Anna-lehti: Niina Backman on työstänyt mieltään terapiassa: ”Olen oppinut riittämään itselleni”

Jaa artikkeli
Niina Backman
Alle 30-vuotiaana Niina Backman paini itsetuntonsa kanssa ja eli suorituskeskeistä elämää. © Kristiina Kurronen / Otavamedia
Niina Backman ei malta odottaa iän karttumista entisestään. Uudet elämänvaiheet saavat hänessä aikaan enemmän innostusta kuin kauhua.

Niina Backman, 38, on nauttinut vanhenemisesta ja odottaa innolla lisää, hän kertoo Anna-lehden haastattelussa.

”Minulle ikääntyminen ei ole kriisi vaan päinvastoin jotakin ihanaa. Haluan lisää vuosia”, Niina Backmann sanoo.

Alle 30-vuotiaana Niina paini itsetuntonsa kanssa ja esimerkiksi niinä kolmena kertana, kun hän on odottanut lasta, eli suorituskeskeistä elämää ja odotti kärsimättömästi synnytystä.

”Osaisinko nyt ottaa kiinni hetkestä, keskittyä odottamiseen ja nauttia siitä”, hän pohtii.

Samoin Niinan ja hänen miehensä Lorenz Backmanin eli Loren, 49, suhde tuntui nuorempana epävarmalta.

”Pelkäsin usein, että onko kaikki välillämme ok. Menin paniikkiin, jos riitelimme, emme ehtineet olla mielestäni tarpeeksi yhdessä tai olimme vain eri mieltä asioista”, Niina muistelee.

Nyt, 17 vuoden yhteiselon, joista kymmenen naimisissa, jälkeen, ikä ja kokemus ovat rauhoittaneet hänen tunteitaan. Niina tietää, että suhde säilyy, vaikkei parisuhde aina olekaan täydellinen. Hän on myös työstänyt itseään terapiassa, vaikkei akuuttia ongelmaa ole ollutkaan.

”Terapia vahvistaa minäkuvaani ja voimaannuttaa minua. Sen avulla olen oppinut riittämään itselleni ja sallimaan itselleni hyvää tekevät asiat.”

Vauva- ja vaippavaihe on takana päin

Vaikein aika Niina ja Lore Backmanin suhteessa oli juuri ennen naimisiinmenoa.

”Silloin pohdimme, että joko suhteemme päättyy tai todella sitoudumme tähän. Siitä alkoi suhteen paraneminen,” Niina sanoo Anna-lehdessä.

”Olemme halunneet oppia olemaan yhdessä, ymmärtämään toisiamme ja hyväksymään toisissamme myös ne puolet, jotka ärsyttävät. Niitähän meissä molemmissa on. Tähtäämme siihen, että haluamme valita toisemme joka päivä uudelleen.”

Pariskunnan kuopuskin alkaa olla jo teini-ikäinen, kun moni Niinan ikätoveri vasta miettii perheen perustamista. Elämänvaiheen muutos voisi olla kriisin paikka varsinkin, kun Niina melko pitkään vielä mietti neljännen lapsen mahdollisuutta. Kolme vuotta sitten hän kuitenkin tajusi, ettei halua enää kokea vauva- ja vaippavaihetta.

”Ajattelen mieluummin niin, että leikkipuisto on minulla taas edessä, kun ehkä jonakin päivänä olen mummi.”

Äidin huoli ei sammu

Niina Backman oli nuorena uhmakas ja päättäväinen.

”Otin lujasti yhteen äitini kanssa ja provosoiduin kaikesta, mitä hän sanoi. Lukiota kävin vain pari kuukautta, kunnes jätin sen kesken, aloitin mallin työt ja muutin omilleni”, hän kertoo.

Pari vuotta sitten Niina ajautui tyttärensä kanssa tilanteeseen, jossa halusi estää tyttöä tekemästä samanlaisia päätöksiä kuin hän itse nuorempana.

”Onneksi sain itseni kiinni ja ymmärsin, että lapseni ei ole minä. Olin siirtämässä omat pelkoni häneen, ja niin ei voi tehdä. Se oli minulle oppimisen paikka äitinä.”

Niina pyrkii olemaan äiti, joka luottaa, että on antanut lapsilleen parhaat mahdolliset eväät elämään, eikä tee päätöksiä heidän puolestaan. Äidin huolta ei kuitenkaan voi sammuttaa.

”Kun lapseni eivät puoleen tuntiin vastaa kännykkäänsä, soitan läpi kaikki heidän kaverinsa ja kaverien vanhemmat. Lopulta lapsi soittaa ja sanoo, että äiti, sä olet niin nolo”, Niina kertoo.

Lue myös: Niina Backman avautuu esiintymisjännityksestään: ”Kuvittelin, että kuuluisien sukulaisteni takia minulta odotetaan enemmän kuin muilta”

X