Näyttelijä Merja Larivaara äitiyden haasteista Annassa: ”Lasten itsenäistyminen pelotti – Miten osaan päästää heistä irti?”

Jaa artikkeli
Merja Larivaara ja Kari-Pekka Toivonen vuonna 2012. © Pekka Mustonen/Kuvaryhmä
Merja Larivaara ja Kari-Pekka Toivonen ovat joutuneet opettelemaan uudenlaista arkea lasten itsenäistymisen kynnyksellä.

Merja Larivaaran ja Kari-Pekka Toivosen lapset itsenäistyvät kovaa vauhtia, mutta pelätty ajanjakso on osoittautunut luultua helpommaksi.

Merja Larivaara tunnustaa, että tulevaisuus ja lasten itsenäistyminen hirvitti häntä jo etukäteen. Jo yhden lapsen vaihto-oppilasvuosi Italiassa oli äidille ranka. Nyt kaksi vanhinta lasta ovat jo muuttaneet omilleen ja kahdella nuorimmalla on paljon harrastuksia ja puuhaa kodin ulkopuolella.

”Lasten itsenäistyminen pelotti minua ja ennen kaikkea se, miten osaan päästää heistä irti. Olen ollut heidän kanssaan niin vahvasti kotona ja tehnyt vuosien ajan kaikki työhöni liittyvät asiat perheen ehdoilla”, Merja Larivaara kertoo Annassa.

Jokaisen lapsen syntymän jälkeen Larivaara oli kolme vuotta poissa teatterityöstä.

Perheen kivijalka tukevalla pohjalla

Lasten itsenäistyminen on antanut sekä henkilökohtaisiin projekteihin että parisuhteille enemmän aikaa. Merja Larivaara kertoo esimerkiksi esiintyvänsä senioreiden hoitolaitoksissa harmonikkoineen näyttelijätyön ohessa.

Perhe on pitänyt syksyn aikana yhteisiä keskusteluhetkiä perheen menneisyydestä ja tulevaisuudesta. Vanhemmat uskovat, että vaikka lapset itsenäistyvät kovaa vauhtia, yhteys heihin tulee säilymään vahvana.

”Olen kiitollinen siitä, millaiseksi perheeksi me olemme yhdessä kasvaneet. Keskusteluista on jäänyt sellainen tunne, että kivijalka on pitävällä pohjalla”, Merja Larivaara sanoo.

Parisuhde on ollut kannatteleva voima molemmille vanhemmille, erityisesti nyt, kun kotona ei ole enää pikkulapsia.

”On onni ja rikkaus, että viihdymme Kari-Pekan kanssa hyvin kahdestaankin. Yhteistä puhuttavaa riittää, myös muusta kuin lapsista ja työstä.”

Yllätyksellisyys arjessa tärkeää

Näyttelijäpariskunta kertoo sopivansa yhteisiä päiviä vaaleanpunaisilla post-it lappusilla, mutta kaikkea ei pidä suunnitella ja yllätyksiäkin pitää elämässä olla.

”Rutinoitunut elämä kuulostaa meistä valottomalta ja ilottomalta”, Kari-Pekka Toivonen sanoo.

Perheessä tapahtuu aina myös ”ravisteluja” noin kymmenen vuoden väliajoin. Ravistelut ovat olleet esimerkiksi kolmen kuukauden Intian tai Balin lomamatkoja.

X