Näyttelijä Helge Herala oli myös aikaansa edellä oleva luova leipuri ja kotikokki – Nappaa tästä maukkaiden biratzaja-piiraiden ohje!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Astiahelmi: Timo Sarpanevan suunnittelemat Iittalan Tsaikka-lasit vuodelta 1957. © Tommi Tuomi
Astiahelmi: Timo Sarpanevan suunnittelemat Iittalan Tsaikka-lasit vuodelta 1957. © Tommi Tuomi
Helge Herala tuli tunnetuksi paitsi näyttelijänä myös leipurina. ”Sitten vain syömään ja henkeä haukkomaan!” hän evästi biratzaja-piiraiden ohjeessaan.

Suomen Kansallisteatterissakin pitkään työskennellyt Helge Herala tunnettiin energisenä näyttelijänä, jonka vauhtia saatiin ihailla muun muassa sotilasfarsseissa ja monessa klassikkoelokuvassa.

Tarmokas Herala ei kaihtanut kokkaamista. Hän perusti veljensä kanssa Turkuun leipomon 1970-luvulla, kun kaipasi etäisyyttä näyttämötyöhön. Kolmetoista vuotta toiminut leipomo muistetaan Turussa yhä muun muassa lihapiirakoistaan.

Kun Herala julkaisi omaelämäkertansa Elämää sateenkaaren alla (2002), mukana oli luonnollisesti myös muutama resepti, kuten venäläisten biratzaja-piiraiden.

Kotikokki Helge Herala oli edellä aikaansa

Helge Heralan tytär Heidi Herala muistaa, että kotona isä teki arkiruokaa. Äiti Marja Korhonen valmisti monimutkaisempia ruokalajeja, kuten munuaisia. Helgen ruoat olivat maukkaita, mutta Heidin makuun aika tulisia: nykyisin ne voisivat olla hyvinkin ajanmukaisia.

Kotikokki-Helge oli edellä aikaansa myös valmistaessaan lapsilleen tuorepuristettua appelsiinimehua. Mehuun sekoitettu lapsille pakollinen kalanmaksaöljy saatiin näin sukkelammin alas.

Koko ikänsä ruokaa laittanut Helge innostui seitsemänkymppisenä koristelemaan ruokia aivan uudella tavalla. Silloin iltapalavoileivät saivat iloisia koristeita mandariininpaloista tai kiivinviipaleista.

”On kiva, että ruoassa on vähän väriä”, Heidi muistelee Helgen aina sanoneen.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 2/2023.

Lue myös: Näyttelijä Heidi Herala elää uutta elämänvaihetta Seppo-puolisonsa kanssa: ”Joskus murehdin ikäeroamme – tuntuisi kamalalta, jos toista ei olisi”

Heidi Heralaa kaduttaa, jos hän on väsyneenä kivahtanut tekemättömästä kotiaskareesta. ”Seppo on kuitenkin ollut valtavan moderni mies, joka on osallistunut aina kotitöihin.” <span class="typography__copyright">© Tommi Tuomi</span>

Heidi Heralaa kaduttaa, jos hän on väsyneenä kivahtanut tekemättömästä kotiaskareesta. ”Seppo on kuitenkin ollut valtavan moderni mies, joka on osallistunut aina kotitöihin.” © Tommi Tuomi

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X