Anna-lehti: Niina Kurkinen-Nyholm eli huonoissa suhteissa, kunnes erovalmennus auttoi oivaltamaan – ”Toistin suhteissani samaa kaavaa”

Henkinen valmentaja ja malli Niina Kurkinen-Nyholm on kohdannut ihmissuhteissaan ja mallimaailmassa väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Erovalmennuksen avulla hän kuitenkin mursi kaavan ja auttaa nyt lähisuhdeväkivaltaa kokeneita naisia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Niina Kurkinen-Nyholm on kokenut itse lähisuhdeväkivaltaa, mutta auttaa nyt muita selviämään siitä työskentelemässä Naisten linjan vapaaehtoisena. © Niclas Mäkelä, Otavamedia

Henkinen valmentaja ja malli Niina Kurkinen-Nyholm on kohdannut ihmissuhteissaan ja mallimaailmassa väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Erovalmennuksen avulla hän kuitenkin mursi kaavan ja auttaa nyt lähisuhdeväkivaltaa kokeneita naisia.
Teksti: Toimitus

Niina Kurkinen-Nyholm lähti Pariisiin tekemään uraa mallina, kun hän oli vain 16-vuotias. Ammatissa pääsi näkemään maailmaa, työskentelemään taiteilijoiden kanssa ja syömään illallisilla, mutta alalla oli myös raaka kääntöpuoli.

Malleja esineellistettiin, ja heidän arvonsa mitta oli ainoastaan heidän ulkonäkönsä. Niina ei ollut vielä edes täysi-ikäinen, kun manageri oli lähettämässä häntä eksoottiselle saarelle, jossa oli tarkoitus poseerata miestenlehdessä pehmopornokuvissa.

”Olin 17-vuotias. Silloisella elämänkokemuksella minulla ei ollut mitään valmiuksia sanoa, etten lähde. Ellei juttu olisi peruuntunut, olisin varmasti mennyt. Järkyttävää ajatella sitä nyt”, Niina Kurkinen-Nyholm kertoo Anna-lehdessä.

Jo heti ensimmäisenä viikonloppunaan Pariisissa hän sai huomata, miten alalla toimitaan. Silloin vanhempi valokuvaaja työnsi pyytämättä kätensä hänen reidelleen. Välillä taas palkkojen perään sai kysellä juristin kanssa.

Sukupuoleen perustuva epätasa-arvo ei ollut sääntö jokaisessa mallitoimistossa, mutta kokonaisuudessaan ala oli raaka ja tyttöjä käytettiin hyväksi.

Niina Kurkinen-Nyholm kertoo Annan jutussa, miten raakaa mallibisnes oli. Osa tytöistä osasi jo ennakkoon varottaa epämiellyttävistä asiakkaista.

Niina Kurkinen-Nyholm kertoo Annassa, miten raakaa mallibisnes oli. Osa tytöistä osasi jo ennakkoon varottaa epämiellyttävistä asiakkaista. © Niclas Mäkelä, Otavamedia

Erovalmennus auttoi irti uhrin asemasta

Ikävät kokemukset eivät jääneet vain työelämään. Niina Kurkinen-Nyholm on kokenut myös lähisuhdeväkivaltaa ja päätynyt huonoihin suhteisiin uudestaan ja uudestaan. Hän tunnistaa langenneensa uhriutumisen narratiiviin.

”En kokenut itseäni riittävän hyväksi, jotta olisin arvostanut sitä, mitä todella halusin suhteelta, ja toiminut sen mukaan. Sen sijaan valikoin rinnalleni ihmisiä, jotka palapelin lailla sopivat uhriutujalle. Alkoholisti, narsisti, liian nuori tai liian vanha mies.”

Kurkinen-Nyholmin omassa elämässä tapahtui käännekohta kuusi vuotta sitten, kun hän hakeutui ratkaisukeskeiseen erovalmennukseen.

”Erovalmennuksen avulla minulle tehtiin näkyväksi, että toistin suhteissani jatkuvasti samaa kaavaa.”

Niina Kurkinen-Nyholm kouluttautui itsekin henkiseksi valmentajaksi ja erovalmentajaksi.

Niina Kurkinen-Nyholm kouluttautui itsekin henkiseksi valmentajaksi ja erovalmentajaksi. © Niclas Mäkelä, Otavamedia

Niina Kurkinen-Nyholm päätyi tekemään väkivaltatyötä muiden hyväksi

Erovalmennuksessa saadut oivallukset auttavat Kurkinen-Nyholmia nyt, kun hän itse valmentaa muita. Hyvä kokemus innosti hänet opiskelemaan henkiseksi valmentajaksi. Työn alla hänellä on myös psykologian tutkinto brittiläisessä Ardenin yliopistossa.

Samaan aikaan hän tekee vapaaehtoistyötä Naisten linjalla, järjestössä joka auttaa lähisuhdeväkivaltaa kokeneita naisia. Työssään hän miettii sitä, miten rohkaista asiakkaitaan irrottautumaan uhrin asemasta.

”On tärkeää, että väkivaltaa ja sortoa kokenut ymmärtää, että se, mitä on tapahtunut, ei ole hänen vikansa. Hän ei ole tehnyt tai jättänyt tekemättä mitään sellaista, joka oikeuttaa väkivallan”, Niina Kurkinen-Nyholm sanoo Annassa.

Kurkinen-Nyholm ajatteleekin, että jokaisessa on myös rohkea ja aikuinen minä, joka kyllä tunnistaa, mikä on oikein ja väärin. Siitä löytyy avaimet muuttaa omaa tilannettaan.

”Kumppanin vajaavaisuuden ja kyvyttömyyden ei tarvitse enää antaa määritellä elämää, vaan jokaisella on lupa tehdä omaa elämää koskevia päätöksiä. Elämä on otettava omiin käsiin.”

Lue koko juttu Annan numerosta 47/2020! Siinä Niina Kurkinen-Nyholm kertoo, kuinka tapasin nykyisen puolisonsa ja kuinka ennen erovalmennusta hän olisi pitänyt tätä itselleen liian hyvänä puolisona. Entä miten työntekijöitään suojelleet mallitoimistot hoitivat asiansa verrattuna niihin, joissa tapahtui hyväksikäyttöä? Entä miksi Niina Kurkinen-Nyholm asuu nyt Kööpenhaminassa?

Lue lisää Annasta!

Lue myös: Digitaalinen väkivalta rajoittaa ihmisen sosiaalista tilaa – Ei ole oikein, että puoliso soittaa 20 kertaa tunnissa ja tutkii sähköpostit

X