Kun Tanhupallo-näyttelijä Kiti Kokkosen kroppa hälyttää stressin oireista, yllättävä harrastus auttaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Näyttelijä Kiti Kokkonen voitti Tanhupallo hahmolla Putous-kilpailun.
Näyttelijä Kiti Kokkonen voitti Putouksen suloisella Tanhupallo-hahmolla. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Näyttelijä Kiti Kokkosen terveys on pettänyt kaksi kertaa. Tanhupallo-hahmolla Putouksen voittanut Kiti paljastaa itselleen sopivan stressin lievittäjän, jonka avun hän löysi vasta aikuisiällä.

Parasta terveysruokaani on sushi ja raaka kala. Graavilohta ja -siikaa rakastan, mutta kypsennetystä kalasta minulle tulee huono olo. Se harmittaa, sillä himoitsen esimerkiksi kalakeittoa.

Masennus, uupumus vai mikä?

Terveyteni petti ensimmäisen kerran aikana, johon osui isäni poismeno, avioero, lapsettomuus ja juuri alkanut uusperhe-elämä. Mieleni väsyi, enkä tänäkään päivänä osaa sanoa, oliko minulla masennus, uupumus elämästä, vai mikä.

41-vuotiaana kohdustani löytyi hyvänlaatuisia kasvaimia, joista oli aiheutunut anemia ja rautavarastojeni hupeneminen. Kipuja lievittävät lääkkeet aiheuttivat bonuksena vielä vatsahaavan. Kohtuni poistettiin viime syksynä. Oletan, että olen kesään mennessä taas supernainen.

”Olen ollut aina voimakas kuin kantojuhta”

Hoidan kuntoani huonosti, mutta perusolemukseltani olen aktiivinen ja tekeväinen – en sohvalla makoilija.

Rentoudun, hengästyn ja saan hien pintaan omakotitalomme pihassa. Teen paljon puutarhatöitä ja raskaitakin juttuja: hakkaan halkoja ja kannan kiviä. Olen ollut aina voimakas kuin kantojuhta.

Kehonmittauksessa kävi ilmi, että minulla on naiseksi keskivertoa isommat alavartalovoimat.

Ere-isän sydänkohtaus toi kuolemanpelon

En jaksa enää pelätä, paitsi epärealistisia ja kummallisia asioita. Isäni sai sydänkohtauksen kun olin tosi pieni ja olimme kahdestaan kotona. Siitä hänen menehtymiseensä saakka pelkäsin eniten hänen kuolemaansa. Olenkin miettinyt, että olen jo pelkäämiskiintiöni käyttänyt.

Kuulun todelliseen tyhmyyskategoriaan, sillä aloin tupakoida vasta 27-vuotiaana. En tiedä, voiko tyhmempää enää olla. Olen käynyt hypnotisoijallakin, ja onnistuin lopettamaan tupakanpolton kolmeksi kuukaudeksi.

Näppärin tapa torjua stressi

Torjun stressiä askartelemalla kaikkea missä tulos on nopeasti näkyvää. Mitä enemmän stressiä, sitä enemmän koristeita ja koruja kaikkialla. On terapeuttista uppoutua askarteluun. Olen löytänyt askartelun vasta aikuisiällä

”Rakastan elämää!”

Rakkautta osoitan halaamalla, pussaamalla ja tuijottamalla. Ihastelen rakkaita ihmisiäni kuten miestäni ja perheemme tytärtä tuijottamalla.

Mottoni on: ”Ollaan niinku ollaan.” Se kattaa kaiken tässä suorituskeskeisessä ajassa, jossa kaikkien pitäisi olla niin reippaita.

Juttu on julkaistu ensikerran Kotilääkärissä 1/2018.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X