Freelance-näyttelijä Terhi Suorlahti on myös pienten koululaisten äiti: ”Kulunut työvuosi on ollut ihana, olen päässyt tekemään kaikki työni kotoa käsin”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Terhi Suorlahden kotona vallitsee ehjä tasapaino
Terhi Suorlahden kotona vallitsee ehjä tasapaino. © Sampo Korhonen / Otavamedia
Rehtoria uudessa sarjassa näyttelevä Terhi Suorlahti saatteli tänä syksynä kuopuksensa koulutielle ja päätti olla enemmän kotona.

Näyttelijä Terhi Suorlahti on pääroolissa uudessa Rehtori-sarjassa.

Jouduitko itse koskaan reksin puhutteluun?

En joutunut. Olin kiltti oppilas ja auktoriteettipelkoinen. Rehtorin rooli on hienosti kirjoitettu. Vaikka kyseessä on komediarooli, on se monisyinen. Sarja on sopivan ristiriitainen, törkeä ja häikäilemätön. Rehtoria oli herkullista näytellä.

Oli kiinnostavaa päästä 45-vuotiaana naisena käyttämään sellaista repertuaaria. Sovinnaiset ihmiskuvat eivät kiinnosta minua muutenkaan. Anarkiaa ja rohkeutta pitää olla ja sitä luulen, että on riittänyt sekä työelämässäni että yksityiselämässäni.

Nuorimmainen lapsesi meni tänä syksynä ensimmäiselle luokalle. Miten se on muuttanut arkea?

Tein päätöksen olla kotona enemmän. Lapsemme ovat nyt 10- ja 7-vuotiaita. En halua missata tärkeitä hetkiä perhe-elämästä.

Takana on paljon työreissuvuosia ja olen halunnut rauhoittaa tämän syksyn kaikesta. Kulunut työvuosi on ollut ihana, olen päässyt tekemään kaikki työni kotoa käsin.

Aina ei ole ollut niin. Olen joskus joutunut olemaan viikkotolkulla pois kotoa. Nyt kotona vallitsee ehjä tasapaino.

Olemme kaksi freelanceria ja yritämme tehdä isot työt vuoronperään. Lapset voivat hyvin ja suorastaan säteilevät! Tai ehkä itselläni on vain hyvä omatunto.

Terhi Suorlahti

Terhi Suorlahti. © SAMI MANNERHEIMO / OTAVAMEDIA

Terhi Suorlahti – Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Olen varovaisesti tarttunut taas kirjoittamiseen. Se toimi jo nuoruudessa toimivana ilmaisukanavana itselleni, ja nyt tuntui siltä, että olisi jälleen hyvä hetki sille.

Mielessäni on aihe, johon on nyt yksinkertaisesti vain tartuttava. Tulevaisuuteni on sinänsä ihan auki. Sen ajatteleminen on päiväkohtaisesti joko vähän ahdistavaa tai sitten kiitollista.

Mistä haaveilet tällä hetkellä?

Olisi ihanaa tehdä lisää töitä kameran edessä. Vierailin Metsäjätti-elokuvassa ja se jätti fiiliksen, että olisi kiva päästä tekemään pitkää elokuvaa. Kansainvälisetkin jutut kiinnostavat esimerkiksi Ranskassa, koska se on toinen kotikielemme.

Musiikkiteatteri houkuttelee myös, etenkin jos siihen yhdistäisi vielä kameran!

Olet freelancer. Kaipaatko koskaan kiinteää työyhteisöä?

Kyllä toisinaan. Työhistoriani alussa minulle tarjottiin muutamaa kiinnitystä teatteriin, mutta olin nuori ja ahne ja halusin muuttaa Helsinkiin. Tässä vaiheessa kiinnitys tarkoittaisi Helsingistä pois muuttamista ja perhe-elämän kannalta se olisi aika kivulias ratkaisu. Mutta vierailla voin missä vain.

Olen sitä paitsi opettanut itseni vapauteen ja nautin siitä paljon. En ole kuitenkaan sulkenut itseltäni ovea vakituisen työn suhteen, mutta juuri nyt on tällaisen elämän aika.

Lue myös: Tatu ja Patu -kirjailijat Aino Havukainen ja Sami Toivonen valitsivat ekologisen elämäntavan: ”Emme halua takertua tavaraan”

X