Oopperalaulaja Essi Luttinen: ”Viimeksi kärsin rahapulasta pari vuotta sitten”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Jarmo Wright/Otavamedia
Mezzosopraano Essi Luttinen, 37, tunnistaa diivailun oopperapiireissä, mutta löytää sille myös syynsä.

ENNUSTAN, että Tähdet, tähdet -ohjelmassa tullaan näkemään jotain sellaista, mitä ei ole ennen nähty oopperalaulajien tekevän. Uskon, että saan tuotua itsestäni esiin monia uusia puolia.

Voin oikeasti yrittää murtaa pinttyneitä käsityksiä oopperasta ja päästä tekemään asioita, joita en tässä ammatissa muuten pääsisi tekemään. Meistä varmaan jokainen on joskus pikkukakarana leikkinyt peilin edessä poppistaraa hiusharja kädessä. Nyt pääsen tekemään sitä ihan oikeasti!

 

TUNNUSTAN, että rakastan musiikkia, perhettäni ja aivan valtavasti koiraani Luciaa, joka on rodultaan bichon frisé. Läheiset ja rakkauselämä tuovat lämpöä elämääni, sillä joskus tämä ammatti voi kovettaa ihmistä.

Olen nyt ollut viikot erossa rakkaistani, joten kaipaan heitä paljon. Etenkin koirani tasapainottaa minua ja tuo ne pehmeät puoleni esiin. Kaikki vähäinenkin diivailu häviää, kun pääsen lässyttämään Lucialle.

Kotona työminään liittyvät tietyt ominaisuudet katoavat kyllä muutenkin. Vaikka myös mieheni on muusikko, niin silti töihin liittyvät asiat painuvat kotioloissa helposti taka-alalle.

Kotityöt jakaantuvat meillä lahjakkuuksien ja vahvuuksien mukaan: mies hoitaa yleensä kokkailut, minä hoidan siivoamisen.

 

TUNNUSTAN, että olen toisinaan huolissani omasta jaksamisestani. Kuluva syksy on hyvin kiireinen. Täytyy myöntää, että minua mietityttää, miten oma pääni pysyy kasassa, kun työt kasaantuvat.

Stressaantuessani menen helposti ylikierrostilaan, joka vaikuttaa nukkumiseen. Tarpeellinen lepo olisi kuitenkin hyvin tärkeää.

Minulla on hyvä paineensietokyky, mutta ei ole välttämättä hyvä juttu, jos yöt alkavat mennä valvoessa. Yritän pitää huolta tietysti myös äänestäni. Yritän vältellä flunssa-aaltoja ja huolehtia käsienpesusta.

 

ENNUSTAN, että täyttäessäni 40 vuotta tavoitan eräänlaisen rajapyykin. Toivoisin, että siinä kohtaa turha yrittäminen jäisi hiljalleen pois ja rauhoittuisin.

Olisi kiva päästä nauttimaan kaikesta siitä itsevarmuudesta ja kokemuksesta, jota elämä on ehtinyt antaa. Toivon, että tietynlaiset paineet vähenisivät. Olen aina ollut aika vaativa ja itsekriittinen omia tekemisiäni kohtaan.

 

TUNNUSTAN, että oopperadiivailu on myytti, mutta on siinä jotain perääkin. Ooppera on itsessään niin vaativa ammatti, ettei kukaan sitä työkseen tekevä halua, että siitä tehdään tavallaan enää yhtään sen vaikeampaa. Siitä ehkä tulee se käsitys, että naisoopperalaulajat ovat diivoja.

Itse en koe olevani erityisen vaativa, mutta toivon kyllä, että takahuoneessa olisi ainakin sähköt, valoa ja peilikin mahdollisesti. Toki diivailu liittyy varmasti myös oopperan elitistisyyteen.

Se vain on sen taidemuodon luonne, eikä sitä saakaan arkipäiväistää. Ooppera pitää säilyttää hieman siellä ylemmällä jalustalla, koska se on jo taidemuotona niin irti kaikesta reaalimaailmasta. Oopperasta ei saa huoneteatteria millään.

 

TUNNUSTAN, että viimeksi kärsin rahapulasta pari vuotta sitten. Firmojen tapahtumat, joihin olisi tilattu oopperalaulajaa esiintymään parin kappaleen verran, vähenivät selvästi. Myös oopperaproduktioiden tuottajilla tuntui olevan ylimääräinen raha loppu.

Siinä vaiheessa mietin, että pitäisikö ahdinko ottaa jonkinlaisena viestinä. Lopulta ajattelin, että eihän tässä muu auta kuin tarttua ohjaksiin ja alkaa tehdä asioita itse. Siitä lopulta syntyikin johtamani nykyoopperaan keskittyvän ammattilaisryhmän Ooppera Skaalan produktio, jossa ensimmäisen kerran yhdistimme oopperaa ja konemusiikkia. Samalla konseptilla päätimme hakea myös Euroviisuihin.

 

ENNUSTAN, että seuraavaksi hurahdan livebändin kanssa esiintymiseen. Tähdet, tähdet -ohjelman myötä se touhu vie minut varmaan totaalisesti mennessään.

Meidän oopperalaulajien fanit ovat hieman erilaisia kuin esimerkiksi pop-idoli Benjamin Peltosen ihailijat. Työnsarkaa siis riittää katsojien sydänten valloittamisessa, mutta se ei nähtävästi ole lainkaan mahdoton tehtävä.

Viime kauden voittanut Waltteri Torikka viestittikin minulle Facebookissa, että voittoputki jatkukoon!

Kuluneen syksyn aikana olen hurahtanut vahvasti myös Bollywoodiin. Järjestämme Ooppera Skaalan ja Shava -yhtyeen kanssa Bollywood KaBOOM! -musikaalin, jossa yhdistyvät ainutlaatuinen bhangra-ooppera ja värikylläinen showmeininki. Sen lisäksi hurahdan myös espanjalaiseen barokkioopperaan Los Elementos -esityksen myötä.

X