Näistä Linnan juhlat -puvuista muotisuunnittelija Katri Niskanen saa eniten palautetta: ”Angry Birds -puku herätti kiinnostusta myös kansainvälisesti”

Muotisuunnittelija Katri Niskanen paljastaa, miksi iltapuvun suunnitteleminen juuri Linnan juhliin on tavallista haastavampaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teija Vesterbackan ja Jenni Vartiaisen puvut ovat jääneet Linnan juhlia katsoneille suomalaisille mieleen.

Muotisuunnittelija Katri Niskanen paljastaa, miksi iltapuvun suunnitteleminen juuri Linnan juhliin on tavallista haastavampaa.
Teksti:
Elina Kirssi

Muotisuunnittelija Katri Niskanen on tuttu nimi Linnan juhlia seuraaville. Vaikka tänä vuonna perinteiset Linnan juhlat jäävät väliin, Katri ehti suunnitella muutaman iltapuvun tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Viime vuosina Katri on suunnitellut noin kymmenelle Linnaan kutsutulle iltapuvut. Vuosien varrella hänen pukujaan on nähty muun muassa Jenni Vartiaisen, Kerttu Niskasen, Anna Perhon, Elina Knihtilän ja Nasima Razmyarin yllä.

Eniten palautetta Katri Niskanen itse on saanut Jenni Vartiaisen ja Teija Vesterbackan puvuista.

”Jennin puku on sellainen, mikä muistetaan usein, ja Teijan Angry Birds -puku herätti paljon kiinnostusta myös kansainvälisesti. Puvut ovat jääneet ihmisten mieleen, eivätkä iltapuvut eivät ole minullekaan pelkkiä vaatteita. On ihanaa, että niiden äärelle pysähdytään ja ne sykähdyttävät”, Katri Niskanen sanoo.

Katri Niskanen

Linnan juhlia ja itsenäisyyspäivää edeltävät viikot ovat tavallisesti niin kiireisiä muotisuunnittelija Katri Niskaselle, että unet jäävät vähiin. Tänä vuonna itsenäisyyspäivää ei juhlita perinteisellä tavalla, mutta Katri on silti töissä itsenäisyyspäivänäkin. © TOMMI TUOMI

Aikataulu on haastava

Juhlapaikkana intiimi Presidentinlinna luo omat haasteensa materiaalivalintoja myöten, sillä kun kutsuttuja on usein lähes 2 000, käytävillä on ahdasta. Myös aikataulutus haastaa suunnittelijan työtä: kutsut tulevat usein vasta neljä viikkoa ennen itsenäisyyspäivää. Varsinkin, jos kutsun saaja ei asu Suomessa, aikataulu on tiukka, sillä sovituksia on oltava riittävästi.

Katrin työ alkaa kohtaamisesta puvun kantajan kanssa.

”Jos hänellä on toiveita, haluan toteuttaa ne. Suunnittelen luonnoksen puvusta, valitsen materiaalit, otan mitat ja teen sovitukset. Vuoropuhelu ateljeeompelijana kanssa on läsnä koko ajan, koska haluan, että käden jälkeni näkyy. Tämä on minulle ominainen tapa työskennellä.”

Joskus sovituksia on kolmesti, joskus useammin. Keskimäärin yhden iltapuvun suunnittelu ja toteutus vie noin 30 tuntia, mutta jokainen prosessi on omanlaisensa. Yksityiskohtaiset ja näyttävämmät puvut ovat työläämpiä.

Katri Niskasen Linnaan tekemistä iltapuvuista muistetaan erityisesti laulaja Jenni Vartiaisen juhlatyyli vuodelta 2011. © PEKKA HOLMSTRÖM

Vuonna 2011 Linnassa juhlivat Angry Birds -pelistä tunnetun Rovio-yrityksen silloinen markkinointijohjta Peter Vesterbacka ja vaimo Teija. Teijan puku herätti keskustelua myös Suomen ulkopuolella. © HEIKKI SAUKKOMAA

Inspiraatiota punaiselta matolta

Usein Katrilta toivotaan ajatonta, klassista linjaa. Viime vuosina pukujen monikäyttöisyys ja mahdollisuus muokata niitä myöhempään käyttöön on noussut esiin. Vanhaa halutaan uudistaa.

”Jonakin vuonna asiakkaat toivovat hillittyjä pukuja ja heti seuraavana vuonna saatetaan haluta säihkettä ja väriä. Kansainvälisistä punaisen maton gaaloista haetaan usein inspiraatiota. Kaikki muotitrendit eivät kuitenkaan usein näy iltapuvuissa, sillä juhlapuvut ovat niin oma klassinen genrensä.”

Katri Niskanen seuraa tarkkasti, että hänen suunnittelemansa iltapuvut poikkeavat riittävästi toisistaan eikä samana vuonna nähdä esimerkiksi samanvärisiä pukuja.

”En voi tietää, mitä muut tekevät samaan aikaan, mutta omalla työpöydällä katson tarkasti, mitä on tulossa.”

Lue myös: Linnan juhliin on nyt kutsuttu koko kansa – Presidentti Niinistö: ”Poikkeuksellisissa oloissa voimme välittää tunnelmaa, jota kuvaisin sanoilla katsotaan Suomea silmiin”

X