Anna-lehti: Näyttelijä Miitta Sorvali ei kaihda mustaa huumoria ja arkoja aiheita: ”Ehkä minun tehtäväni on olla jonkinlainen ravistelija”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Näyttelijä Miitta Sorvali
Miitta Sorvali ei häpeä käsitellä häpeää. © Heli Hirvelä
Näyttelijä Miitta Sorvali on tottunut käsittelemään häpeää, eikä enää hän ei juuri punastele. Miitta ammentaa teemaa myös töissään näyttelijänä ja koomikkona.

Näyttelijä-komedienne Miitta Sorvali ei pysty katsomaan työtään tallenteelta, koska hänen huomionsa kiinnittyisi vain hänen virheisiinsä, kuten väärään ajoitukseen ja rytmin ontumiseen. Ensi-illoistaankin hän häipyy jo alkucocktailien jälkeen.

Myöskään kriitikoiden kirjoituksia Sorvali ei ole lukenut 20 vuoteen.

”Tietysti on ihanaa, jos kehutaan. Mutta näyttämölle astuminen jännittää seuraavalla kerralla entistä enemmän, kun mietin, odotetaanko minulta nyt ihmeitä”, Miitta Sorvali sanoo Anna-lehdessä.

Miitta elää, eikä pelkää mustaa huumoria

Miitta Sorvali esiintyi Aleksanterinteatterin Miitta elää! -show’ssa. Vaikka yksi esityksen teemoista oli häpeä, ei hän halunnut esiintyä kohtalokkaana ja haavoittuvana. Näyttelijää hämmentävät ihmiset, jotka korostetusti piehtaroivat kipeissä kokemuksissaan.

”En lähtenyt käsittelemään sitä sillä tavalla traagisesti, että tässä minä olen paljaana ja avonaisena, kurkistakaa sisuksiini. En pysty edes katsomaan sellaista, saati esittämään.”

Miitta ei pelkää mustaa huumoria. Miitta elää! -show’ssa nähtiin muun muassa Miitta-täti -sarjasta tuttu, groteski ja rääväisuinen Tellervo von Appelgren, joka ei kaihda kertoa mielipidettään myöskään rajuista ja aroista aiheista.

”Ajattelen, että ehkä minun tehtäväni on olla jonkinlainen ravistelija”, Miitta sanoo.

”Kun nauraa itselleen, häpeältä katkeaa terä”

Komediaesitys rytmitetään siten, että yleisön naurulle on tilaa. Aina naurunremakkaa ei kuitenkaan kuulu. Ennen nämä tilanteet saivat Miitan yrittämään entistä kovempaa, nykyisin hän psyykkaa itseään ajattelemalla olevansa mäkihyppääjä Matti Nykänen.

”Mäkihyppääjä ei voi jäädä mäen alle harmittelemaan liian lyhyeksi jäänyttä hyppyä.
Hän kiipeää takaisin torniin, asettuu paikoilleen, lähtee uuteen liukuun ja keskittyy ponnistamaan juuri oikealla hetkellä. Ja toivoo, että tällä kertaa hyppy kantaa.”

Miitta Sorvali kertoo, että omien heikkouksien ja vajavaisuuksien esille tuominen huumorin kautta voi olla tervehdyttävä kokemus niin esiintyjälle kuin yleisölle.

”Kun ihminen nauraa itselleen, häpeältä katkeaa terä.”

Lue lisää uusimmasta Anna-lehdestä. Miitta Sorvali kertoo lehdessä vasemmistolaisnuoruudestaan ja teatterikorkeakouluvuosistaan. Hän kertoo lehdessä myös huonosta suuntavaistostaan ja kiusallisesta tilanteesta, jonka hänen kömpelyytensä aiheutti.

Lue myös: ”Mikään ei parane murehtimalla” – Näyttelijä Mari Turunen tietää, että häpeäkin helpottaa kun sille altistaa itsensä

X