”Olen nainen Dannyn takana” – Ilkka Lipsasen ystävä Leila Salmelainen astui vihdoin julkisuuteen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Leila Salmisen ja Dannyn ystävyys on kestänyt jo 50 vuotta.
Leila Salmisen ja Dannyn ystävyys on kestänyt jo 50 vuotta. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Fanikerhon vetäjästä kasvoi D-Tuotannon luottopakki ja perheystävä. Dannyn kohtaaminen toteutti kiertoteitse kaikki Leila Salmelaisen lapsuudenhaaveet, jopa toiveen kolmesta lapsesta.

Ovessa lukee Salmelainen, mutta sen avaa Ilkka ”Danny” Lipsanen, 76. Hän on kuin kotonaan ohjatessaan tulijat istumaan vaalealle nahkadivaanille.

Silmiin osuu toinenkin tunnettu henkilö. Design-takan päällä, hopeisissa kehyksissä poseeraa nuori Pepe Willberg pienen pojan ja naisen kanssa.

Leila Salmelainen ja DannyKuvan nainen on Leila Salmelainen, 70, joka on ollut Dannyn sihteeri jo yli 50 vuotta. Nyt hän on kutsunut pomonsa lounaalle kotiinsa.

Rivitaloasuntonsa työhuoneessa hän hoitaa edelleen D-Tuotannon talousasioita.

”Pikkutyttönä haaveilin avioliitosta ja ainakin kolmesta lapsesta. Puolisokseni halusin toimitusjohtajan, jolle saisin järjestää hienoja kutsuja kotona. Kaikki toteutui, vaikka ei ihan perinteisellä tavalla”, kertoo Leila.

Avunpyyntö

Leila tutustui Dannyyn ja Pepeen vuonna 1964, kun ystävä vei hänet kuuntelemaan Lauttasaaren yhteiskoululla harjoitellutta Islandersia.

Leilan isä oli ankara. Ensin ei tullut kuuloonkaan, että tuolloin 16-vuotias tytär olisi päässyt katsomaan varsinaista keikkaa.

Leila: Danny tuli puhumaan puolestani. Hän ajoi Triumphillaan talomme eteen, käveli sortsit ja puukengät jaloissaan ovelle ja soitti reippaasti ovikelloa, vaikka olikin hieman ujo. Hän lupasi isälle pitää minusta huolta, hakea ja tuoda takaisin kotiin.

Danny: Leilan isä vannotti, etten saa antaa tytön mennä muusikoiden matkaan. Sitä lupausta en pystynyt pitämään myöhemmässä vaiheessa ihan kokonaan.

Leila: Dannylla oli jo paljon faneja, joilta hän sai kirjeitä. Hän pyysi minua avukseen vastaamaan niihin. Kirjeet olivat pahvilaatikoissa hänen sänkynsä alla.

Kauhistuin niiden määrää. Lopulta fanipostia hoitamaan tarvittiin kuusi tyttöä.

Leila Salmelainen ja Danny

Danny teetti kultaisia nimikkokorujaan kolme kappaletta vuonna 1966; äidilleen Magdalle, Leilalle ja itselleen. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Danny: Leila ryhtyi vetämään Danny Fan clubia vuonna 1965. Perustin D-Tuotannon seuraavan vuoden syyskuussa. Leilasta tuli sen ensimmäinen vakituinen toimistotyöntekijä muutamaa kuukautta myöhemmin.

Halusin perustaa alalle laadukkaan ohjelmatoimiston, joka huolehtisi lakisääteisistä velvoitteista kuten veroista ja sosiaaliturvamaksuista. Meille tulikin nopeasti uusia artisteja. Lopulta yritys työllisti 360 henkilöä.

Leila: Olin Stockmannilla koulun ohessa hissityttönä ja mallina sekä sittemmin vakituisena työntekijänä. En epäröinyt irtisanoutua, kun Danny pyysi minua D-Tuotantoon.

Hoidin juoksevia asioita, artistien sopimuksia ja postituksia. Dannyn kanssa mietimme uusien artistien imagoa, ja kävin heidän kanssaan vaateostoksilla.

Danny: Leila osoittautui lempeäksi ja taitavaksi. Hän oli luotettava, ei koskaan epälojaali. Hän osoitti solidaarisuutta ja uskollisuutta. Luotettavan ihmisen löytäminen ei ole helppoa. Vaikka hän oli nuori, tein hänestä näiden ominaisuuksien ansiosta kiertuejohtajan.

Lue koko juttu Viva-lehdestä 1/19.

X