Kotiliesi: Moskovan-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen tottui valtion valvontaan – ”Jos pelkäisin, en voisi tehdä töitä”

Erkka Mikkonen jää kaipaamaan Venäjää, jossa ehti melkein puolet elämästään. Venäläisten yhteisöllisyys on yksi kansan parhaista piirteistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Erkka Mikkonen päätti Ylen kirjeenvaihtajan pestinsä Venäjällä.

Erkka Mikkonen jää kaipaamaan Venäjää, jossa ehti melkein puolet elämästään. Venäläisten yhteisöllisyys on yksi kansan parhaista piirteistä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Seura

Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen, 39, asui Pietarissa ja Moskovassa yhteensä 15 vuotta. Vuosien aikana hän on ehtinyt kiintyä maahan ja sen kansalaisiin. Mikkonen asui maineikkaan Gorkin puiston äärellä Moskovassa, mutta palasi nyt Venäjältä.

”Olen päinvastoin miettinyt, kannattiko lopettaa juuri nyt, kun historia muuttuu”, Erkka Mikkonen pohtii Kotiliesi-lehdessä.

Hän kehuu Moskovaa ”mielettömäksi suurkaupungiksi”, josta löytää tekemistä koska vain. Mikkonen on nauttinut eritoten venäläisten yhteisöllisyydestä, jollaista on vaikea kuvitella olevan Suomessa.

Työpiste Venäjän ulkoministeriön talossa

Toimittajan työ Venäjällä oli hyvin erilaista kuin Suomessa. 1980-luvulta asti Ylen toimittajat ovat asuneet ja työskennelleet samassa kerrostalossa Moskovassa.

Yhtenä päivänä Erkka Mikkosen saapuessa töihin oli tapahtunut jotakin outoa. Työpöydän yläpuolella olleet kattolevyt olivat asetettu oikein päin, siistiin riviin lattialle. Virallisesti ne olivat pudonneet.

”Talo kuuluu Venäjän ulkoministeriölle. Se rakennettiin neuvostoaikaan siksi, että ulkomaalaisia toimittajia ja diplomaatteja olisi helpompi valvoa.”

Taloon oli tulossa remontti, joten kattopaneeleiden takaa todennäköisesti poistettiin erilaista seurantalaitteistoa.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun talossa tapahtuu kummia. Mikkosen entinen kollega Yrjö Länsipuro etsi viikon kadonnutta kissaansa. Kun Länsipuro ärjäisi kattolampulle haluavansa lemmikkinsä takaisin kotiin, pian kissa palasi kotiin.

”Jos joku haluaa minua seurata, seuratkoon. En pillastu siitä. Toisinaan se on jopa vitsikästä. Jos hukkaan tavaroitani, ajattelen heti, että turvallisuuspalvelu FSB on varmaan käynyt nappaamassa ne”, Erkka Mikkonen kertoo Kotiliedessä.

Venäläislapsien unelma-ammatti

Venäjällä on paljon maan turvallisuuskoneistolle työskenteleviä ihmisiä. Ala on hänen mukaansa monen venäläislapsen unelma-ammatti. Erkka Mikkonen on vuosien saatossa tottunut ajatukseen aktiivisesta valvonnasta.

Hän uskoo, että turvallisuuspalveluissa työskenteleviä ihmisiä on niin paljon, että heille saatetaan antaa kouluttamistarkoituksessa seurantaan myös ”vähemmän tärkeitä ihmisiä”.

”Erilaisia turvallisuusorganisaatioita on niin paljon, että ne vahtivat myös toinen toistaan.”

Moni voisi jättää työmahdollisuuden ottamatta, mikäli tietäisi millaisissa olosuhteissa naapurimaamme ulkomaantoimittajat työskentelevät. Tätä toimittajaa ei kuitenkaan pelottanut.

”Jos pelkäisin, en voisi tehdä töitä.”

Lue lisää Kotilieden numerosta 14/2022. Erkka Mikkonen kertoo myös suhteesta perheeseensä ja siskoonsa, sisäministeri Krista Mikkoseen, sekä Moskovaan jääneistä ystävistään.

Lue myös: Venäjälle jäi joukko ystäviä ja asunto Pietarissa – Erkka Mikkosen mieltä kalvaa pelko maan kehityksestä ja eristyksestä: ”Jotka jäävät, ovat hiljaa”

Erkka Mikkonen ei osaa ennustaa, miltä Venäjän tulevaisuus seuraavien vuosien aikana tulee näyttämään. ”En kuitenkaan usko, että sodasta päästään ihan lähiaikoina eroon.” <span class="typography__copyright">© Tommi Tuomi</span>

Erkka Mikkonen ei osaa ennustaa, miltä Venäjän tulevaisuus seuraavien vuosien aikana tulee näyttämään. ”En kuitenkaan usko, että sodasta päästään ihan lähiaikoina eroon.” © Tommi Tuomi

X