Näyttelijä Oona Airola: ”Minua inspiroivat ihmiset, jotka ovat oman elämänsä anarkisteja”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Oona Airolaa inspiroi ihmiset, jotka ovat oman elämänsä anarkisteja.
Oona Airolaa inspiroi ihmiset, jotka ovat oman elämänsä anarkisteja. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Näyttelijä Oona Airola, 31, on innoissaan ihmisistä, jotka ovat "vähän sormi pystyssä" systeemeille: "Heitä löytyy meidän alalta paljon."

Oona Airola, 31, on Jussi-palkittu näyttelijä ja laulaja. Hän inspiroituu ihmisistä, jotka ovat ”sormi pystyssä systeemeille”.

Millaista oli näytellä Hotel Swan -sarjassa?

Se oli mukavaa! Viime kesä meni sisätiloissa sitä kuvatessa. Hotel Swan -sarjan kuvausten jälkeen lähdin syyskuuksi nauttimaan vielä kesästä Jenkkeihin.

Olet myös hevosihminen. Oletko ehtinyt viihtyä hevosharrastuksen parissa?

Vähän heikosti, mutta yritän kyllä aina saada sillekin aikaa. Minulla on myös ihan hirveä koirakuume! Katselen koko ajan Instagramista kaikenlaisia koiria ja nykyään minulla on uusi lempparirotukin: labradoodle.

Mikä sinua ärsyttää tällä hetkellä?

Todella yksioikoinen keskustelu syntyvyyden laskusta. Meillä on samaan aikaan käynnissä ilmastokriisi-, maahanmuutto- ja väestön liikakasvukeskustelu, ja sitten samaan aikaan täällä Suomessa jupistaan, että kun ihmiset eivät tee lapsia.

Näitä asioita ei ikinä käsitellä medioissa ratkaisukeskeisesti niin, että mietittäisiin olisiko näillä asioilla jotain yhteistä. Keskustelut ovat aina tähän asti olleet vain meidän sukupolvea syyllistäviä!

Ihan oikeasti minun sukupolvessani alkaa olla ihmisiä, jotka eivät kriisien takia halua ehkä tehdä lapsia.

Tällaiset ratkaisut ovat arvovalintakysymyksiä ja niitä pitäisi mielestäni pikemmin kunnioittaa kuin arvostella. Muuttunut työelämä on vaikuttanut hirveästi ihmisten ajatuksiin tulevaisuudesta. Meille ei luvata minkäänlaista tulevaisuutta minkään suhteen. Tämä jää kokonaan huomioimatta syntyvyyskeskustelussa ja se ärsyttää minua suunnattomasti.

Mikä sinua inspiroi?

Ihanat kollegat, oikeasti uudella tapaa ajattelevat ihmiset. Heitä löytyy meidän alalta paljon. Minua inspiroivat ihmiset, jotka ovat vähän sormi pystyssä systeemeille.

Minua inspiroivat myös ihmiset, jotka ovat oman elämänsä anarkisteja ja toimivat toisella tapaa. Olen saanut tehdä sellaisten tyyppien kanssa töitä esimerkiksi Helsingin kaupunginteatterissa, jossa olen mukana Humiseva harju -näytelmässä.

Mitä kuuluu musiikkiurallesi?

Hyvää! Kolmas sinkkuni julkaistaan keväällä. Keikkailen nykyään artistinimellä Oona, ja siis ilman siskojani. Haaveilen myös omasta levystä.

Olisi ihanaa saada koko levy ulos jossain vaiheessa, mutta en halua ottaa siitä mitään paineita.

Oona Airola ja Leo Honkonen

”Takana on vähän huonosti nukuttu yö”, totesi parhaana naisnäyttelijänä palkittu Oona Airola, joka juhli näyttelijä-puolisonsa Leo Honkosen kanssa Jussi-gaalassa 2019. © Pekka Mustonen / otavamedia

Lue myös: Paratiisi-sarjan Riitta Havukainen: Pääroolin tekeminen 64-vuotiaana naisena ei pitäisi olla enää mikään juttu

X