinas Rainier.

Surun keskellä esikoistytär Caroline joutui ottamaan äitinsä paikan ruhtinaskunnan ykkösnaisena.

Ensiaskeleet uudessä roolissa nähtiin jo ruhtinattaren hautajaisissa. Juuri Caroline käveli arkun takana isänsä oikealla puolella ja tuki tätä läpi seremonian.

Caroline toimisi ruhtinattaren sijaisena, kunnes kruununperijä Albert menisi naimisiin ja tämän aviovaimo ottaisi ykkösnaisen paikan. Väliaikainen pesti tarkoitti prinsessan omien suunnitelmien hyllyttämistä Monacon hyväksi.

”Äidin kuolema tarkoittaa, että tytär jää yksin maailmaan. Silloin on pakko kasvaa aikuiseksi”, Caroline sanoi noihin aikoihin.

Ruhtinas Rainier siirsi esikoisensa vastuulle useita ruhtinattarelle kuuluneita hyväntekeväisyys- ja edustustöitä. Caroline kunnioitti äitinsä perintöä muun muassa saattamalla loppuun tämän toiveen Monacon omasta kansallisbaletista vuonna 1985.

Samaan aikaan seitsemän vuotta nuorempi pikkusisko Stephanie kokeili niin uimapukusuunnittelijan kuin poplaulajan uraa ja asui muun muassa Yhdysvalloissa – kaukana Monacosta.

Lyhyt onni

Äitinsä kuoleman jälkeen Caroline tuntui löytävän ensi kertaa rauhan ja onnen italiaisen liikemiehen, Stefano Casiraghin kanssa.

Koska Vatikaani ei ollut vielä mitätöinyt Carolinen ensimmäistä avioliittoa, pari vihittiin siviilimenoin vuonna 1983.

Morsian oli pukeutunut lyhyeen, kermanväriseen mekkoon, vihkiminen kesti parikymmentä minuuttia ja vieraita oli vain muutama kymmenen.

Kuusi kuukautta myöhemmin syntyi prinsessan esikoispoika, Andrea. Casiraghin kanssa Caroline sai toivomansa perheen. Lapsia tuli nopeasti lisää. Pari vuotta häiden jälkeen syntyi tytär, Charlotte ja vuotta myöhemmin vielä poika Pierre.

Lapset eivät perineet kuninkaallista arvonimeä. Caroline pyrkikin kaikin tavoin takaamaan heille lapsuuden julkisuuden ulkopuolella. Perhe jakoi aikansa Monacon ja Italian kotien välillä. Stefano jatkoi myös omia yritystoimiaan ja oli esillä Carolinen rinnalla vain isoimmissa tilaisuuksissa.

Onnelliseksi kuvailtu liitto päättyi äkkiarvaamatta seitsemän vuoden jälkeen, Caroline sai viestin, että hänen aviomiehensä oli menehtynyt kilpaveneturmassa Välimerellä.

Onnettomuuden sattuessa Stefano oli puolustamassa maailmanmestaruuttaan nopeusveneiden kilpailussa. Vene kaatui kovassa vauhdissa, eikä kuljettajana toiminut Stefano päässyt siitä pois.

Turman jälkeen julkisuudessa puhuttiin Grimaldien kirouksesta, jonka mukaan suvun jäsenten ei olisi mahdollista saada kestävää rakkautta.

Ensin kirous oli vienyt Carolinen äidin vain 52-vuotiaana, nyt Carolinen oman aviomiehen vain 30-vuotiaana.

Prinsessa vetäytyi julkisuudesta ja muutti lastensa kanssa vuosiksi Ranskaan, Saint-Remyyn, pakoon Monacon valokeilaa.

Tällä välin pikkusisko Stefanie otti hoidettavakseen osan Carolinen julkisista tehtävistä.

Takaisin perimyslistalle

90-luvun puolivälissä huhut kertoivat prinsessan tapailevan saksalaista Hannoverin prinssiä Ernst Augustia.

Prinssi oli naimisissa oleva kahden lapsen isä. Vaimo, sveitsiläinen perijätär, haki avioeroa pian seurustelun tultua julki.

Caroline ja Erns August menivät naimisiin kaikessa hiljaisuudessa vuonna 1999. Viiden kuukauden kuluttua Caroline synnytti tyttären, Hannoverin prinsessa Alexandran.

Samoihin aikoihin vanheneva ja sairasteleva ruhtinas Rainier alkoi käydä levottomaksi Monacon palatsissaan.

Kruununperijä prinssi Albert ei osoittanut vakiintumisen merkkejä. Prinssin käsipuolessa nähtiin lukuisia huippumalleja, näyttelijöitä ja urheilijakaunottaria. Yksikään ei yltänyt vaimoksi asti, eikä keski-ikäistyvällä prinssillä ollut laillisia, avioliitossa syntyneitä perillisiä.

Jotta ruhtinaskunta säilyisi itsenäisenä ja suvun hallinnassa, ruhtinas Rainier kiirehti muuttamaan Monacon perustuslakia kruununperimyksen osalta.

Tällä oli yllättäviä vaikutuksia myös prinsessa Carolinen kuninkaalliseen asemaan.

Aiemmin kruunu saattoi siirtyä vain ruhtinaan lapsille ja näiden lapsille. Rainierin tekemät muutokset lakiin tulivat voimaan vuonna 2002.

Niiden mukaan valta Monacossa voisi siirtyä myös hallitsijan sisaruksille ja tämän lapsille, mikäli ruhtinas ei menisi naimisiin ja saisi omia lapsia.

Kun prinssi Rainier kuoli vuonna 2005, Albertit nousi Monacon uudeksi ruhtinaaksi, ja Caroline-sisaresta tuli virallisesti kruununperijätär.

Keskiluokkainen ruhtinatar

Ruhtinaaksi noustuaan Albert osoitti myös vakiintumisen merkkejä.

Vuonna 2006 hänen rinnallaan nähtiin toistuvasti eteläafrikkalainen uimari Charlene Wittstock. Kihlausta saatiin odottaa kuitenkin vuoteen 2010 asti. Häitä ruhtinaskunnassa tanssittiin jo seuraavana vuonna.

Tämän jälkeen yli 50-vuotias prinsessa Caroline väistyi Monacon ykkösnaisen paikalta.

Uuden ruhtinattaren sopeutumisesta Monacoon on kuulunut soraääniä. Parin välillä huhuttiin olevan pahoja ongelmia jo ennen hääkelloja.

Pahat kielet kertovat, että prinsessat Caroline ja Stephanie eivät hyväksyneet uutta ruhtinatarta aivan helposti. Ehkä keskiluokkaisen perheen tytär tuntui siskoksista liian vaatimattomalta ja tavalliselta ottamaan heidän äitinsä Gracen paikan.

Joidenkin arvioiden mukaan Caroline olisi toivonut vanhimman poikansa Andrean nousevan aikanaan ruhtinaaksi. Veljen vakiintuminen tarkoitti selvää takapakkia suunnitelmalle.

Häiden jälkeen Albertin perillisten syntymää saatiin odottaa. Tällä välin isosisko Carolinen klaani kasvoi jo useammalla lapsenlapsella. Viime vuonna hovi kuitenkin ilmoitti Charlenen odottavan kaksosia. Odotetut perilliset syntyivät joulukuussa. Ensimmäisenä syntyi tytär Gabriella Thérèse Marie ja toisena poika Jacques Honoré Rainier.

Pienen prinssi Jacquesin syntyessä prinsessa Caroline menetti jälleen ensimmäisen kruununperijän tittelinsä – toista kertaa elämänsä aikana.

58-vuotiaana Caroline on prinsessa, jolla ei ole monien uhraustensa jälkeen toiveita nousta koskaan valtaan Monacossa.

Onko hänen myös liian myöhäistä tavoitella normaalia elämää, josta hän unelmoi 30 vuotta sitten?

X