Neumann, 60, on maksanut karvaasti menestyksestään – Liian leveästi eläneen Dingo-legendan tukena avopuoliso: ”Hän on säästänyt minua muutenkin turhilta sekoiluilta”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Pertti "Nipa" Neumann
© Tommi Tuomi / Otavamedia
Kiitos siitä, että raha-asiat ja muukin elämä ovat nykyisin hyvässä hoidossa kuuluu nykyiselle avopuolisolle, jonka kanssa Nipa on ollut yhdessä neljä vuotta.

Lokakuun 11. päivänä 60 vuotta täyttävälle PerttiNipaNeumannille paineet juhlia syntymäpäivää aiheuttavat lievää ahdistusta.

”Vuodet ovat vain lukuja. On sama, olenko 40-, 50- vai 60-vuotias.”

Jotain vuodet ovat kuitenkin muuttaneet. Nipaa ei enää tapaa öisin pääkaupunkiseudun jetset-paikoissa, koska selkään taputtelijoista on mitta tullut kauan sitten täyteen. Hän sanoo viihtyvänsä vuosi vuodelta enemmän itsekseen omassa kitarakirjastossaan kuunnellen musiikkia.

Kaunosieluisena sanoittajana tunnettu artisti puhuu nykyisin elämästään paljon suorasanaisemmin kuin parikymmentä vuotta sitten, jolloin lauseet saattoivat olla hyvinkin tulkinnanvaraisia.

Hyvät välit ex-vaimoon

Nipa ei ole koskaan hysteerisesti suojellut tai salaillut elämänsä käänteitä, mutta ei myöskään ole yrittänyt pönkittää niillä uraansa.

Avioliittoja on takana kaksi. Nuoruuden rakkauden, Marikan kanssa solmittu liitto kanssa kariutui 1990-luvun puolessa välissä.

Toinen liitto Dianan kanssa solmittiin vuonna 2000. Onni täydentyi lapsettomuushoitojen jälkeen, kun Noel-poika syntyi 2005. Vuotta myöhemmin velipoika Misha saapui seuraksi. Vaikka vanhemmuus oli molemmille unelmien täyttymys, avioliitto ei kestänyt vaan päättyi 2010.

”Minusta tuli arkiviikkoisä ja Dianasta viikonloppuäiti töidemme takia. Tämä systeemi on toiminut. Vaikka eromme jälkeen kipuilimme molemmat pitkään ja oman ylpeytensä sai moneen kertaan nielaista, olemme nykyisin Dianan kanssa hyvissä väleissä.

Halaamme kun tapaamme, asumme lähekkäin ja toinen voi kipaista hakemaan poikien puuttuvat tavarat toisen kotoa ilman sen kummempaa sopimista.”

Pertti Neumann, Noel ja Misha.

Isyys on Neumannille hänen elämänsä tärkein asia. Noel on jo 15 ja Misha 13 -vuotias. ”Olen tiukka, mutta rakastava isä, jota lasten pitää totella.” Ari Heinonen / OM-arkisto

Nipa sanoo olevansa isänä tiukka, mutta oikeudenmukainen.

”Olen sillä tavalla vanhanaikainen, että vanhempiaan pitää totella ja käytöstapojen on oltava kunnossa. Olen opettanut pojille esimerkiksi, että naisille avataan aina ovi ja naiset astuvat sisään ensin.”

Isyys on ykkönen

Isyys on Nipalle selvästi ykkösasia. Hän kertoo suurella ylpeydellä, kuinka pian 15-vuotias Noel on itseoppinut kitaristi. Poika yllätti vastikään isänsä soittamalla Queenin Bohemian Rhapsodyn täysin oikein ottein.

”En lainkaan ihmettelisi, jos Noel soittaisi jo lähivuosina samalla lavalla kanssani. Misha puolestaan on hyvin urheilullinen, mutta ranteen murtuminen katkaisi kesäkaudelta jalkapallon pelaamisen. Toivottavasti motivaatio löytyy takaisin.”

Nipa matkustelee usein poikiensa kanssa varsinkin Englannissa, jonka hän kokee henkiseksi kodikseen.

”Olen tutustuttanut heitä maan kulttuuriin. Kiertelemme paljon vaatekaupoissa, sillä ulkonäköön ja vaatetyyliin liittyvät jutut ovat meille yhteisiä. Poikiani ei kiusata sen vuoksi, että he panostavat siisteihin muodinmukaisiin kuteisiin, on heillä sen verran leveät hartiat.”

Nipa puhuu pojistaan yhä lapsina, vaikka hän itse lähti maailman merille saman ikäisenä kuin esikoinen nyt on. Entä jos Noel nyt vain ilmoittaisi, että koulunkäynti oli nyt tässä ja hän lähtee merille seilaamaan?

”Huh, huh. Kyllä se olisi useamman keskustelun paikka, isä sanoo ja hiljenee toviksi.

Pertti "Nipa" Neumann

Neumann halusi ohittaa merkkipäivänsä huomaamattomasti, mutta ystävät vaativat vähintäänkin juhlakeikkaa. ”Savoyn konsertissa pääsevät faninikin juhlimaan.” Tommi Tuomi / Otavamedia

Jälkiverot painavat

Artisti ja verottaja eivät Suomessa ole ylimpiä ystäviä, sillä taiteilija on usein suurpiirteinen raha-asioissaan, mitä verottaja ei purematta niele.

Nipakin on jo toistamiseen tilanteessa, että hän maksaa muun muassa vanhoja jälkiveroja useamman vuoden ajan. Velkaa on 150 000 euron verran, josta verovelkaa 48 000. Summa olisi pienempi ilman kovalla vauhdilla kasvavia korkoja.

Edellisen kerran Nipa oli verottajan hampaissa Dingo-vuosien jälkeen 80-luvun lopulla, jolloin valtio vei loputkin niistä tuloista, mihin muut välikädet eivät olleet vielä päässeet kiinni. Muusikot itse eivät menestyksestään huolimatta äkkirikastuneet, vaikka bändi tienasi miljoonia mummonmarkkoja.

Artisti myöntää, ettei hän vieläkään hallitse raha-asioita täydellisesti. Hän saattaa elää leveämmin, kuin tili sallii.

”En silti elä missään kurimuksessa. Minulla on katto pään päällä ja toimiva auto keikkamatkoja varten. Toki joudun kiertämään Suomea kymmenien tuhansien kilometrien verran ennen kuin velka on maksettu. Se on selvää, että teen kaikkeni maksaakseni velan pois. Tilanne on kontrollissa.”

Kiitos siitä, että raha-asiat ja muukin elämä ovat nykyisin hyvässä hoidossa kuuluu nykyiselle avopuolisolle, jonka kanssa Nipa on ollut yhdessä neljä vuotta. Puoliso ei halua julkisuuteen, mutta hän on tuttu näky kameransa kanssa lähes kaikilla Dingon keikoilla.

”Hän on napakka, määrätietoinen nainen. Sellainen elämän laaduntarkkailija. Hän on laittanut talousasioitani kuntoon ja säästänyt minua muutenkin turhilta sekoiluilta. Olen oppinut käyttämään rahaakin maltillisemmin.”

Pertti "Nipa" Neumann

Nipa on kiertänyt maailman meriä ja kaupunkeja ahkerasti. Tuore tuttavuus on Sveitsi, jonne hän matkaa itsenäisyyspäiväksi esiintymään siellä asuville suomalaisille. Tommi Tuomi / Otavamedia

Takana yli 5000 keikkaa

Nipa tunnustautuu yllytyshulluksi ja hänet on saatu helposti puhuttua mukaan muun muassa erilaisiin tosi-tv -ohjelmiin.

Takavuosina hän osallistui Tallitähdet-ohjelmaan ikävin seurauksin. Hän putosi hevosen selästä ja käsi murtui ja toipumiseen meni kuukausia. Vain elämää -sarjaan osallistuminen puolestaan vuonna 2014 toi uralle lisäpotkua. Syksyllä hänet nähtiin Suurin pudottaja -sarjassa, joka osoittautui keikkatyöläiselle ennakoitua haastavammaksi.

”Ihan hetkeen en aio lähteä mukaan mihinkään sarjaan. Musiikkia sen sijaan teen viimeiseen hengenvetoon asti. Takana on ainakin 5 000 keikkaa, eikä maaliviivaa näy.”

”Romantikko minussa ei koskaan kuole tai jos kuolee, voi pillit panna saman tien pussiin. Tosin haluaisin opetella vielä soittamaan luuttua tai selloa. Tärkeintä on muistaa, ettei tämä touhu maailman vakavinta ole ja pieni pilke silmäkulmassa on hyvä säilyttää loppuun saakka.”

Dingo

Dingon lisäksi vain harvat suomalaisartistit ovat herättäneet faneissa minkäänlaista joukkohysteriaa. FRED OHERT / OM-arkisto

Juhlat luvassa

Vaikka Nipa itse ei aluksi ollut kovin innostunut juhlimaan syntymäpäiväänsä, ulkopuolelta tuleva paine sai mielen muuttumaan.

”Pidämme lauantaina juhlakonsertin Savoyssa. Lavalle nousevat muun muassa Anssi Kela, Jussi 69, Pantse Syrjä ja Ilkka Alanko. Samalla fanitkin saavat osallistua. Toisella puoliajalla soittaa Dingo.”

Dingon kultakausi oli vuosina 1984–1986. Bändi on tehnyt erinäisiä comebackeja vuosikymmenten varrella.

Nykyinen kokoonpano kulkee tänäkin päivänä erittäin hyvässä hapessa.

Alkuperäisjäsenistä Nipan lisäksi mukana ovat Pepe Laaksonen ja Jonttu Virta. Bändissä on jo toista vuotta soittaneet Hybrid Childrenistä tuttu rumpali Saska Ketonen ja Lordin kosketinsoittajana toiminut Leena Peisa.

”Synttäreitteni kunniaksi julkaisen tuplavinyylin ja CD:n mukana on yksi 70-luvun suurimmista vaikuttajistani. En voi vielä paljastaa laulajan henkilöllisyyttä, mutta hän on myynyt miljoonia levyjä maailmalla”, Nipa vihjaa.

X