Nostalgiaa! Näin Eini viihdytti 80-luvulla YK-joukkoja Golanilla

Jaa kaverilleTilaa Seura
Eini ja Pepe Willberg saivat Golanilla ylleen Suomi-verkkarit. Einin esiintymisasuna oli uimapuku.
Eini ja Pepe Willberg saivat Golanilla ylleen Suomi-verkkarit. Einin esiintymisasuna oli uimapuku. © Kari Santala / Otavamedia
Eini viihdytti Suomen YK-joukkoja yhdessä Pepe Willbergin kanssa.

Missä tämä vuoden 1981 kuva on otettu?

”Olimme esiintymässä Suomen YK-joukoille Golanilla. Meitä oli Ritva Oksanen, Pepe Willberg ja minä. Se oli muistaakseni parin viikon reissu. Yhteisiä numeroita ei ollut, mutta Pepen bändi Paradise soitti kaikkien taustalla. Olin 21-vuotias ja ollut levylaulajana neljä vuotta.”

Kuinka hyvä ystävä Pepe on?

”Tapasin Pepen heti, kun ryhdyin laulajaksi. Olimme samassa ohjelmatoimistossa, jonne kaikki kokoontuivat keikkaviikonloppujen jälkeen. Siellä kuuli parhaimmat jutut. Se oli mahtavaa aikaa.

Nykyään kollegoita näkee sattumalta jollain huoltoasemalla. Pepe ja hänen silloinen vaimonsa olivat myöhemmin vieraina minun ja mieheni häissä.”

Kuka puki teidät Suomi-verkkareihin?

”En tarkalleen muista, mutta saimme ne varmaan paikan päällä. Siellähän oli todella kuuma. Esiinnyin leopardikuvioisessa uimapuvussa. Se oli siihen aikaan tosi rohkeaa.

Pojat esiintyivät satiinisortseissa. Muuta mahdollisuutta ei ollut. Auringonpaahteessa oli ihan käsittämätön kuumuus. Kuvastakin näkee, että olen tosi ruskettunut.”

Millainen oli vastaanotto?

”Aivan mieletön, uskomattoman hieno, kun joukot saivat kuulla suomenkielistä musiikkia ja tuttuja lauluja. Vieläkin keikoilla on tullut miehiä sanomaan, että hei, olin siellä silloin, kun olit esiintymässä. Heillä on mukana myös siellä otettuja kuvia.”

Millainen matka muuten oli?

”Se oli kokemuksena hieno. Meitä vietiin paikasta toiseen armeijan paseilla ja asuimme parakeissa.”

Pelottiko?

”Jossain vaiheessa, kun kuului laukauksia ja aseistetut miehet kulkivat kaduilla. Mutta olimme YK-joukkojen turvallisissa käsissä. Ei meillä ollut hätäpäivää, vaikka ympäristö oli pelottava.”

Eini on yksi maamme suosituimmista laulajista.Mitä urallasi tapahtui noina vuosina?

”Olin juuri tehnyt Xanadun. Tuli uusia hittejä ja levyjä joka vuosi. Silti tuohon aikaan vielä hapuilin ja mietin, että pitäisikö mennä kouluun ja hankkia kunnon ammatti.

En ajatellut, että tekisin tätä työtä näin pitkälle. Laulamista kyllä arvostettiin, mutta ei ajateltu, että se kantaisi ian kaiken.”

Missä vaiheessa ymmärsit, että kyse on elämänurasta?

”Nelikymppisenä vasta tunsin, että onpa minulla hieno ammatti ja työ. Kun opin arvostamaan itseäni naisena, opin arvostamaan työtänikin.

Nuorena sitä piti itsestäänselvyytenä, että keikkoja riittää. Nyt ymmärtää, että on täytynyt tehdä jotain oikein, kun yleisöä ja kysyntää on aina ollut.”

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 9/2018.

X