Pirkko Mannolan ja Göran Stubbin ensimmäinen joulu kahdestaan: ”Istutimme yhdessä kanervat puolisoiden haudoille”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Pirkko Mannola
Kiireisen syksyn jälkeen Pirkko Mannola nauttii kotona olosta. Tapaninpäivänä hän lentää kihlattunsa kanssa Lontooseen juhlimaan 80-vuotissyntymäpäiväänsä. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA
Tänä vuonna joulu on Pirkko Mannolalle tavallista merkityksellisempi. Hän viettää jouluaaton ensimmäistä kertaa yhdessä kihlattunsa Göran Stubbin kanssa, vaikka pari on seurustellut jo kolme vuotta.

Pirkko Mannolan, 79, ja Göran Stubbin, 83, luona on ollut jouluinen tunnelma jo marraskuulta saakka. Amaryllikset kukkivat ja kynttilät palavat.

Atrium-tyylinen piha on valaistu tunnelmalliseksi ja näyttävä kuusi hankittu.

Joulunpyhiä pariskunta on suunnitellut poikkeuksellisen pitkään. Tänä vuonna joulunaikaan liittyy monta ennenkokematonta asiaa.

”Viihdyn Göranin kainalossa”

Aiempina vuosina Pirkko on suunnannut jouluviettoon Ruotsiin ilman kumppaniaan.

”Tänä vuonna sanoin tyttäreni Heidin perheelle, että haluan viettää aaton Göranin kanssa.”

Pirkko ja Göran viettävät ensimmäisen kerran joulua yhdessä – ja ihan vain kahdestaan.

”Viihdyn Göranin kainalossa. Emme kumpikaan ole saunaihmisiä, mutta jouluumme kuuluu hyvää ruokaa.”

Mutta Tapaninpäivänä hiljaiselo päättyy, ja pariskunta lentää Lontooseen. Siellä he juhlivat Pirkon 80-vuotissyntymäpäivää 27. päivä joulukuuta. Musikaaliliput on jo varattu.

Alun perin merkkipäivästä kaavailtiin toisenlaista.

”Mietimme, saisimmeko koolle ainakin kaikki perheenjäsenemme, eli minun Ruotsissa asuvan tyttäreni ja hänen perheensä sekä Göranin pojat perheineen. Mutta ne juhlat jäivät toteutumatta.

Toisaalta Pirkko ei halua tehdä syntymäpäivästään mitään numeroa.

”Herätessäni viime yönä mietin asiaa hetken. En osaa suhtautua kahdeksaankymmeneen muuten kuin lukuna, numerona. Ihmiset kyllä pokkaavat ja ovat kohteliaita – ajattelevat varmaan, että tuo on jo korkeassa iässä”, hän nauraa.

Pirkon ja Göranin meno ei kuitenkaan vastaa tyypillistä kahdeksankymppisten arkea, eikä oikein edes eläkeläiselämää.

”Göran matkustaa tosi paljon. Suomessa hän lähtee tuon tuosta eri kaupunkeihin seuraamaan lupaavien nuorten jääkiekkoilijoiden pelejä. Ulkomaanreissujakin on paljon.

Tällä hetkellä Pirkko Mannola odottaa kihlattuaan kotiin Tsekeistä, jonne hän on matkustanut viikoksi.

Etukäteisjoulu tyttären perheen luona Ruotsissa

Ennen joulua Pirkko tekee matkan Ruotsin Örebrohon, jossa hän viettää etukäteisjoulua tyttärensä perheen luona.

Tyttärentyttärille ”Mumin” saapuminen on aina odotettu asia. Viisivuotias Ia ja kolmen vanha Nea pitävät plussana sitä, että Mumin ansiosta päästään viettämään tuplajoulua.

”Heidän kanssaan yhdessäolo on tauotonta: jatkuu aamuseitsemästä tyttöjen nukkumaanmenoon asti.”

Pirkko toivoo usein, että olisipa hän lapsiperhettä lähempänä.

”Ennen pääsin koska vaan kipaisemaan heidän luonaan. Tällä hetkellä Heidin perheessä kaikki paitsi koira ovat vatsataudissa, mutta minä en voi kuin soittaa ja kysyä, helpottaako”, Pirkko harmittelee.

Hän ja Heidi ovat kiitelleet moneen kertaan sitä, kuinka Pirkon elämä täydentyi ja sai uutta merkitystä juuri sinä syksynä, kun tyttären perhe muutti pois Pirkon lähistöltä Espoosta.

”Göranin tulo elämääni oli taivaan lahja”, Pirkko sanoo.

Heidi on hyvillään, ettei hänen äitinsä tarvitse ikääntyä yksin. Jäätyään leskeksi vuonna 2009 Pirkko ehti jo ajatella, ettei hän enää ikinä ainakaan asu saman katon alla kenenkään kanssa.

Pirkko täytti elämänsä työllä ja vaihtoi kotinsakin pienempään. Kolme vuotta sitten joulukuussa kuitenkin tilanne muuttui: jo nuorina tutustuneet Pirkko ja Göran kohtasivat uudelleen ja alkoivat seurustella.

”Häitä meiltä on turha odotella, näin on hyvä. Ja eikös naimisiinmeno ole vähän pois muodista”, avoliittoonsa tyytyväinen Mannola sanoo.

Elämänurilta uusia puolia

Kummankin kuva uudesta kumppanista täydentyy pikkuhiljaa. Göran Stubb oppi kihlattunsa historiasta monta uutta asiaa viime kesänä.

Silloin pariskunta vieraili Berliinissä Markku Veijalaisen kanssa. Veijalainen oli viimeistelemässä kirjaansa Pirkko Mannola − Elämää! (Readme.fi, 2018).

He piipahtivat paikassa, jossa Pirkko oli nuorena esiintynyt kymmentuhatpäiselle yleisölle. Saksassa hän levytti ja esiintyi revyyssä sekä konserteissa.

”Missivuottani seuranneina vuosina suhasin Suomen ja Saksan väliä. Ne olivat siihenastisen elämäni hektisin ajanjakso.”

Koska vuoden 1958 Miss Suomi taipui luontevasti rooliin kuin rooliin, esiintymisestä tuli elämänura.

”Puolisona Åke (Lindman) kannusti, ja sain aina kysyä hänen neuvoaan.Teatterikoulua käymättömänä jouduin silti tekemään monessa elokuva- ja teatteriproduktiossa muita enemmän töitä.”

Yksi hauska yksityiskohta liittyy kiiteltyyn Tyttö sopassa -näytelmään, jota Pirkko tähditti ensin Ruotsissa, sitten Suomessa. Hän joutui syömään munakkaan 600 esityksessä.

”Sen jälkeen en ole tehnyt sitä enää koskaan. Jos tarjotaan, Göran osaa sanoa puolestani, että Pirkko ei ota.”

Pirkko Mannola

Pirkko ja Göran eivät halua jarrutella toisiaan. ”Tyttäreni on se, joka sanoo minulle välillä, että mamma kulta, tee jo vähän vähemmän.” © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Kaksin haudalle

Tutustuessaan Göräniin Pirkko oli kiireinen konserttikiertueen vuoksi. Hän esiintyi Vieno Kekkosen ja Marjatta Leppäsen kanssa.

Enää kolmikko ei esiinny yhdessä, mutta Pirkko lauloi lokakuussa parissa Suomifilmi – elokuvamusiikkia -konsertissa Lahden Sibeliustalolla.

”Göran sanoi minulle äskettäin, että miksi viime syksy muka oli poikkeuksellisen kiireinen. Että eikös tänä syksynä vauhtia ole ollut vielä enemmän.”

Ympäri Suomea luennoivan ja esiintyvän Pirkon piti rentoutua parin Lissabonin-lomalla marraskuussa. Mutta loma meni pitkittynyttä flunssaa potiessa.

Pallolaajennuksessa aiemmin ollut Pirkko otti Portugalista yhteyttä sydänlääkäriinsä varmistaakseen, onko hänen turvallista lähteä öiselle paluulennolle.

Kotiintulon jälkeen Göranin oli lähdettävä jälleen työnsä takia ulkomaille. Pirkon pärjääminen huoletti häntä.

”Yksi ystävistäni tarjoutui tulemaan luokseni, kunnes Göran palaisi, ja toinen käytti minua lääkärissä.”

Suomeen palattuaan Pirkko on nauttinut paitsi joulunodotuksesta myös Göranin kanssa tehdyistä kävelylenkeistä.

”Mieluiten liikumme hänen entisen kotinsa lähellä, Lehtisaaren liepeillä.”

Jouluna pari vierailee kummankin puolison haudoilla Helsingin Hietaniemen hautausmaalla.

”Silloin muistamme rikasta, pitkää elämää, jonka saimme viettää jo edesmenneiden puolisoidemme kanssa. Syksyllä istutimme yhdessä heidän haudoilleen kanervat.”

Kun Pirkko sytyttää kynttilän Taiteilijakukkulalla sijaitsevalle Åke Lindmanin haudalle, hän muistaa Åken intohimon elokuvaa kohtaan. Se säilyi loppuun asti.

”Göranilla on samantyyppinen palo omaan alaansa. En usko, että hän – tai kumpikaan meistä – hellittää vielä pitkään aikaan.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 12/18.

X