Uran tärkein kausi – Patrik Laine pelaa toisen kauden Columbus Blue Jacketin paidassa: ”Me ollaan sijoitus – jos ei onnistu, se on hei hei”

Maailman kovimmassa kiekkoliigassa, NHL:ssä pelaa useampi joukkueellinen suomalaisia. Yksi seuratuimpia on Patrik Laine, joka aloittaa Winnipegin-vuosien jälkeen toisen kautensa Columbuksessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Patrik Laine myöntää, että niin sanotun vaikean pelaajan maine on osin ansaittu, mutta NHL-vuodet ovat kasvattaneet myös kaukalon ulkopuolella.

Maailman kovimmassa kiekkoliigassa, NHL:ssä pelaa useampi joukkueellinen suomalaisia. Yksi seuratuimpia on Patrik Laine, joka aloittaa Winnipegin-vuosien jälkeen toisen kautensa Columbuksessa.
Teksti: Susanna Luikku

Patrik Laine, 23, kuuluu suomalaisen jääkiekon tähtiin, mutta pitkänhuiskean (196 cm ja 95 kg) tamperelaisen olemus on ollut juniorista asti rennon itsevarma.

Koronakaudella itseluottamus oli koetuksella. Kovalla kohulla Winnipegistä Columbukseen siirtynyt maaliruisku oli vaisussa vireessä lähes alusta loppuun: maaleja kertyi 45 ottelussa 10 ja tehopisteitä 21.

Pisteisiin tuijottaminen on usein pintapuolista, mutta Patrik Laineen kaltainen hyökkääjä haluaa ja osaa tehdä niitä – ja etenkin maaleja kuululla lyöntilaukauksellaan.

Myös ongelmat olivat laaja-alaisempia. Pohjoisamerikkalainen media haistoi veren, kun Laineen ja Columbuksen tuolloisen valmentajan, tulisieluisena ja autoritaarisena tunnetun John Tortorellan ristiriidoista alkoi tihkua huhuja. Laiturin pelilliset ongelmat, pienentynyt peliaika ja penkkikomennukset olivat kenen tahansa nähtävissä.

Patrik Laine vakuuttaa, etteivät epäonnistumiset jääneet painamaan mieltä.

”Ei menneitä kannata miettiä. Romukoppaan ja koppa kiinni. Siirrettiin katse seuraavaan kauteen, että miten sen voi hoitaa paremmin. Mikä on helppoa, koska olin aika paska”, jääkiekkoilija tokaisee.

Patrik Laine

Patrik Laine harjoitteli kesän omatoimijakson Suomessa yhdessä Floridan kapteenin Aleksandr Barkovin kanssa. © Tommi Tuomi

”Tunteet keittivät yli”

Samalla tavoin Patrik Laine hän on toiminut siitä lähtien, kun hän oli vielä yläasteikäinen lupaus Tesoman lähiöstä. Eli tehnyt asiat sivuilleen vilkuilematta, joskus pahemmin kuuntelemattakin.

Kun Laine oli teini-iässä, isokokoisen pojan uho alkoi Tapparan junioreissa ja Mestis-seura LeKissä läikkyä paikoin pahasti yli. Lätkäympyröissä siedetään perinteisesti aika paljon, etenkin niiltä pelaajilta, joita ilman on vaikea voittaa.

Joukkueessa on kuitenkin 20 muutakin pelaajaa, joilla pitäisi olla keskittymisrauha ilman että tarvitsee tuntea oloaan turvattomaksi, alistetuksi tai kiusatuksi. Ja valmentajien nenille kannattaa harvemmin hyppiä.

Takavuosina ongelma olisi niin sanotusti hoidettu rankaisemalla: heittämällä hankala tyyppi pidemmälle jäähylle, vapaaksi vaihtamaan seuraa tai kokonaan ulos toiminnasta. Sen sijaan Tappara hommasi tuolloin 15-vuotiaan ”Paten” tueksi psykologin, joka kulki matkassa useamman vuoden.

”Olin nuorempana joskus aika kusipää, kun tunteet ja paineet keittivät yli. Se asia piti kohdata, jotta pääsin eteenpäin”, Laine myöntää.

Patrik Laine

© LEHTIKUVA / Bruce Bennett / Getty Images / AFP

”Maalit ovat yhä se, mitä ottelun jälkeen lasketaan”

Ensimmäinen NHL-siirto on pelaajalle useimmiten sokki. Niin se oli Patrik Laineellekin, joka edusti Winnipegiä neljä vuotta ja nousi heti debyyttikaudellaan 2016–17 ykkösluokan ratkaisijaksi. Tammikuussa 2021 Winnipeg kauppasi suomalaisen Columbukseen.

”On siinä aika pihalla, että mihin tulee ja mitä seuraavaksi tapahtuu. Vaikka tietää, että kuka tahansa voidaan myydä, ei siihen omalla kohdalla osaa valmistautua. Mutta Blue Jacketsin jätkille pitää antaa kiitosta, he ottivat tosi hyvin vastaan”, Patrik Laine sanoo nyt.

Kun seuran general manager eli toimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen hankki ”Tesoman Tykin” Tortorellan valmennukseen, kiekkoväki innostui. Kolmen vahvan tahdon, ison egon ja toimintatapojen törmäyksen pystyi silti ennustamaan samalla hetkellä, kun Laine siirtyi uuteen seuraansa.

Nyky-NHL ei salli Teemu Selänteen aikojen tyylistä tähtien puolustusvelvoitteista vapauttamista, mutta kolmos- tai nelosketjun pienemmät roolit, alivoimapeli saati penkitykset eivät ole sitä, mihin Laine on urallaan tottunut.

”Ei minulla ole mitään ketään vastaan Columbuksessa. Itse pitää pystyä parempaan olosuhteista riippumatta”, Patrik Laine sanoo.

”Pidän kyllä itseäni kohtalaisen hyvänä pelaajana tietyissä jutuissa, ja joskus niihin saatetaan tarvita suurempia vapauksia. Mutta aina ei vaan voi valita, missä, miten ja paljonko pelaa.”

Kärkkäimmät arvostelijat ehtivät tuomita Laineen yhden tempun mieheksi, joka on lopulta helppo pelata pois, mikäli pelityyli, ketjukaverit ja vastustaja eivät sallikaan suoraviivaista maalinjahtaamista.

Laineen silmissä välähtää ja ääni nousee aavistuksen.

”No, mää voin hommata kaikille pelikamat ja mailat, jotta voi mennä tarkistamaan, kuinka helppoa hommaa se on. Tietääkseni maalit ovat yhä se, mitä ottelun jälkeen lasketaan.”

Maalintekijät arvostavat usein kaltaisiaan, niin Lainekin. Hän kiirehtii kuitenkin huomauttamaan, että joukkueessa tarvitaan eri vahvuuksien pelaajia, eikä heidän tärkeyttään aina ymmärretä.

Patrik Laine Winnipeg jets

Laine pelasi Winnipegissä kaudet 2016-2020 ja rikkoi erinäisiä ennätyksiä. Hän on Jari Kurrin ja Teemu Selänteen jälkeen ainoa suomalaispelaaja, joka on tehnyt yli 40 maalia yhdellä NHL-kaudella. © LEHTIKUVA / Jason Halstead / Getty Images / AFP

Kaikkein nuorin Leijona – ”Olin mää aika tenava, kun NHL:ään lähdin”

Maajoukkueissa Patrik Laine on ollut juniorista lähtien. Sen jälkeen, kun hän lensi ulos alle 18-vuotiaiden turnauksesta hermostuttuaan valmentajan peluutukseen ja reagoituaan haistattelemalla, keskisormen näytöllä ja uhkailemalla, ongelmia ei ole ollut.

Laine otti opikseen.

Jääkiekkoilijasta tuli Venäjän MM-kisoissa 2016 Leijonien arvokisahistorian nuorin pelaaja. 18-vuotias valittiin hopeaan päättyneissä kisoissa koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi, parhaaksi hyökkääjäksi ja tähdistökentälliseen.

Jukka Jalonen luotsasi Nuoret Leijonat MM-kultaan vuoden 2016 kotikisoissa, jolloin vielä ikäluokkaan alaikäisistä koostunut ykkösketju Jesse PuljujärviSebastian Aho–Patrik Laine aiheutti suoranaista hysteriaa. NHL-varaustilaisuudessa Winnipeg nappasi Laineen numerolla kaksi.

Lue myös: 107 miljoonan euron kiekkomiehet Patrik Laine, Mikko Rantanen ja Sebastian Aho – Tällaisia ovat Suomen parhaat NHL-supertähdet

Viisi vuotta on nuoren ihmisen elämässä pitkä aika, vaikka sitä ei viettäisi huippu-urheilun parrasvaloissa.

”Olin mää aika tenava, kun NHL:ään lähdin. Olen itsenäistynyt ja aikuistunut siinä, miten tullaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa, kommunikoidaan ja käyttäydytään. Kaikennäköistä kivaa”, Patrik Laine muotoilee – ja virnistää ensimmäistä kertaa.

Jääkiekkoilija Patrik Laine

Patrik Laineen avauskausi Columbuksessa oli mahalasku niin jumboksi valahtaneelle joukkueelle kuin Laineelle. Pelaajavirta on ollut poispäin Columbuksesta, ja yhdeksi syyksi on epäilty seuran autoritaarista johtamis- ja valmennuskulttuuria. © LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Mike Ehrmann

Uran tärkein kausi?

NHL ja sen pelaajayhdistys NHLPA pääsivät syyskuussa sopimukseen Kansainvälisen jääkiekkoliiton kanssa siitä, että pelaajat voivat osallistua Pekingin talviolympialaisiin helmikuussa 2022. Viimeksi miesten kiekkoparhaimmisto oli mukana Sotsissa 2014.

Patrik Laine vakuuttaa lähtevänsä Leijoniin mielellään aina, jos kutsu käy ja sopimus- sekä terveystilanne sen sallii.

Heinäkuussa Laine solmi vuoden mittaisen 7,5 miljoonan dollarin jatkosopimuksen Blue Jacketsin kanssa. Tämän kauden arvioidaan olevan hänen uransa tärkein, jopa vedenjakaja.

”Jokainen kausi on tärkeä. En edes osaa ajatella niin, että nyt olisi jotenkin ratkaisevasti erilaista”, Laine huomauttaa.

”Jaa olenko vielä vaikea pelaaja? Kai mää joidenkin mielestä sitten olen, mutta on niitä pahempiakin. Noita juttuja puhuvat usein ihmiset, jotka eivät ole edes tavanneet minua. Se riittää, että läheiset tietävät, minkälainen oikeasti olen – ja että peli kulkee.”

X