Nightwishin Tuomas Holopainen: Menneisyyden haamut eivät jätä rauhaan

Nightwishin sisällä vallitsee nyt rauha. Kaikesta pystytään puhumaan avoimen rakentavasti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nightwishin maailmankiertue alkoi New Yorkista. ”Pidän New Yorkista erittäin paljon, mutta kyllähän tällainen ärsykkeiden tulva myös väsyttää kiteeläisen maalaispojan”, Tuomas Holopainen sanoo.

Nightwishin sisällä vallitsee nyt rauha. Kaikesta pystytään puhumaan avoimen rakentavasti.
(Päivitetty: )
Teksti: Timo Isoaho

New Yorkin kuuluisalla Times Squarella on valtava tungos. ”Hei, Tuomas, onnea keikalle”, kuuluu tungoksen keskeltä parikin kertaa selvällä suomen kielellä.

”En tuntenut näitä onnentoivottajia, mutta mukavaltahan tuollainen tuntuu”, Nightwish-yhtyeen keulahahmo Tuomas Holopainen hymyilee.

Taukoamaton ihmisvilinä tekee lopulta tehtävänsä.

”Nyt pitää lähteä takaisin hotelliin. New York on mahtava kaupunki, mutta sen pulssi sykkii niin tiuhaan tahtiin, että välillä täytyy päästä omaan rauhaan, esimerkiksi hyvän opuksen pariin”, suosikkikirjailijansa Patrick Rothfussin tuoreen teoksen juuri ostanut Holopainen sanoo.

Pientä rauhoittumista Tuomas todellakin tarvitsee, sillä illalla siintää edessä Nightwishin uutta Endless Forms Most Beautiful -albumia promotoivan maailmankiertueen ensimmäinen keikka. Konserttipaikkana toimii muutamia tuhansia ihmisiä vetävä elegantti Hammerstein Ballroom. Varsin epätavallista on, että Tuomasta ei juurikaan jännitä, vaikka kyseessä on äärimmäisen tärkeä esiintyminen maailman tunnetuimman metropolin sydämessä.

Troy Donockley (yhtyeen jäsen) teki minulle Los Angelesissa vuonna 2012 hypnoosiin pohjautuvan tempun ennen silloisen maailmankiertueen ensimmäistä keikkaa. En tarkalleen tiedä, mitä tuon parinkymmenen minuutin aikana tapahtui, mutta sen kokemuksen jälkeen en ole enää hermoillut ennen esiintymisiä”, Tuomas kertoo kävelymatkalla kohti hotellia.

Oudolta tuntuu

Muutaman tunnin kuluttua Nightwishin jäsenet ja yhtyeen monipäinen teknikkojoukko ovat siirtyneet Manhattanin 34. kadulla sijaitsevan Hammerstein Ballroomin uumeniin. Bändi on nähnyt kiertueen näyttävät lavasteet ensimmäistä kertaa kaikessa komeudessaan, ja soundcheck on onnistuneesti takana.

Ennen esiintymistä bändi vetäytyy takahuoneen rauhaan. Siellä Nightwish-perheen mainio tunnelma on helposti aistittavissa. Muusikot viihtyvät yhdessä eikä kukaan vetäydy omiin oloihinsa – takavuosinahan tilanne oli täysin päinvastainen. Kun keikkaa odottavat taiteilijat innostuvat pelaamaan yhdessä noppapeliä, hyväntuulisesta tarinoinnista ei ole tulla loppua.

”Bändin ja taustajoukkojen fiilis on juuri nyt erittäin hieno – meistä Nightwishin vanhemmista jäsenistä tuntuu varmaankin yhtä hienolta kuin Tarjan (Turunen) kanssa parhaimmillaan. Toki myös Anetten (Olzon) aikakausi sisälsi erittäin hyviä hetkiä”, Tuomas sanoo.

Pukuhuoneessa muiden joukossa istuu myös yhtyeen alkuperäinen rumpali Jukka Nevalainen, joka joutui jäämään univaikeuksien takia sivuun ainakin tältä maailmankier- tueelta. Mies on saapunut New Yorkiin seuraamaan rakkaan bändinsä uuden kiertueen ensimmäistä keikkaa – ja kaikkien aikojen ensimmäistä Nightwish-esiintymistä ilman häntä.

”Oudolta tuntuu, todella oudolta”, Nevalainen myöntää.

”Meillä oli onnea onnettomuudessa, sillä vanha frendimme Kai Hahto lupautui Jukan paikkaajaksi nopealla aikataululla. Ilman häntä olisimme joutuneet laittamaan aikataulumme täysin uusiksi”, Tuomas kertoo.

Sali kiehuu

Kolmisen tuntia myöhemmin Hammerstein Ballroomin isossa salissa kiehuu, sillä Nightwish on saapunut tuoreen maailmankiertueensa debyyttiesiintymisen viimeisille metreille. Visuaalisesti komean keikan kaari on tarkkaan mietitty: uutta materiaalia, vanhoja klassikoita, rauhallista tunnelmointia, rankkaa paahtoa.

Näyttävä valoarsenaali välkähtää vielä yhden kerran, ja illan päättävän Last Ride Of The Day -kappaleen viimeisen iskun nostattama äänenvoimakkuus tuntuu kehon syvimmissä sopukoissa asti. Estradia kohti kurkottelevat fanit hymyilevät ja itkevät – he tietävät päässeensä todistamaan unohtumatonta konserttia, joka on nyt päättynyt.

Liikuttuneita ovat myös illan päätähdet, kun he asettuvat tiiviiseen riviin keuhkojaan pihalle huutavan yleisön eteen. Tuomas vilkaisee bänditovereitaan ja hänen kasvoilleen nousee tyytyväinen virnistys. Sitten Nightwish kumartaa syvään, ennen vetäytymistä takahuoneeseen.

Yhtyeen manageri Toni Peiju on seurannut konserttia yleisön puolelta. Mies hymyilee leveästi salin valojen hämärtyessä.

”Täkäläinen promoottorimme ilmoitti juuri äsken, että kiertueen kuusi seuraavaa konserttia ovat totaalisen loppuunmyytyjä, ja monet muutkin esiintymiset ovat täyttymässä hyvää vauhtia.”

Palaset kohdallaan

Lähes kaksituntisen konsertin jälkeen tyytyväinen Nightwish-joukkue laskee adrenaliinipiikkiä takahuoneessa. Basisti-laulaja Marco Hietala heittäytyy selälleen sohvalle ja hengittää syvään. Kitaristi Emppu Vuorinen lyö käsiä yhteen ensimmäisen Nightwish-keikkansa soittaneen Kai Hahdon kanssa. Kaikkensa antanut rumpali on yltä päältä hiessä, aivan kuten kaikki muutkin muusikot.

Yli puolitoistavuotiseksi suunniteltua maailmankiertuetta edeltäneet muutamat päivät ovat olleet täynnä jännitystä, mutta nyt palaset ovat loksahtamassa oikeille kohdilleen. Bändin soitto kulkee saumattomasti, ja konsertin kappalelista on osoittautunut toimivaksi heti avausiltana. Tai ainakin melkein.

”Hei, vaihtaisimmeko Nemon tilalle vaikkapa Everdreamin?”

Kysymyksen esittää juuri suihkusta tullut, esiintymisvaatteensa mustaan huppariin ja harmaisiin farkkuihin vaihtanut laulaja Floor Jansen. Hetken päästä kaikki hyväksyvät Floorin ehdotuksen, ja Everdream päätetään liittää ohjelmistoon jo lähiaikoina.

Nemo on tunnetuimpia kappaleitamme, mutta bändi on kieltämättä hieman kyllästynyt sen soittamiseen”, Hietala taustoittaa.

Avointa keskustelua

Tuomas palaa solistin ehdotukseen myöhemmin illalla yhtyettä kuljettavan ajoneuvon uumenissa. Night- wishin liikkuva koti seuraavan kuuden viikon ajan, amerikkalaiseen tapaan viihtyisä kiertuebussi, on juuri lähdössä kohti seuraavaa etappia, parin tunnin päässä siintävää Philadelphiaa.

”Nightwishillä on tunnetusti ollut takavuosina omat haasteensa. Nyt me olemme erittäin hyvällä tiellä, sillä yhtyeen keskusteluilmapiiri on aivan eri tasolla kuin aikaisemmin. Floorin muutosehdotus toimii yhtenä esimerkkinä. Me pystymme nykyään puhumaan avoimen rakentavasti mistä tahansa asiasta, eikä kukaan suhtaudu kommentteihin liian henkilökohtaisesti. En minä loukkaannu jos joku huomauttaa, ettei valkoinen takki ole välttämättä paras mahdollinen lava-asuste. Eikä Floor ota sitä moitteena, jos pyydän häntä miettimään uudelleen vaikkapa jotakin välispiikkiä.”

Tuomas on kuitenkin saanut takavuosina huomata, ettei puhuminen välttämättä ratkaise ongelmia.

”Joskus se voi jopa sotkea tilannetta entisestään. Olemmehan me toki keskustelleet bändin piirissä aikaisemminkin, mutta siitä ei ollut mitään apua, kun vastapuoli ei halunnut kuunnella.”

Millainen Nightwish-päällikkö sinä olet nykyään?

”En ole missään nimessä tiukka pomo tai minkäänlainen kontrolli- friikki. En todellakaan määrää kaikesta, vaikka jotkut ilmeisesti luulevatkin niin”, Tuomas puuskahtaa ja jatkaa.

”Esimerkiksi bisnes ja raha-asiat… Enhän minä halua tietää niistä puolista yhtään mitään!”

Nytkö se taas alkaa

Sitten Tuomas vie katseensa kohti kiertuebussin lattiaa ja vaipuu hetkeksi ajatuksiinsa. Pian muusikko kertoo, että taakse jääneet turbulenssit, etunenässä polkujen rajut risteämiset Tarja Turusen ja Anette Olzonin kanssa, nousevat silloin tällöin mieleen.

”Olen tavallaan koko ajan varpaillani. Minulla ei todellakaan ole sellainen huoleton rinta rottingilla -fiilis, että nyt kaikki asiat ovat ikuisesti hyvin, valloitetaanpa tästä maailma ja pidetään vielä hauskaakin siinä sivussa.”

Menneiden vuosien traumaattiset tapahtumat eivät siis ole kokonaan unohtuneet.

”Fiilis on pienestä kiinni. Jos kuulen yhdenkin poikkipuolisen sanan bändiltä, taustavoimilta tai muilta läheisiltä, minulle voi heti tulla sellainen ’apua, mitä nyt tapahtuu’ -olo”, Tuomas puuskahtaa.

”Saatan vaikka huomata, että toinen managerimme Ewo Pohjola on stressaantunut ja alan saman tien pohtia, että älä nyt hyvä mies hajota itseäsi. Tai Floor voi ohimennen huomauttaa, että kiertuebussin punkka on vähän liian ahdas. Silloin mieleen nousee, että nytkö se taas alkaa.”

Ärsyttääkö se, että tällaiset ajatukset vaivaavat sinua?

”Ei se nyt sillä tavalla ärsytä… Onhan siinä hyviäkin puolia, etten jätä asioita hautumaan vaan nostan ne heti pöydälle. Olen aivan tietoisesti jalostanut tätä ’kaikki ulos, saman tien’ -puolta itsessäni.”

Muistot eivät jätä rauhaan

Alkuperäisen laulajan Tarja Turusen erottaminen syksyllä 2005 ei siis ole jättänyt Nightwishiä, tai etenkään Tuomasta, vieläkään täysin rauhaan. Yleisölle avoin erokirje heti menestyksekkään maailmankiertueen päättäneen Hartwall-areenan konsertin jälkeen onkin jotakin, minkä Nightwish jättäisi tänä päivänä tekemättä.

”Päätös Tarjan erottamisesta ei edelleenkään kaduta, sillä meillä ei enää ollut yhteistä tulevaisuutta. Se meininki oli loppuaikoina oikeasti aivan kamalaa. Bändin tunnelma oli lopulta niin ahdistunut, ettemme pystyneet kylmäpäiseen ajatteluun. Olimme kuin nurkkaan ajettuja haavoittuneita eläimiä, joiden täytyi tehdä jotakin, aivan mitä tahansa, että se karmea olo vaihtuisi joksikin muuksi. Lienee silti ihan kohtuullista myöntää, että me hoidimme Tarjan erottamisen turhan ikävällä tavalla”, Tuomas sanoo.

Oliko Nightwishin hajoaminen lähellä silloin, loppuvuodesta 2005?

”Orkesterin historian ikävintä aikaa se toki oli, mutta hanskojen tiskiin paiskaaminen ei käynyt mielessäkään. Vaikeuksien keskellä meihin kaikkiin hiipi selittämätön ylpeys, ettei tämä yhtye ansaitse tällaista loppua. Se ei yksinkertaisesti olisi ollut oikein.”

Elämän uusi valo

Kymmenen vuotta näiden vaikeiden aikojen jälkeen Nightwish on suositumpi kuin koskaan aikaisemmin. Maailmalla ylistäviä arvioita ja komeita myyntilistasijoituksia kerännyt Endless Forms Most Beautiful on lukemattomien fanien mielestä yhtyeen onnistunein julkaisu. Vähintään yhtä moni on ehtinyt ylistää Floor Jansenia bändin historian parhaaksi solistiksi.

”Floor ansaitsee kaikki mahdolliset aplodit. Hän opetteli kappaleemme pikavauhdilla ja liittyi yhtyeeseen äärimmäisen vaikealla hetkellä syksyllä 2012, kesken Yhdysvaltain-rundin, kun bändin ja Anetten yhteistyö muuttui erimielisyyksien takia mahdottomaksi. Floor pelasti sen kiertueen suvereenilla tavalla eikä hän ole tuottanut pettymyksiä myöhemminkään.”

Floor Jansen nimitettiin Night- wishin viralliseksi jäseneksi syksyllä 2013, yhtä aikaa brittiläisen multi-instrumentalisti Troy Donockleyn kanssa.

”Joistakin ihmisistä tulee saman tien henkiystäviä. Minulle ja Troylle kävi aikoinaan juuri näin ja hän on sen jälkeen vaikuttanut minuun sekä Nightwishiin paljonkin.”

Näkyvin todiste Tuomaksen sanoista on Endless Forms Most Beautiful, joka ylistää muun muassa tieteen saavutuksia, siinä missä edellinen Imaginaerum haki enemmän vaikutteita fantasiasta ja mielikuvituksesta. Nightwish uskaltaa ottaa kantaa tärkeiksi katsomiinsa asioihin ja pyysi levyn vierailijaksi evoluutiobiologi Richard Dawkinsin, eikä tyytynyt ai- noastaan viihdyttämään.

”Eihän nyky-Tuomas kirjoittaisi tekstejä, joita löytyy vaikka Oceanborn– ja Wishmaster-albumeilta. Ajattelutapani on muuttunut ajan kuluessa selvästi ja tämän kuulee myös kappaleistamme. Itse asiassa, viime vuosina tapahtuneiden käänteiden vaikutus minuun on ollut aivan valtava. Tavallaan sisälläni loistaa kokonaan uusi valo.”

Uusin kohu

Niin, tosiaan, Richard Dawkins. Viime syksynä, kun Nightwish ilmoitti tämän brittiläisen evoluutiobiologin vierailevan uudella albumillaan, palaute oli hyvin kirjavaa. Jotkut ilmoittivat rakastuneensa yhtyeeseen entistä syvemmin, toiset palauttivat jo ostamansa konserttiliput. Mielipidetulvan syynä oli se, että Dawkinsin tiedetään suhtautuvan skeptisesti uskontoihin.

”Kuten Marco Hietala on osuvasti lohkaissut: rockbändien tempaukset, hurjatkaan, eivät tunnu enää herättävän minkäänlaisia reaktioita. No, pyydäpä levylle vierailijaksi tieteen kansantajuistaja, niin johan alkaa tapahtua kummia”, Tuomas hymähtää.

Miltä sinusta tuntui, kun pelkkä ilmoitus Dawkinsin vierailusta sai jotkut fanit polttamaan kaikki vuosien aikana keräämänsä Nightwish-albumit?

”Itse asiassa levynsä taisi tuhota vain yksi äänekäs henkilö, mutta tottahan toki tällaiset rajut tempaukset löytävät aina siivet ja saavuttavat valtavat mittasuhteet. Me tietenkin aavistimme, että Dawkinsin vierailu herättäisi voimakkaita mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta se ei vaikuttanut suunnitelmiimme tippaakaan. Tehdäänpä tämä selväksi: Nightwish ei voisi saada albumilleen Richard Dawkinsia osuvampaa ja hienompaa vierasta.”

Sitten Tuomas hymyilee, taas kerran. Jossakin edessä siintää Philadelphia, jossa yhtyeen on määrä esiintyä seuraavana iltana loppuunmyydyn yleisön edessä. Nightwishin historian menestyksekkäin Pohjois-Amerikan-kiertue on alkanut.

X