Näyttelijä Ria Kataja ryhtyi saunaterapeutiksi: ”Tämä ei ole voimalaji, mutta kyllä tässä yleensä uupuu ensimmäisenä vihtoja”

Saunaterapeutiksi opiskelleen Ria Katajan mielestä saunan tarkoitus ei ole tainnuttaa lämmöllä vaan helliä ihmistä – ja auttaa juuri niissä asioissa, joihin kukin saunaa tarvitsee.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ria Kataja ryhtyi saunaterapeutiksi.

Saunaterapeutiksi opiskelleen Ria Katajan mielestä saunan tarkoitus ei ole tainnuttaa lämmöllä vaan helliä ihmistä – ja auttaa juuri niissä asioissa, joihin kukin saunaa tarvitsee.
Teksti: Irina Björkman 

Ria Kataja, 46, on lämmittänyt meille saunan.

”Etukäteen kerroit, että olet ollut stressaantunut, joten keskitymme tänään puhdistavaan ja virkistävään saunaan. Sitä varten keräsin saunaan kimpun kasveja”, Kataja kertoo ja esittelee maljakkoa, jossa on pajua, kuusenoksaa, ruusuja, piharatamoa, siankärsämöä ja vaahteraa.

On alkamassa saunaterapia, johon näyttelijä-käsikirjoittaja-ohjaaja Kataja joitakin vuosia sitten kouluttautui. Sen jälkeen omalta pihalta löytyvä soma punainen puusauna on lämmennyt monenlaisiin hoitoihin.

”Kyllä tämä sen lisäksi lämpiää lähes joka ilta ihan omiin tarpeisiin. On tämä sen verran ihanaa.”

Stressi ei pidä lämmöstä

Mistä saunaterapiassa on kyse?

”Kaikki riippuu asiakkaasta, eli sinusta. Mitä tunnet tarvitsevasi juuri nyt? Sen mukaan etenemme. Pyydän sinua hetken miettimään tämänhetkistä elämäntilannettasi, ja jos olet stressaantunut, niin mistä olisit valmis luopumaan, jotta elämä olisi vähän leppoisampaa.”

Kataja pyytää kirjaamaan ajatukset pienelle paperilapulle. Sen jälkeen pujahdamme saunaan, joka ei ole ärhäkän kuuma vaan pehmeän lämmin.

Varsinaisen hoidon Kataja aloittaa kuivakuppauksella. Hän nappaa sormiensa väliin yhden muovisen kupin kerrallaan ja painaa sen napakasti selkään, niskaan ja pohkeisiin. Se ei satu, mutta niskassa kupin puristus tuntuu napakalta. Kataja myöntää jännittäneensä etukäteen kuppaushoitoja, mutta saunaterapiakoulutuksessa ne veivät mukanaan, koska olo oli kuppauksen jälkeen energinen ja rentoutunut.

”Hoidan näillä kupeilla monia vaivojani. Kun päätä särkee, painan kasvoille pienempiä kuppeja. Joskus olen mennyt teatteriesitykseenkin niin, että on pitänyt keksiä, miten peitän kuppausjäljet otsastani.”

Kataja on opiskellut myös verikuppausta, jossa kehoon tehdään pieniä pintahaavoja ennen kuin imukupit imetään kiinni ihoon, haavojen päälle.

Kataja pitää myös perinteistä verikuppausta rentouttavana ja dramaattisen näköisestä verisyydestä huolimatta kivuttomana hoitomuotona. Sitä varten on kuitenkin vuokrattava tila, joka soveltuu ihon puhdistamiseen ja sterilointiin.

Saunaterapia ammentaa hoitonsa vanhasta suomalaisesta kansanperinteestä: kasvien terveysvaikutuksista, turvehoidoista, kuppauksista ja lämmön sekä kosketuksen voimasta. Saunottajat ovat kansainvälinen ja vanha ammattikunta myös Euroopassa, ja suomalaiseenkin saunaperinteeseen on sekoittunut paljon vaikutteita etelämmästä.

Katajalle sauna oli tärkeä paikka aiemminkin.

”Olen ollut aina kova saunoja, ja äitini on aikoinaan syntynyt saunaan. Mutta minulle oli uutta se, mitä kaikkea voimme lämmön, kasvien ja kosketuksen avulla saunassa hoitaa.”

Näyttelijän ja saunaterapeutin töissä on Ria Katajan mielestä paljon samaa: ”Molemmissa on kysymys ihmisten kohtaamisesta”, hän sanoo. © Sini-Marja Niska

Näyttelijän ja saunaterapeutin töissä on Ria Katajan mielestä paljon samaa: ”Molemmissa on kysymys ihmisten kohtaamisesta”, hän sanoo. © Sini-Marja Niska

Saunaterapiassa käytetään paljon yrttejä ja turvetta, mutta myös suolahoitoja, erilaisia pesuhierontoja, vihtomista, kuppausta ja kääreitä ja kylpyjä. © Sini-Marja Niska

Saunaterapiassa käytetään paljon yrttejä ja turvetta, mutta myös suolahoitoja, erilaisia pesuhierontoja, vihtomista, kuppausta ja kääreitä ja kylpyjä. © Sini-Marja Niska

Vilvoittavat löylyt

Ria Kataja ei ole immuuni stressille itsekään. Kolmen lapsen uusperhettä pyörittävälle arki on melkein jatkuvaa kaaoksenhallintaa.

”Siksi en ota saunaterapiatyöstä stressiä. Tämä on ihana lisä kaikkeen muuhun tekemiseen.”

Tällä hetkellä hän ohjaa käsikirjoittamaansa Uusperhekaruselli-näytelmää porilaiseen Rakastajat-teatteriin. Sen lisäksi hän tekee saunaterapioita, ohjaa nauruterapiaa, antaa äänimaljahoitoja ja energiahoitoja sekä kirjoittaa. Ja kaitsee jälkipolvea, josta vanhin on juuri muuttanut pois kotoa.

Kun kuppauskupit ovat vaikuttaneet parikymmentä minuuttia, Kataja napsii ne irti.

Symmetriset painaumat läikittävät ihoa, mutta minnekään ei satu. Päinvastoin, olo on suorastaan reipas. Kataja kehottaa hetkeksi vilvoittelemaan, sillä kuistilla odottaa vadissa viileä yrttijalkakylpy.

”Olen kerännyt veteen aineenvaihduntaa vilkastavia kasveja, koivua, piharatamoa, juhannusruusun terälehtiä, voikukkaa, valkoapilaa, siankärsämöä sekä hyppysellisen suolaa”, Kataja kertoo.

Puolentoista vuoden koulutuksessa keskityttiin kasveihin, niiden terveysvaikutuksiin ja hoitomahdollisuuksiin.

”Joskus pidän sellaisia saunoja, että keräämme kasveja yhdessä ja pohdimme, mikä kasvi sopii kenellekin.”

Turvesaunat kuuluvat saunaterapiaan, mutta Kataja käyttää turvetta kotisaunassaan vähän, koska sitä on todella työlästä siivota puusaunan pinnoilta. Yrttejä ja kasveja kuluu sitäkin enemmän.

”Jo ennen kuin tulit, pesin saunan vedellä, jossa olin liottanut kuusenoksia”, Kataja kertoo.

Saunassa tuoksuu kuitenkin vahvana vain koivu. Koivuvihta on lionnut löylyvedessä aamusta, jolloin Kataja alkoi lämmittää saunaa.

On aika päästää vihta töihin. Sitä varten on taas asetuttava pötkölleen lauteille. Vihtominen tuntuu taivaalliselta.

”Etenen jaloista pääpuolelle. Tämä ei ole voimalaji, mutta kyllä tässä yleensä uupuu ensimmäisenä vihtoja”, Kataja sanoo ja nauraa.

Saunassa ei ole edelleenkään tukalan kuuma, koska saunaterapiassa pyritään siihen, että lämpötila kipuai­si suurin piirtein 60 asteeseen.

Lue myös: Mukautuva tunnesieppari – Näyttelijä Ria Kataja kertoo olleensa sellainen lapsesta asti: ”Olin se, joka toivoi, että kaikilla olisi hyvä mieli ja hyvä olla – tarkkailin asioita ja ilmapiiriä”

Yrttejä voi käyttää vaikkapa jalkakylvyssä. © Sini-Marja Niska

Yrttejä voi käyttää vaikkapa jalkakylvyssä. © Sini-Marja Niska

Näyttelijät lauteilla

Passaaminen on Katajalle luontevaa: hän myöntää, että hänellä on melkoinen hoivavietti. Ennen näyttelijäksi valmistumista hän opiskeli mielenterveyshoitajaksi.

”Monesti ihmiset ihmettelevät, miksi näyttelijänä teen tämmöistä. En näe ammateissa ristiriitaa, päinvastoin. Kummassakin on kyse vanhasta traditiosta, jossa kokoonnutaan ja koetaan yhdessä elämys. Parhaimmassa tapauksessa molemmat ovat puhdistavia kokemuksia.”

Totta. Oloni on kevyt ja raikas.

On aika lopetella löylyt, mutta sitä ennen pestään vielä hiukset. Kataja tekee senkin.

”Tämä kuuluu yleensä aina saunomiseen, ja olen huomannut, että ihmiset pitävät kovasti tästä osuudesta.”

Hiustenpesuhetki matalalla saunajakkaralla istuen tuo mieleen lapsuuskesien saunat. Tosin saippua ei kirvele silmiä eikä vettä menee nenään. Ainoastaan rento hyvänolontunne valtaa kehon, kun verenkierto tuntuu elpyvän pesijän tottuneiden näppien liikkeistä.

Lopuksi Kataja ojentaa kylpypyyhkeen ja antaa vielä hetken vilvoittelun jälkeen tehtävän. Ennen saunomista kirjoitettu lappu pitää polttaa kiukaan tulipesässä. Sinne, tulen sekaan, palaa lapullinen kiireen syitä. Ne tuntuvat juuri nyt kaukaisilta. Ehkä muutama niistä haihtui löylyihin.

X