Pirkko Arstila on karsinut menojaan pandemia-aikana: ”Tässä on oppinut sen, mikä on turhaa”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Pirkko Arstila
 ”Olen alkanut harrastaa zenmäistä ajattelua, että päivä kerrallaan mennään. Tällaista ­hitaasti soljuvaa on elämä. On tämä hirveän iso muutos kyllä”, Pirkko Arstila tuumi pandemian muuttamasta elämästä.
Korona on vaikuttanut monien julkkisten talouteen. Seuran soittokierros paljasti, että osa on saanut poikkeustilassa vähän rahaa säästöön, kun syitä rahan käytölle ei juuri ole ollut, mutta toisaalta tulot ovat pienentyneet.

Uuteenkaupunkiin koronaa evakkoon muuttanut entinen tv-toimittaja Pirkko Arstila on huomannut säästöjä kertyneen, kun menoja ei entiseen malliin ole.

”Kyllä vain. Huulipunaa on säästynyt myös aivan hirveästi! Vaatemenoja ei oikeastaan ole, eikä ole mitään minne mennä. Mitään pieniä matkojakaan en ole tehnyt. Olen ollut täällä kuin tatti.”

Rahaa on Arstilalla kulunut lähinnä vain ruokakauppoihin. Tosin iltaisin ovat houkutustaan nostaneet nettikaupat.

”Kiusauksena on ollut se, että keskellä yötä alkaa tilata netistä tavaraa, jota sitten katuu kauheasti. Viimeksi tilasin villapaidan, joka oli väärää kokoa enkä ole saanut sitä palautettua.”

Pirkko Arstila: ”Tämä on ihan positiivista elämää”

Ravintoloista Pirkko Arstila ei ole tilannut kotiinsa ruokaa eikä liiemmin kaipaa ryntäystä kahviloihin.

”Alkokin on niin kaukana, että olen raitistunut hirveästi! Täytyy sanoa, että tämä on ihan positiivista elämää. Tässä on oppinut sen, mikä on turhaa ja sen myötä toisenlaisen elämäntavan.”

Uudessakaupungissa Arstila viihtyy hyvin. Töitäkin on riittänyt, sillä Uudenkaupungin rauhasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 300 vuotta ja Arstila on siinä työryhmässä mukana. Juhlavuoden kunniaksi piisaa ohjelmaa.

”Täällä on valtavan isot systeemit!”, Pirkko Arstila kertoo innostuneena.

Miten korona-aika näkyy kukkarossa? Näin julkkiset vastaavat

Ressu Redford

”En kyllä ole saanut säästettyä rahaa korona-aikana, päinvastoin. Ihan peruselämiseen rahaa menee, kulut ovat aika kovat. Yksin kun makselee talot ja autot ja kaikenlaisia muita kuluja niin kyllä sitä riittää”, totesi Pieni askel -biisin hiljattain julkaissut laulaja Ressu Redford, joka eniten odottaa keikoille pääsyä.

Lue myös: Isyys muutti Ressu Redfordin: ”Maailmankuvani muut­tui silloin, kun eka sälli syntyi”

Tyylikonsultti Leena Sarvi-Hannikainen on huomannut korona-ajan tuoneet säästöjä: ”Kyllähän sitä säästöön jää, kun ravintolat ovat kiinni ja elää kotielämää. Pienemmälläkin tulee toimeen. Trendivaatteitakaan ei ole tullut hankittua. Missä niitä tarvitsisi?”

LKS 20200119 Helsingin kansainvälinen balettikilpailu -yhdistyksen varapuheenjohtaja Minna Tervamäki Helsingissä 19. tammikuuta 2020. Vuoden 2020 aikana Helsingissä tanssitaan kahdet balettikilpailut: helmikuun alussa nuorten tanssijoiden Valtakunnallinen balettikilpailu Aleksanterin teatterissa ja kesäkuun alussa Helsingin kansainvälinen balettikilpailu Suomen Kansallisoopperan näyttämöillä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN © Lehtikuva

Vesa Moilanen/Lehtikuva

”Ehkä on säästynyt, kun ei ole matkustanut tai voinut ostaa lippuja kulttuuritapahtumiin, mikä on todella harmi. Mutta tulot ovat pienentyneet, joten säästöä tuskin on tullut”, vastasi tanssija-koreografi Minna Tervamäki.

Paras vuosi ikinä -C more alkuperäissarjan pressitilaisuus, Lotta Kaihua

Näyttelijä Lotta ­Kaihua on saanut säästettyä viime syksyisiä palkkoja. Nyt ostoslistalla olisi ainakin uusi sohva rikkoontuneen tilalle.

”Kotiin tarvitsen erilaisia juttuja. Kaikki on menossa rikki blenderistä ja leivänpaahtimesta lähtien”, totesi Kaihua, jonka tähdittämän Paras vuosi ikinä -sarjan toinen kausi alkaa pian C Morella.

Riikka Ala-Harja © Pekka Nieminen Otavamedia

Kirjailija Riikka Ala-Harja on tottunut elämään säästeliäästi, joten korona-aika ei juuri ole taloutta hetkauttanut. Vuodet ovat opettaneet elämään kieli keskellä suuta.

”Olen vuodesta 1993 tehnyt töitä freelancerina ja tottunut elämään säästeliäästi. En tee ex-tempore -ostoksia. Olen aika pihistelijä.”

Kari Kanala © Otavamedia

”Periaatteessa jotain on ehkä säästynyt. Tosin päästäkseni varmasti liikkumaan ostin spinningpyörän, joka oli kallis hankinta. Mieluummin hankin sellaisen, niin en kehtaa sitten olla polke­matta”, naurahti futiskentällä normaalisti viihtyvä kirkkoherra Kari Kanala.

Guardian Angel -elokuvan kutsuvierastilaisuus Helsingin Tennispalatsissa 20.3.2018 Näyttelijä Antti Luusuaniemi© © Tiia Ahjotuli/Otavamedia

”Onneksi on ollut töitä ja olen saanut laskut maksettua. Monilla esiintyjillä ei koronan takia ole ollut töitä, toivottavasti pian on”, kertoi näyttelijä Antti Luusuaniemi.

Jasmin Hamid Mustikkamaalla © Otavamedia

Näyttelijä Jasmin Hamid uumoilee saaneensa hieman rahaa säästöön.

”Ruokaan olemme satsanneet nyt vähän enemmän. Olemme tilanneet noutoruokaa ja ostaneet vähän luksusta arkeen, kuten parempaa kahvia tai tuorepuristettuja mehuja. Kulutus on tottakai vähentynyt.”

X