Näyttelijä Maria Sid avautuu häpeästä ja väkivaltaisesta avioliitostaan Kotiliedessä: ”Kukaan ei halua olla säälittävä uhri”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Juuri Tukholman kaupunginteatterin varajohtajaksi nimitetty Maria Sid, 50, ymmärsi Metoo-kampanjan myötä kotiväkivallan yleisyyden Suomessa. Siitä hän kärsi itse ensimmäisessä avioliitossaan.

”Olin aina ajatellut, että en ikinä puhu tästä asiasta. Häpeä on niin suuri”, Maria Sid kertoo Kotilieden haastattelussa.

Maria Sid oli ensimmäisen avioliiton solmiessa alle kolmekymppinen, avioparilla oli pieni tyttövauva. Suhde oli väkivaltainen, mutta Maria Sid ei halunnut erota tyttären takia. Hän pohti asiaa vuoden ennen kuin erosi.

”Oli pakko toimia niin, koska en halunnut olla uhri. Juuri se on ongelma, sillä kukaan ei halua olla säälittävä uhri.”

Eron jälkeen hän meni pian naimisiin nykyisen miehensä kanssa.

Voimaa metoo-kampanjasta

Maria Sid kertoi Kotiliedessä väkivaltaisesta parisuhteestaan radiossa Ylen Sommarprat-ohjelmassa tänä kesänä.

Ennen ohjelmaa hän vielä puhui asiasta vanhimman tyttärensä kanssa. Avautuminen ei ollut helppoa hänelle itsellekään.

”Olen saanut paljon palautetta. On ollut tärkeää kertoa asiasta, koska ihmiset eivät välttämättä olisi osanneet ajatella, että minulle on voinut käydä näin. Moni on kiittänyt ja sanonut saaneensa voimaa.”

Juuri Metoo-kampanjan myötä Mari Sid luki paljon muiden naisten kertomuksia väkivallasta ja ymmärsi kotiväkivallan yleisyyden Suomessa.

”Olemme ajatelleet pitkään, että näin asia nyt vain on. Että meidän naisten tulee purra hampaat yhteen ja kestää. On jännittävää, että yhtäkkiä tulee
aika, jolloin ei ehkä tarvitsekaan sietää.”

X