Perheenäiti ja uranainen – Yrittäjä Marja Hintikka on käynyt jaksamisen äärirajoilla: ”Työelämässä olen hyvinkin sovittelevainen, mutta arjessa kiehahdan helposti ja ärähdän lapsillekin”

Juontaja Marja Hintikka, 40, elää ruuhkavuosia kolmen pienen lapsen äitinä. Välillä pinna palaa arjen kiireessä, mutta intohimoinen elämänasenne ajaa Marjaa eteenpäin. Viime syksynä hän teki urallaan rohkean ratkaisun.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Marja Hintikalle on tärkeää raivata itselleen myös omaa aikaa. ”Minun on pakko hoivata itseäni, jotta voin antaa rakkautta lapsilleni. Miten voisin kuvitella olevani rakastava hahmo, jos olen aivan karrella?”

Juontaja Marja Hintikka, 40, elää ruuhkavuosia kolmen pienen lapsen äitinä. Välillä pinna palaa arjen kiireessä, mutta intohimoinen elämänasenne ajaa Marjaa eteenpäin. Viime syksynä hän teki urallaan rohkean ratkaisun.
(Päivitetty: )
Teksti: Anneli Juutilainen

Ilo ja nautinto. Jo alkuvuodesta juontaja Marja Hintikka, 40, päätti, että ne olisivat hänelle tämän vuoden johtavat teemat. Marja pohtii aina vuoden alussa tulevaa ja vetäytyy viikonlopun mittaiselle retriitille. Siellä joogataan, kuunnellaan hyvään oloon tähtääviä luentoja, keskustellaan muiden naisten kanssa ja syödään terveellisesti.

”Silloin ehdin kasata omia ajatuksiani. Arjessa en ehdi miettimään mitään syvällisemmin tai edes vilkaisemaan peiliin. Luonnon rauhassa palaset loksahtavat paikoilleen.”

Samalla kun Marja on luonut viime vuodet tiiviisti uraansa, hänestä on tullut myös kolmen lapsen äiti. Vauvavuodet ovat jo takana, ja nyt 6- ja 4-vuotiaat pojat ovat jo hieman itsenäisempiä. Enää 2-vuotiasta tytärtäkään ei tarvitse vahtia samalla tavalla silmä kovana kuin ennen.

Ile Uusivuori ja työpaikkaromanssi

Marja ja hänen puolisonsa Ile Uusivuori kohtasivat toisensa vuonna 2006 työskennellessään YleX-radiokanavalla. Työpaikkaromanssi roihahti hyvin pian.

”Viehätyin siitä, miten hän kohtelee muita, kantaa vastuun ja tekee aina kaiken, mitä lupaa. Se vetosi jo silloin kaiken uskomattoman komeuden ohella.”

Juuri niitä samoja piirteitä Marja ihailee miehessään edelleen heidän viisihenkisen lapsiperheensä arjessa. Luottamus on vahvistunut entisestään.

”Arvostan Ileä vielä sata kertaa enemmän kuin ennen: hänen tapaansa touhuta lasten kanssa ja kantaa vastuuta kaikista perheemme asioista. True family man on todella seksikäs.”

Ile Uusivuori ja Marja Hintikka

”Vuonna 2006 sain töitä YleX:n aamutiimissä ja tapasin aviomieheni Ile Uusivuoren.” Kari Santala / kuvaryhmä / Skoy

Arki ei ole helppoa. Yöunet ovat katkonaisia, koska joku kolmesta lapsesta valvottaa miltei aina.

”Välillä olemme niin väsyneitä, että riitoja syntyy turhanpäiväisistä asioista. Olemme sopineet, että niitä ei lasketa – tämän ajanjakso on poikkeustila, jonka tunnekuohuissa sanotut asiat eivät vastaa todellisuutta. Väsyneenä riidellessäni voin sanoa karmeita asioita, mutta todellisuudessa molemmat tiedämme, etten tarkoita sitä.”

Koska kahdenkeskistä aikaa ei arjessa ole tarjolla, pari raivaa sitä vaikka väkisin. Joka syksy ja kevät he viettävät yhden viikonlopun kahdestaan joko Suomessa tai ulkomailla. Sillä aikaa tuttu lapsenvahti hoitaa lapsia.

”Enää en tunne huonoa omaatuntoa, jos otan omaa aikaa Ilen kanssa. Silloin lataan itseeni rakkautta, jotta voin antaa sitä lapsilleni.”

Marja tiedostaa, että he elävät juuri nyt niin sanottuja ”parisuhteen vaaranvuosia”. Työpaineet ovat kovat ja pienet lapset vaativat paljon.

”Haluan olla Ilen kanssa 65-vuotiaana ja todeta yhdessä, että vitsi minkä setin me vedimme ja selvisimme yhdessä.”

Marja Hintikka

Ilellä ja Marjalla on kaikkiaan kolme lasta.

Esillä oleminen kutkuttavaa työtä

Jo esikouluiässä Marja huomasi, että esillä oleminen tuntui kutkuttavalta. Hän käsikirjoitti itse näytelmiä ja hakeutui koulussa mukaan esityksiin. Yläasteen jälkeen Kallion ilmaisutaidon lukio herätti viimeistään Marjassa palon ilmaisualalle.

Mutta tie toiveammattiin, radio- ja tv-ilmaisun alalle ei auennutkaan.

Ammattikorkeakoulun pääsykokeissa eteen tuli tyly stoppi.

”Minulle sanottiin, että ei ollut edellytyksiä tai lahjoja alalle.”

Marja hakeutui opiskelemaan markkinointiviestintää ja kirjoittamista ja valmistui copywriteriksi mainostoimistoon. Vakituinen työpaikka oli turvallinen, mutta varhainen unelma radiotoimittajan työstä jyskytti taustalla. Kun YleX-radiokanavalle haettiin uusia ääniä, Marja tarttui tilaisuuteen.

”Irtisanouduin vakityöstä ja lähdin tekemään pätkätöitä radioon. Minua pidettiin hulluna.”

Vuodet radiossa tekivät Marjaa tunnetuksi ja toivat lisää itseluottamusta. Tie vei televisioon ensin Puoli Seitsemän -ohjelman juontajaksi ja sitten SuomiLoveen. Oma show, vuonna 2015 alkanut Marja Hintikka Live oli ammatillinen unelma, josta hän oli haaveillut aina.

Vappu Pimiä ja Marja Hintikka

”Vuonna 2019 Juonsimme yhdessä Vappu Pimiän kanssa Vappu ja Marja Live -ohjelmaa.” Tiia Ahjotuli / Otavamedia

Silti elämänvaihe oli raskas, sillä Marjan ja Ilen toinen poika oli juuri syntynyt, kun ohjelmaa lanseerattiin. Pojalla oli raju koliikki, eikä perheessä juuri nukuttu.

”Eräs ystäväni muistaa, että silloin otsassani oli syvä ryppy ja suoni pullisteli päässäni. Olin todella uupunut ja jouduin jaksamisen äärirajoille.”

Tulevaisuudessa hän haaveilee myös yhteiskunnallisemmista tehtävistä. Ajatus poliittisesta vaikuttamisesta heräsi sen jälkeen, kun Marjaa pyydettiin mukaan opetus- ja kulttuuriministeriön Lapsistrategia-työryhmään suunnittelemaan lapsi- ja perhemyönteisempää Suomea.

”Opin ja oivalsin, että voisin tulevaisuudessa haluta uraani yhteiskunnallisempaa kulmaa. Voisin kuvitella joskus lähteväni mukaan politiikkaan, mutta sen aika ei ole ihan vielä.”

Jenny Lehtinen ja Marja Hintikka

Venla-riemua yhdessä Jenny Lehtisen kanssa tammikuussa 2017. Tiia Ahjotuli / Otavamedia

Irtisanoutumisen jälkeen yrittäjäksi

Viime syksynä Marja irtisanoutui Yleltä vakituisesta työsuhteesta ja ryhtyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi.

”Nyt on vapaus tehdä mitä vaan, mutta toisaalta myös epävarmuutta töiden jatkuvuudesta. Silti ajatus epätasaisista tuloista kuumottaa minua yllättävän vähän.”
Marja uskoo, että ahkeralle tekijälle riittää aina töitä.

”Aika moni on sanonut ratkaisuani erikoiseksi ja hulluksi tällaisena aikana, kun minulla on kolme pientä lasta. Joku pitää vetoani tyhmänä, mutta olen todella onnellinen nyt. Yrittäjyyden myötä olen tajunnut, kuinka suuri arvo vapaus on minulle.”

Ratkaisua helpotti myös se, että hän on tottunut laittamaan rahaa talteen huonoja aikoja varten.

Marjalla ja Ilellä oli aiemmin pari sijoitusasuntoa, mutta neljä vuotta sitten he myivät ne ja ostivat oman kesämökin Hämeenlinnasta.

”Sijoitusmielessä se oli ehkä huono ratkaisu, koska kesämökki on rahallisesti pohjaton kaivo. Toisaalta on sijoituksia, jotka antavat hyvää elämää eivätkä vain tuo lisää rahaa.”

Fyysisestä kunnosta on iloa

Osallistuminen Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan vuonna 2018 herätti Marjassa tanssiharrastuksen, jonka avulla hän pitää kunnostaan huolta.

”Tanssiminen on myös ilmaisullista ja feminiinistä. Se tyhjentää pään.”

Lisäksi hän joogaa, ui, juoksee ja treenaa kahvakuulalla. Todellisuudessa näille kaikille ei ole liiaksi aikaa, mutta Marjan tavoitteena on päästä harrastamaan edes jotain lajia joka viikko.

”Tasapaino on tärkeää ja se, ettei rääkkää tai riko itseään.”

Hyvästä fyysisestä kunnosta oli iloa myös kaikkien kolmen lasten synnytyksissä, jotka Marja hoiti ilman kipulääkkeitä.

”Halusin tuntea koko ajan, mitä tapahtuu. Monien mielestä olin ihan sekaisin kieltäytyessäni lääkityksestä, mutta se oli minun tieni.”

Raskaana ollessaan Marja huomasi itsessään myös henkistä kasvua – erityisesti viimeisimmän eli tyttärensä odotusaikana. Silloin hän pohti paljon omaa lapsuuttaan ja äitisuhdettaan.

”Suhteeni omaan äitiini on ollut ajoittain haastava, koska olemme luonteeltamme hyvin erilaisia. Minusta tuntui pitkään, ettemme ymmärtäneet toisiamme juuri missään asiassa. Nyt kolmen lapsen äitinä ymmärrän omaa äitiäni paremmin kuin koskaan.”

Marja Hintikka

Vaikka ruuhkavuodet jylläävät juuri nyt, Marja opettelee suhtautumaan elämään rennommin. ”Yritän keskittyä enemmän iloon ja hauskanpitoon kuin otsa kurtussa suorittamiseen.” Tommi Tuomi / Otavamedia

Intohimo

Marja kuvaile olevansa intohimoinen ihminen, joka elää kaikessa täysillä. Siitä kertoo jo hänen mottonsa: ”Mieluummin överit kuin vajarit.”

”Olen myös intohimoinen vaimo ja se on mielestäni elämän paloa parhaimmillaan. Iän myötä olen oppinut, ettei missään asioissa tarvitse himmailla vaan voin mennä kaikessa täydellä lieskalla eteenpäin.”

Intohimoiseen luonteeseen linkittyy vahvasti myös voimakas temperamenttisuus.

”Työelämässä pystyn olemaan hyvinkin sovittelevainen, mutta arjessa kiehahdan aika helposti ja ärähdän joskus lapsillekin.”

Hänen mielestään perhe-elämässä on hyvä näyttää negatiivisia tunteita ja keinoja niiden käsittelyyn. Tunteiden patoaminen ei tunnu hyvältä.

”Ihmettelen perheitä, joissa ei koskaan riidellä. Minusta riidat ovat osa intohimoa ja intohimo näkyy kaikenlaisten tunteiden osoittamisessa, myös avoimessa rakkauden näyttämisessä.”

Ennen omaa vanhemmuuttaan Marja piti itseään kärsivällisenä tyyppinä, joka sai työyhteisössä kiitosta hyvistä hermoistaan. Äitiys muutti minäkuvaa tämän asian osalta.

”Lapset näyttävät kuin peilinä tummimmat ja synkimmät piirteet itsessäsi. Kun ne kohtaa ja selvittää, voi oppia paljon ja kasvaa. Olen oppinut armollisemmaksi itseäni kohtaan.”

Kuvausvaatteet: Andiatan mekko Feminett, kengät Zio Aleksanterinkatu ja korut Thomas Sabo. Kuvauspaikka Viherpaja.

X