Sanna Marin kaipaa pois valokeilasta – ”Pääministerin tehtävä on määräaikainen ja loppuu joskus”

Pääministeri Sanna Marin tunnetaan poliitikkona, jonka ihon alle julkinen arvostelu pääsee vain harvoin. Kiusaantuminen, kiukku ja huoli eivät silti ole hänelle vieraita tunteita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pääministerin työ on Marinille monella tavalla henkilökohtaista. Hän ajattelee kuuluvansa sukupolveen, jolle on luontevaa kertoa myös hiukan yksityis­elämästään.

Pääministeri Sanna Marin tunnetaan poliitikkona, jonka ihon alle julkinen arvostelu pääsee vain harvoin. Kiusaantuminen, kiukku ja huoli eivät silti ole hänelle vieraita tunteita.
Teksti: Katriina Lundelin 

”No en kyllä istu”, toteaa pääministeri Sanna Marin, 35.

Valokuvaaja on pyytänyt, että Marin istuisi Kesärannan mättäälle kuvattavaksi.

”Pyydettäisiinkö minulta tällaisia asioita, jos olisin miespääministeri?”

Luultavasti ei. Hetkeä aiemmin Marin on kysynyt kuvaajalta, onko tarkoitus kuvata vai puhua.

Ulkona on viileää ja on kiire. Marin kestää läpi yhdeksän vuorokautta jatkuvien kehysriihineuvotteluiden muutaman tunnin yöunilla. Hän on esiintynyt Time-lehden, Voguen ja espanjalaisen naistenlehden Mujer Hoyn (suomeksi Nainen tänään) kannessa. Silti valokeilassa oleminen vaikuttaa velvollisuudelta.

”Suomalaisena koen kansainvälisen huomion hiukan kiusallisena. Pyrin suhtautumaan siten, että näin voin osaltani vaikuttaa siihen, että Suomi nähdään maailmalla myönteisessä valossa”, Sanna Marin kertoo myöhemmin sisällä Kesärannan pöydän ääressä.

Marin ei itseasiassa ollut edes kuullut espanjalaislehden jutusta ennen kuin luki siitä Ilta-Sanomista. Hän ei aina tiedä, missä omat kasvot tupsahtavat esiin. Mujer Hoyn jutun kuvat olivat samoja kuin aiemmassa Voguen jutussa, ja juttuun oli haastateltu muita ihmisiä kuin häntä itseään.

Hyvät unenlahjat

Ensimmäinen puolitoista vuotta pääministerinä on opettanut Sanna Marinille kärsivällisyyttä ja paineensietokykyä. Juuri nyt takana ovat yhdeksän vuorokautta kestäneet kehysriihineuvottelut, jotka venyivät hallituskumppaneiden kanssa välillä myöhään yöhön. Neuvotteluiden vaikeus etenkin keskustan Annika Saarikon kanssa sai runsaasti mediahuomiota.

”En osannut ennakoida, että kehysriihi venyisi näin pitkäksi. Vaikka olen ennenkin hoitanut tehtäviä, jotka vaativat kykyä sietää painetta, on pääministerin tehtävä aivan omaa luokkaansa. Pääministerin tehtävä on eräänlainen riitojenratkaisutoimisto. Harvoin tuodaan ratkottavaksi kysymyksiä, jotka ovat helppoja, vaan niitä, joita ei muualla ole saatu ratkaistua ja joihin liittyy paljon erimielisyyttä.”

Voimaa pitkiin neuvottelurupeamiin pääministeri saa lenkkeilystä ja musiikin kuuntelusta. Taustalla soi vuosien aikana koottu soittolista, vanhoja klassikoita ja uudempia biisejä: esimerkiksi Rage Against the Machinea, Molokoa ja Depeche Modea.

”Puran fyysiseen tekemiseen, kuten lenkkeilyyn ja siivoamiseen, omaa ajoittaista turhautumistani, jota eri tilanteet politiikassa saattavat synnyttää. Hoidan työt asiallisesti ja puran kertyneet paineet vapaa-ajalla.”

Sanna Marin

Sanna Marinilla itselläänkin on pandemian aikana ollut hetkiä, jolloin tuntuu, ettei jaksaisi. Kun vaihtoehtoja ei ole, on vain jaksettava ja purtava hammasta, hän sanoo. © Tommi Tuomi

Sanna Marinin onni on, että hänellä on hyvät unenlahjat. Työasiat eivät häntä valvota, vaikka yöunet voivat tiukassa paikassa jäädä aikataulujen vuoksi lyhyiksi. Nyt hän on nukkunut kehysriihen aikaista väsymystä pois 9–10 tuntia yössä.

Poikkeuksellisia päätöksiä

Kun koronapandemia räjähti keväällä 2020, Sanna Marin oli valittu tehtäväänsä vain muutamaan kuukautta aikaisemmin Suomen historian nuorimpana pääministerinä. Tilanne oli ennakoimaton ja uusi, eikä tietoa päätöksenteon tueksi ollut riittävästi vielä kenelläkään.

”Ei ollut mitään ohjekirjaa, jonka mukaan hallitus olisi voinut toimia. Silti päätöksiä oli pakko tehdä, vaikka ei ollut varmuutta, ovatko ne oikeita.”

Kysymys, onko mikään poliittinen päätös pelottanut Marinia, on koko haastattelun aikana ainoita, joihin pääministeri joutuu miettimään vastausta pitkään. Pitkään tarkoittaa Marinin tapauksessa neljää sekuntia, kun muuten vastaukset tipahtavat viiveettä.

”En sanoisi, että olen pelännyt minkään poliittisen päätöksen tekemistä, mutta koronapandemia on yksi niistä tilanteista, jotka ovat herättäneet minussa syvää huolta.”

”Mietin viime keväänä joka päivä, teemmekö oikeita asioita vai teemmekö vääriä ja voisimmeko tehdä paremmin.”

Jälkikäteen Sanna Marin on joka ta­pauksessa tyytyväinen, että Suomessa kyettiin tekemään koviakin rajoitustoimia. Tartuntojen määrät ovat pysyneet alhaisina moneen muuhun maailman maahan verrattuna ja suomalaiset ovat noudattaneet rajoituksia pääasiassa esimerkillisesti. Silti etenkin lapsiin ja nuoriin kohdistuvat rajoitukset painoivat mieltä.

Koronapandemiaan liittyy pääministerillä paljon myös henkilökohtaista kaipausta. Samanlaista kuin kenellä tahansa. Marinin puolison, Markus Räikkösen, vanhemmat kuuluvat koronan riskiryhmiin. Emma-tyttären isovanhempia on voitu tavata vain ulkona suosituksia noudattaen. Markuksen vanhemmat ovat saaneet ensimmäiset rokotukset ja Marinin perhe odottaa jo aikaa toisen rokoteannoksen jälkeen.

”Odotan kovasti sitä, että voimme tavata lapseni isovanhempia hieman vapaammin. Haluaisin myös tavata ystäviäni, jotka ovat tukeneet ja kannustaneet minua. Kun korona on ajanut kaikki etäyhteyksien päähän, ikävöin tavallista elämää. Kahvilla käymistä, ravintolassa syömistä, ihan vain ajan viettämistä ystävien kanssa.”

Normaalia kesää Marin ei vielä uskalla luvata, mutta toivoa hänen mukaansa on. Rokotuskattavuus lisääntyy koko ajan ja jos taudin kausivaihtelu osoittautuu todeksi, kesää sopii todellakin odottaa.

”Toivottavasti minullakin olisi silloin hiukan lomaa.”

Lue myös: Sanna Marin paljastaa, millainen on hänen aviomiehensä Markus Räikkönen – ”Markus ajattelee aina kymmentä asiaa yhtä aikaa”

Kohtuuton kohu

Hieman yllättävää on, että Sanna Marin tuntuu suhtautuvan kritiikkiin mutkattomammin kuin häneen kohdistuneeseen myönteiseen huomioon. Pääministerin tehtävässä kuuluukin kestää arvostelua.

”Oli tässä tehtävässä kuka hyvänsä, häntä arvosteltaisiin. Sitä ei kannata ottaa henkilökohtaisesti. Minusta on hienoa, että elämme demokratiassa, jossa vallankäyttäjiä saa arvostella.”

Ainoastaan yksityiselämään liittyvät asiat Marin rajaa sopivan kritiikin ulkopuolelle. Ihan kaikkea ei päättäjänkään tarvitse sietää. Itse hän ei tosin koe joutuneensa asiattoman kritiikin kohteeksi. Ja vaikka joutuisikin, hän säästää itseään tärkeämpiin koitoksiin.

”En käy lukemassa iltapäiväleh­tien kommenttiosioita. En mieti sitä, mitä minusta ajatellaan yksilönä, vaan keskityn ratkomaan niitä kysymyksiä, jotka kuuluvat työhöni poliitikkona.”

Sen sijaan hänen puolisonsa osakseen saama arvostelu tuntui epäreilulta, kun mies auttoi yrityksiä koronatukihakemusten laatimisessa. Marinin mukaan kyse oli vapaaehtoisesta ja pyytettömästä yrittäjien auttamisesta, johon ei liittynyt henkilökohtaista etua.

”Se oli monellakin tapaa kohtuuton kohu.”

Pääsääntöisesti hän kyllä tunnistaa kuvan, joka hänestä on julkisuudessa annettu. Prosessi-ihminen, sairaan tiukka, työnarkomaani. Kaikki kuvauksia, joita muut ihmiset ovat Sanna Marinista käyttäneet ja jotka hän ainakin jollain tasolla tunnustaa tosiksi.

”Meistä ihmisistä näkyy eri tilanteissa erilaisia puolia. Olen mielestäni myös hyvää seuraa ja huumorintajuinen ihminen.”

Ainut kuvaus, joka on tuntunut Marinille vieraalta, oli väite Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä, että pääministeri kiroilee paljon.

”Kyllä minä toki kiroilen, mutta mielestäni moneen verrattuna varsin maltillisesti ja vain lähimpien ihmisten edessä. En minä esimerkiksi hallituksen neuvotteluissa kiroile tai käyttäydy karkeasti.”

Sen verran Sanna Marin kuitenkin myöntää, että jokaisella puolueen puheenjohtajalla varmasti pinna joskus kiristyy ja äänenpainot nousevat.

”Ihmisiä me kaikki olemme.”

Sanna Marin esiintyy televisiossa niin paljon, että Emma-tyttärelle se on täysin tavanomaista.

Sanna Marin esiintyy televisiossa niin paljon, että Emma-tyttärelle se on täysin tavanomaista. © Tommi Tuomi

Pois valokeilasta

Vapaa-aikaa pääministerillä on vähän, mutta kun sitä on, Sanna Marin viettää aikaa perheensä kanssa. Kehysriihineuvotteluiden aikaan hän ehti lukea 3-vuotiaalle Emma-tytölleen iltasadun vain kerran. Hän pyrkii siihen, että hänellä olisi edes yksi vapaapäivä viikossa. Joskus se onnistuu, joskus ei. Kun vapaata lopulta on, työmurheet eivät jyskytä takaraivossa.

”Vapun jälkeisen sunnuntain vietin kokonaan ulkona. Aurinko paistoi ja Emma jahtasi valkoposkihanhia, pyöräilimme ja pelasimme palloa. Kävelin 20 kilometrin lenkin. Suomessa hyvistä säistä pitää ottaa kaikki irti.”

Marin ja hänen puolisonsa onnistuivat vuosi sitten elokuussa lohkaisemaan kiireestä huolimatta aikaa hääjuhlalleen. Naimisiin meno ei ole heidän arkeaan muuttanut. Koronavuosi sitäkin enemmän. Nyt perhe viettää enemmän aikaa Helsingissä, kun Räikkönenkin tekee etätöitä. Koti perheellä on yhä myös Tampereella.

”Olemme olleet yhdessä pian 17 vuotta, joten olemme kasvaneet eräällä tavalla yhteen. Siinä mielessä ensimmäinen aviovuosi on mennyt tavanomaiseen tapaan. Oma työnkuvani ei vain juuri nyt ole ihan tavanomainen.”

Tulevaisuuttaan Marin ei ole vielä pohtinut kovin tarkkaan, mutta politiikassa hän aikoo todennäköisesti jatkaa pääministeriyden jälkeenkin. Hän suhtautuu elämään uteliaisuudella. Elämässä voi tulla vastaan sekä hienoja tilaisuuksia että henkilökohtaisia menetyksiä. Mitään ei voi tietää etukäteen. Kysymys Marinin osallistumisesta presidenttikisaan kirvoittaa painokkaan vastauksen.

”En ole miettinyt mahdollisuuksia tähän.”

Juuri nyt Sanna Marin haaveilee siitä, että hänen ei tarvitsisi olla koko ajan valokeilassa. Hän odottaa päivää, kun hän saa elää taas vapaampaa elämää kuin mihin pääministerin tehtävä antaa mahdollisuuden.

”Pääministerin tehtävä on vaativa, mutta se on myös määräaikainen ja loppuu joskus. Kukaan ei tiedä, loppuuko se enemmin vai myöhemmin. Ensin minun pitää kuitenkin hoitaa se niin hyvin kuin kykenen.”

Lue myös: Sanna Marin ja kriisijohtajan kirous: Miten käy koronan jälkeen?

X