Monitaiteilija Ona Kamu nauttii hiljaisuudesta: ”Minussa on erakkoluonnetta – saaressa asuminen sopii minulle hyvin”

Ona Kamu, 50, raivaa polkua myös muille monitaiteilijoille, vaikka se on välillä yksinäistä ja haastavaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ona Kamu.

Ona Kamu, 50, raivaa polkua myös muille monitaiteilijoille, vaikka se on välillä yksinäistä ja haastavaa.
Teksti: Virpi Valtonen

Millainen roolisi Viaplayn kansainvälisessä ja Dublinissa kuvatussa Rig 45 -sarjassa on?

”Roolihahmoni Ritva on ryhmän ainoa suomalainen ja kuolemien vyöryn aloittava uhri. Rooli oli haastava, sillä rooliissa oli minulle uudenlaista teknistä tekemistä kuten kiipeämistä ja köyden käyttöä. Tykkään fyysisestä uurastamisesta ja ponnistelusta. Oli mahtavaa, kun sain tehdä roolissani stuntteja.”

Entä mitä kertoisit Kummelin Kontio&Parmas -sarjan roolistasi?

”Siinä olen poliisiaseman sihteeri Sirpa, joka on hyvin eläväinen ja vähän hupsu. Olen laulanut nuorena sekä Heikki Helan että Heikki Silvennoisen levyillä, ja ollut laulamassa taustoja parilla Silvennoisen rundillakin. Osa sarjan henkilöistä oli minulle jo entuudestaan tuttuja.”

Olet monitaiteilija, mitä se tarkoittaa?

”Monitaiteilijuus on ollut yksinäinen ja haastava polku, mutta jonkunhan se raivaaminen on aloitettava. Teen taidetta monipuolisesti. Minulla nyt vaan sattuu olemaan useampi ammatti. Olen laulaja, muusikko, säveltäjä, sanoittaja, näyttelijä ja Ona Kamu Kollektiivin taiteellinen johtaja. Osaamistani millään osa-alueella ei kuitenkaan vähennä se, että osaan tehdä montaa asiaa.”

Elätkö taiteilijanelämää?

”En mene aamulla työhuoneelle ja unohda, että minulla on lapsia ruokittavana. Kyllä aika katoaa, mutta puhelin herättää: nyt pitää lähteä laittamaan ruokaa. Olen aika tinkimätön ja vähän tosikko.

Taiteessani en tee kompromisseja. Siinä mielessä elän taiteilijanelämää, että uskallan ja pystyn tekemään valintoja. Se ei tarkoita sitä, että saisin kaiken mitä haluaisin. En todellakaan saa. Mutta teen mitä haluan. En elä taiteella. Se olisi ihanaa, mutta ehkä jo vähän liiankin täydellistä.”

Millainen merkitys Suomenlinnalla elämässäsi on?

”Suuri. Minussa on erakkoluonnetta, joten saaressa asuminen sopii minulle hyvin. Minulla on myös työhuone Suomenlinnassa. Olen herkkä äänille ja hälylle, mutta täällä on rauha – ihanan hiljaista.”

Miten vietät kesää?

”Lähdemme saaresta saareen eli Turun ulkosaaristoon, missä olemme viettäneet lasten syntymästä saakka kaikki kesät. Siellä yritän olla tekemättä mitään.”

X