Näyttelijä Laura Birn tuli raskaaksi kesken Tyhjiö-elokuvan kuvausten: ”Soitin ohjaajalle, että nyt on tämmöinen tilanne – sitten tämä käsikirjoitti raskauden elokuvaan”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Laura Birn
Laura Birn sai kipinän näyttelemiseen ollessaan 17-vuotiaana vaihto-oppilaana Brasiliassa. Paikallinen teatteriseurue otti hänet avosylin vastaan. © TOMI HINKKANEN
Suomen eturivin naisnäyttelijöihin kuuluvan Laura Birnin luonnollisuus herätti huomiota myös Hollywoodissa, missä hän kävi markkinoimassa Tyhjiö-elokuvaa.

Luonnollisuus on asia, joka kuvaa parhaiten näyttelijä Laura Birnia niin valkokankaalla kuin sen ulkopuolellakin.

”Minulla ei ole varsinaisesti mitään tiettyä metodia, mitä noudattaisin. Pidän itseäni näyttelijänä, joka tarvitsee todella paljon ohjaajaa ja vastanäyttelijöitä. Yritän pitää itseni auki sille, että pystyn hyppäämään kenen tahansa ohjaajan tapaan, jolla tämä haluaa lähestyä aihetta. Minulla ei ole etukäteissuunnitelmaa, miten aion tehdä kunkin roolin”, Laura luonnehtii.

Hän esittää naispääosaa Aleksi Salmenperän ohjaamassa Tyhjiö-elokuvassa, jota on ylistetty yhdeksi syksyn parhaimmista komediosta. Elokuvaa tehtiin neljä vuotta minibudjetilla ja kuvaukset olivat aina silloin, kun näyttelijöillä oli aikaa. Romanttista komediaa on markkinoitu aina Hollywoodissa asti.

Laura Birn vieraili leffateollisuuden mekassa, jossa Tyhjiö sai hyvän vastaanoton. Elokuvan jälkeen myös Lauran pakeille muodostuu pitkä jono.

Laura innostui näyttelemisestä alunperin 17-vuotiaana vaihto-oppilaana Brasiliassa.

”Suomalaisena kaipasin luontoa ja menin aina puistoon yksin istuskelemaan. Brasilialaiset ovat sosiaalisia. Yksi kundi tuli kysymään, onko kaikki hyvin. Hän kertoi kuuluvansa teatteriryhmään ja kutsui minut katsomaan heidän harjoituksiaan.”

Teatteriseurue otti Lauran avosylin vastaan.

”En silloin vielä puhunut kieltä hyvin. Sain olla mykkä tyttö, mutta pääsin esitykseen mukaan. Teatterin yhteisöllisyys antoi kipinän näyttelemiseen.”

Puhdistus avasi ovia

Sittemmin Laurasta on kuoriutunut palkittu suomalainen näyttelijä, joka on nähty kymmenissä elokuvissa. Niistä Puhdistus toi näyttelijälle kansainvälistä huomiota. Hän pääsi Berliinin elokuvafestivaalin Shooting Star -ohjelmaan.

”Tapasin roolittajia ja sain ison osan englantilaisesta jännäristä The Ones Below. Cannesin elokuvamarkkinoilla amerikkalainen agentti tuli katsomaan Puhdistusta ja otti listoilleen.”

Laura Birniä edustaa Yhdysvalloissa maineikkaan Creative Artists Agency -agentuurin Chris Andrews, jonka kautta napsahti uhrin osa Liam Neesonin tähdittämässä jännityselokuvassa Tanssi haudoilla vuonna 2014. Laura esiintyisi mielellään taas Yhdysvalloissa.

”Jos tarjottaisiin upea rooli amerikkalaiselokuvasta, niin ei sitä tarvitsisi kauan puntaroida. Täällä on ihana käydä, mutta enemmän metsästän hienoja rooleja, hienoja käsiksiä ja ohjaajia”.

Työt ovat uran kannalta tärkeämpi käyntikortti kuin näyttäytymiset Hollywoodin juhlissa.

”Kotimaiset elokuvat ovat alkaneet poikia kansainvälisiä töitä. Suomalaisella agentillani Laura Munsterhjelmilla on uskomattomat verkostot”, Laura kehuu.

Hän on pistänyt tyytyväisyydellä merkille, että Tyhjiö toimii myös Suomen ulkopuolella.

”Olen siitä tosi ylpeä. Suomalaisen leffan tuomisesta maailmalle on hyötyä. Voisi vaikuttaa merkittävästi uraani, jos joku oikea ihminen sattuu näkemään sen.”

Palapelin rakentamista

Tyhjiö on yksityisyyttään varjelevalle näyttelijälle elokuva, johon on ammennettu elementtejä hänen omasta elämästään. Hän tuli raskaaksi kesken kuvauksia.

”Soitin ohjaajalle, että nyt on tämmöinen tilanne. Aleksi sanoi, että yes! Ja sitten hän kirjoitti raskauden elokuvaan. Filmin mahakin oli oikea mahani”, näyttelijä myöntää.

Kolme- ja puolivuotiaan lapsen äiti on parisuhteessa ja toteaa kumppanistaan vain sen, että tämä ei ole näyttelijä. Perheen ja uran yhteensovittaminen on onnistunut puolison, sekä omien ja appivanhempien avulla.

”Freelance-näyttelijän ammatti ylipäänsä on semmoista, että välillä on tosi paljon töitä ja välillä pitkiä kausia kotona lapsen luona, olivat työt ulkomailla tai kotimaassa. Se on palapelin rakentamista, mutten näe sitä negatiivisena.”

Lue myös: Kansainvälisellä uralla loistava pienen lapsen äiti Laura Birn: ”Minun ei ole tarvinnut valita työn ja perheen välillä”

Lue myös: Laura Birn näyttelee Helene-elokuvassa itseään lähes 20 vuotta vanhempaa naista

X