”Olen löytänyt avaimen seksuaaliseen nautintooni” – Näyttelijä Kirsti Kuosmanen oppi rakastamaan itseään

Näyttelijä Kirsti Kuosmanen kärsi vuosikymmenet paniikkikohtauksista ja huimauksesta. Seksuaalisuuskin oli hukassa. Miten hän oppi rakastamaan itseään ja nauttimaan seksistä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kirsti Kuosmanen rakastaa Balin kauneutta ja aistillisuutta. ”Ympäristö, värit, äänimaailma ja maut hellivät ainutlaatuisella tavalla kaikkia aisteja.” Kuva: Johanna Elomaa

Näyttelijä Kirsti Kuosmanen kärsi vuosikymmenet paniikkikohtauksista ja huimauksesta. Seksuaalisuuskin oli hukassa. Miten hän oppi rakastamaan itseään ja nauttimaan seksistä?
Teksti: Johanna Elomaa

Kirsti Kuosmanen, 57, on löytänyt smaragdinvihreiden riisipeltojen keskeltä lempikahvilansa Ubudissa. Yellow Flower’ssa soi balilainen huilumusiikki, ja sen sisustuksessa loistavat kulta, oranssi ja purppura. Temppelikorokkeella savuaa suitsuke.

Kahvilasta on näköala tuliperäiselle Agung-vuorelle, joka purkautui voimalla vuonna 2018. Kirstille tulivuori edustaa luontoa ja sen voimakasta energiakenttää. Se ja aistillisuus ovat syitä, jotka ovat saaneet hänet taas palaamaan Balin paratiisisaarelle.

Läpikuultavassa kesämekossaan lounas- smoothieta nauttiva Kirsti näyttää paitsi ylväältä myös itsevarmalta. Aina niin ei ole ollut.

Ero Ismo Alangosta pisti elämän palikat uuteen järjestykseen

Kirsti Kuosmanen koki elämä muuttuvan peruuttamattomasti, kun hän viisi vuotta sitten erosi pitkäaikaisesta puolisostaan, muusikko Ismo Alangosta.

Kirsti oli kouluttautunut hahmoterapeutiksi ja elämäntaitovalmentajaksi. Opinnoista huolimatta 25 vuotta kestänyt liitto päättyi.

”Olimme olleet Ismon kanssa yhdessä koko aikuisikäni. Avioero pisti kaikki palikat uusiin paikkoihin”, Kirsti Kuosmanen kertoo.

Merkittävin eron jälkeinen oivallus tuli yhtenä tavallisena päivänä, kun Kirsti makasi helsinkiläisasuntonsa sohvalla.

Koti oli uusi, avioero tuore ja Kirstin paras ystävä oli sairastunut syöpään.

”Hetkenä, jolloin kaikki asiat tuntuivat kaatuvan päälle, oli pakko pysähtyä. En voinut enää puskea vain hirveällä vauhdilla eteenpäin ja suorittaa elämääni. Oli aika katsoa peiliin. Ja peilistä minua tuijotti keskeneräinen ja yksinäinen nainen.”

Siitä hetkestä alkoi tie kohti oman voiman ja naiseuden löytämistä.

”Näin kirkkaasti, että minusta puuttui jokin seksuaalisuuden palanen. Minulla oli paljon tietoa asiasta, mutta oman seksuaalisuuteni kanssa minulla oli suuria haasteita. En osannut rakastaa itseäni.”

Turvattomuus iskostui jo lapsena

Kirstin lapsuudenperheessä arki oli epävakaata.

”Kotioloihini liittyi alkoholiongelmia ja turvattomuuden tunnetta. En tullut nähdyksi, enkä saanut tarpeeksi turvaa ja rakkautta. En koskaan tiennyt mitä odottaa, kun tulin koulusta kotiin. Piti varautua ikäviin yllätyksiin.”

Kirsti tottui selviytymään yksin.

”Opin jo varhain ottamaan vastuun koulunkäynnistä ja oikeastaan koko perheestä. Koin, että minun piti olla välittäjä äidin ja isän välissä ja huolehtia siitä, että kaikilla olisi asiat hyvin. Se oli mahdoton tehtävä pienelle tytölle.

”Minulla on aina ollut antennit pystyssä, jotta tietäisin, mitä minusta halutaan. Siksi näyttelijäntyökin sopi minulle hyvin. Aina kerrottiin valmiiksi, miten kuului olla.”

Kirstin mukaan lapsuudessa koettu turvattomuuden tunne kulkee mukana niin kauan, kunnes asian käsittelee. Se vaikuttaa myös kykyyn olla seksuaalisesti läsnä omassa kehossa.

”Kehoni on yrittänyt huutaa minulle viestejä jo nuoresta saakka, mutten ole kuunnellut.”

”Kehoni on yrittänyt huutaa minulle viestejä jo nuoresta saakka, mutten ole kuunnellut.” Kuva: Johanna Elomaa

”On ollut vuosien työ ymmärtää omat traumani ja se, että ne ovat juuri kehossani. Vasta kun kehon haavat parantuvat, itseluottamuskin voi palata.”

Kehon jännitteet toimivat usein viesteinä siitä, ettei kaikki ole kunnossa.

”Olen saanut teatterin lavalla paniikkikohtauksia ja kärsinyt syömishäiriöistä, pyörrytyksestä ja asentohuimauksesta. Kehoni on yrittänyt huutaa minulle viestejä jo nuoresta saakka, mutten ole kuunnellut.”

Kun Kirstin ensimmäinen lapsi syntyi vuonna 1992, paha olo syveni. Kirsti sairastui synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

Päästäkseen eteenpäin Kirsti meni kehon ja mielen yhdistävään hahmoterapiaan vuonna 1997.

”Mieleni ja tunteideni lisäksi piti käsitellä kehoa. Kaikki kolme aluetta sijaitsevat eri puolilla aivoja. Ne kaikki piti aktivoida.”

Apua hakemassa – ”Olin hukassa aistillisuuteni ja nautintoni kanssa”

Hahmoterapia auttoi.

”Mutta seksuaalisuusnäkökulma jäi kokonaan käsittelemättä.”

Kirsti oli tutustunut aiemmin tantraan. Hän aavisti, että siitä löytyisi avain seksuaaliseen nautintoon.

”Olin hukassa aistillisuuteni ja nautintoni kanssa. Se oli osasyy siihen, että koin tarvetta lähteä avioliitostani. Itseluottamukseni naisena oli täysin kateissa.”

Kun eropäätös oli tehty vuonna 2014, Kirsti suuntasi Balin vehreisiin maisemiin kahdeksi kuukaudeksi. Freelancerin työssä sattui olemaan ajanjakso, joka salli sen. Balilla hän opiskeli lisää tantraa ja taolaisuutta, tarkemmin taotantrisia taiteita.

Tantran lisäksi kiinalainen taolaisuus alkoi kiehtoa Kirstiä. Filosofia edustaa hänelle elinvoimaisuutta ja tiivistä luontosuhdetta. Siitä löytyy harjoituksia naisen seksuaalisuuden hoitamiseen ja vahvistamiseen.

”Naisen kehon mystisyys, moniulotteisuus ja seksuaalisuus avautuivat silloin ensimmäistä kertaa kunnolla. Opin, miten energialla voi hoitaa itseään.”

Omat haasteet ajoivat Kirstiä kouluttautumaan edelleen. Hän alkoi opiskella seksuaali-, rakkaus- ja parisuhdevalmentajaksi.

Osa opinnoista suoritettiin etänä ja osa Kaliforniassa sijaitsevassa koulussa. Koulutukseen kuului myös sooloseksiharjoituksia. Niiden avulla Kirsti tutustui omaan kehoon ja nautinnon nyansseihin.

”Sooloseksi jäi osaksi elämää. Ymmärsin, miten perustavanlaatuinen ja hoitava harjoitus se on matkalla itsensä rakastamiseen.”

Kirsti Kuosmanen

”Meille naisille on sisäsyntyistä huolehtia ja antaa muille, mutta meidän tulisi myös opetella ottamaan vastaan.” Kuva: Johanna Elomaa

Vastaanottamisen vaikeus

Viime syksynä Kirstin kehossa tuntui puutumisia. Lenkkeillessä 10-vuotiaan kääpiöpinserin kanssa ylämäet tuntuivat ylivoimaisilta.

Oireiden epäiltiin olevan sydänperäisiä, varsinkin kun Kirstin vanhempien suvuista löytyy vakavia sydäntauteja. Rasitustestien perusteella Kirsti passitettiin varjoainekuvauksiin.

”Olin sokissa. Jouduin pysähtymään jälleen kerran ja miettimään, pidänkö niin huonoa huolta itsestäni, että sydämeni menee rikki.”

Jälkeenpäin Kirsti näkee sairastumisen stressireaktiona.

”Eron jälkeen jouduin luomaan itselleni kokonaan uuden elämän, ja tein sitä valtavalla voimalla. Ehkä vähän liikaakin puristaen ja pinnistäen.”

Tilanne sysäsi Kirstin miettimään rakkauteen liittyviä asioita.

”Osaanko vieläkään rakastaa itseäni? Ymmärsin, että olin elänyt koko elämäni selviytyjän roolissa. Meille naisille on sisäsyntyistä huolehtia ja antaa muille, mutta meidän tulisi myös opetella ottamaan vastaan.”

Kun Kirsti jakoi terveyshuolensa Facebookissa, hän sai valtavasti kannustusta läheisiltä ja puolituntemattomiltakin.

”Haluan ajatella, että sain sydänoireideni kautta vahvan viestin. Luin palautteita ja päätin, että nyt otan kaiken minulle ojennetun rakkauden vastaan. Ensimmäistä kertaa elämässäni.”

Tarkemmissa tutkimuksissa kävi ilmi, että sydän oli kunnossa.

Voima löytyy – Nykyään Kirsti uskaltaa sanoa ääneen mitä tahto

Nyt Kirsti tuntee olonsa vahvaksi ja elinvoimaiseksi. Vaikka viisikymppisenä kehoon liittyy omat haasteensa, Kirsti suhtautuu niihin uteliaisuudella. Hän haluaa opetella rakastamaan itseään kaikkine muutoksineen.

Naisen seksuaalisuuden väheneminen vaihdevuosien jälkeen on Kirstin mukaan myytti. Kiinassa naisen keski-ikää kutsutaan toiseksi kevääksi.

”Keski-iän jälkeen naisella on kaikki elämänvaiheet käytössään; nuoren tytön uteliaisuus, kypsän naisen villi seksuaalisuus ja aikuisen naisen viisaus, eli mahdollisuus mihin tahansa.”

Toista kevättään elävän Kirstin seksuaalinen energia ja voima ei pelota miehiä. Päinvastoin.

”Tarvitsen tulisen ja vitaalisen kumppanin. Tapailenkin tällä hetkellä komeaa ja luovaa nelikymppistä miestä.”

Avioeron jälkeen

Avioeron jälkeen Kuva: Johanna Elomaa

Kirsti puhuu myös kiltin ja pahan tytön välisestä ristiriidasta ja siitä, miten naisia on opetettu aina valitsemaan ääripäistä toinen.

”Minusta molemmat puolet ovat tärkeitä. Pahassa tytössä on villinaisen voima ja kiltissä taas herkkyys ja luovuus.”

Nykyään Kirsti uskaltaa sanoa ääneen mitä tahtoo. Sen osoitti alkuvuodesta järjestetty messuesiintyminen täydelle Finlandia-talon salille. Kirsti kertoi yleisön edessä elämäntarinansa ja matkastaan seksuaalisen voiman ytimeen.

”Samalla kun olen löytänyt rakkauden itseäni kohtaan ja avaimen seksuaaliseen nautintooni, jokin syvä häpeä ja miellyttämisen tarve on poistunut.”

Nainen, joka omistaa oman nautintonsa, omistaa oman voimansa.

Balille Kirsti palaa aina uudelleen.

”Balin saarella feminiinisyys ja kauneus ovat läsnä, ja siellä vallitsee ainutlaatuinen yhteys luontoon. Balilla kukoistan.”

Naisen seksuaalisen voiman vapauttaminen on asia, jota Kirsti haluaa jakaa naisille myös syyskuussa ilmestyvässä kirjassaan Hehkuvan naisen salaisuuksia (Otava). Hän haluaisi tuoda naisen seksuaalisuuteen alkukantaisen pornon sijaan kauneuden ja aistillisuuden.

”Me naiset olemme hyvin kehollisia olentoja. Uskon, että nainen, joka omistaa oman nautintonsa, omistaa oman voimansa.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/20.

Lue myös: Näyttelijä ja seksuaaliterapeutti Kirsti Kuosmanen: Näin taltutat stressin sooloseksillä – ”Nautinto on terveyden kannalta tärkeää”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X