Näyttelijä Matti Ristinen paljastaa: ”Yhdessä haaveilu on suurin voima, joka on pitänyt 25 vuotta kestäneen parisuhteeni kunnossa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
"Lastenelokuvat on vieraannutettu todellisuudesta, ja silti niissä on hahmoja, joihin voi samastua."
"Lastenelokuvat on vieraannutettu todellisuudesta, ja silti niissä on hahmoja, joihin voi samastua." © Heli Hirvelä/OM-arkisto
Näyttelijä Matti Ristinen patikoi mielellään luonnossa ja metsästää, mutta ärsyyntyy sosiaalisessa mediassa tapahtuvista väärinymmärryksistä.

Matti Ristinen muutti 6-vuotiaana perheensä kanssa Ruotsista Suomeen. Perheellä oli Kärsämäellä pieni maatila, jota Matin isä puoliksi harrastuksena viljeli. Autoin isää tilan hommissa, kuten agraarikulttuuriin kuuluu.

Vapaa-aika kuluu Kärsämäellä ja Taivalkoskella

”Mielestäni vasta karhitun mullan tuoksu on vieläkin paras tuoksu maailmassa. Vaikka asun Helsingissä, viihdyn vapaa-ajallani Kärsämäellä tai mökillämme Taivalkoskella.

Urheilin lapsena paljon. Pohjalaisena pelasin tietysti pesäpalloa, mutta päälajini oli pika-aitojen juoksu, jossa edustin nuorten maajoukkuettakin pari kertaa. Treenaamiselle ei enää ollut aikaa, kun lähdin opiskelemaan.

Vanhemmalla iällä olen juossut kahdeksan maratonia ja yhden ultrajuoksun. En ole koskaan pitänyt itseäni kestävyysurheilijana, mutta pitkiä matkoja juostessa mieli puhdistuu ja asiat asettuvat oikeisiin mittasuhteisiin.”

Metsästäjä tuo riistaa perheelle

”Kiinnostuin jo pienenä poikana metsästyksestä, koska olen aina viihtynyt luonnossa. Silti suoritin metsästäjätutkintokurssin vasta neljä vuotta sitten. Se on harrastus, joka usein kulkeutuu sukupolvelta toiselle.

Isäni ei kuitenkaan metsästänyt, joten siitä tuli meille yhteinen juttu vasta kun minä aloitin. Hän osallistuu hirvenlihojen putsaamiseen ja pakastamiseen, ja mietimme yhdessä uusia reseptejä.

Vaimoni ja tyttäreni eivät ole innostuneet metsästyksestä, mutta he kyllä syövät metsästämääni riistaa.”

Tarinankertoja television myötä

”Olen television kasvattama lapsi. Kiinnostuin näyttelijän työstä tarinoiden takia, tykkäsin itsekin kertoa niitä.

En tiennyt näyttelemisestä etukäteen mitään, minusta vain tuntui siltä, että se voisi olla kivaa. Tällaisia isoja ratkaisuja tehdään usein hyvin tunnepohjaisilla perusteilla.

Hain heti 18 vuotta täytettyäni Teatterikorkeakouluun, mutta minua kehotettiin käymään ensin lukio loppuun. Seuraavana vuonna, 1993, pääsin Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle.”

Sokerihiiri

”Tunnustan, että karkki on heikkouteni. Olen pyrkinyt pääsemään sokerista eroon, koska minun piti nuorentua tämänhetkistä rooliani varten.

Näyttelen Kaikki synnit -sarjan toisella kaudella samaa Jussi Ritolan hahmoa kuin ensimmäisellä kaudella, mutta yli kymmenen vuotta nuorempana.

Kun aloin vältellä sokeria, huomasin, että siitä on tosi hankala pysyä erossa. Piilosokeria on kaikkialla ja kuvauksissa tarjotaan karkkia tai suklaata, joista saa nopeasti energiaa.”

Lue myös: Mitä tapahtui Kaikki synnit -sarjan kuvauksissa Oulunsalossa? Jään peittämä maa ja pilvinen taivas pistivät suunnitelmat uusiksi

Sarkasmi somessa

”Ärsyynnyn epäoikeudenmukaisesta kohtelusta. Pyrin aina puuttumaan tilanteeseen, jossa jotakuta kohdellaan huonosti tai tälle tulee kurja fiilis.

Esimerkiksi somemaailmassa sarkasmin käsite on hankala. Kun yksi kirjoittaa sarkastisen kommentin ja toinen ymmärtää sen tahallaan väärin, syntyy ihan turhaa vastakkainasettelua.

Herkistyn katsoessani lastenelokuvia tyttöjeni kanssa. Piirretyt ja animaatiot on kirjoitettu taitavasti, ja niissä on tietynlaista vilpittömyyttä.

Lastenelokuvat on vieraannutettu todellisuudesta, ja silti niissä on hahmoja, joihin voi samastua. Yksi lempielokuvani on Rottatouille.”

Pariskuntaa yhdistää sama ala

”Tunnustan, että yhdessä haaveilu on suurin voima, joka on pitänyt 25 vuotta kestäneen parisuhteeni kunnossa. Yritämme vaimoni Sarin kanssa yhdessä kuvitella, millainen vanhuus meillä tulee olemaan tai suunnitella, mihin matkustamme kesälomareissulle.

Meitä auttaa se, että olemme samalla alalla. Kun Sarilla lähestyy ensi-ilta, tiedän, että hän keskittyy työhön. Silloin minun tehtäväni on kantaa enemmän vastuuta perheen asioista.

Vuoden alussa osat olivat pari kuukautta toisinpäin, sillä olin arkipäivät Oulun seudulla Kaikki synnit -kuvauksissa.”

Kiitollisuus vaikeasta projektista

”Ennustan, että en vähään aikaan tule saamaan yhtä suuria työhaasteita kuin olen kohdannut Ritolan roolissa. Olen silti otettu, että kohdalleni on osunut näin vaikea projekti. Nyt kaipaan myös vapaa-aikaa, joka kyllä järjestyy kevään kuvausten jälkeen.

Ennustan, että tänä kesänä pääsen näyttelemisen vastapainoksi tekemään paljon myös käsilläni, sillä ehdin viettää aikaa mökillä rakennusprojektien parissa. Kodissamme pian alkava putkiremontti vähän jännittää, mutta uskon, että se menee hyvin ja on kesällä jo ohi.”

Lue myös: ”Pia pysyi rinnalla läpi kaiken”– Tiina Lymi ja Matti Ristinen tähdittävät Kari Tapiosta kertovaa Olen suomalainen -elokuvaa

X