Presidentti Niinistö arvostaa toimeliaisuutta: ”Ympäristö on yhteinen olohuoneemme, pidetään siitä huolta” – Linnan juhliin sai kutsun myös Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tuula_Maria Ahosella lähti Roska päivässä -liikkeen syntyprosessi liikkeelle jo vuonna 1996, jolloin hänen omat lapsensa olivat pieniä.
Tuula_Maria Ahosella lähti Roska päivässä -liikkeen syntyprosessi liikkeelle jo vuonna 1996, jolloin hänen omat lapsensa olivat pieniä. © Lehtikuva
Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen sai  puolisonsa Jari Peltorannan kanssa kutsun Linnan juhliin. Presidentti Halonen kutsui pariskunnan  Linnan juhliin vuonna 2009.

”Olen iloinen, että kaksi Suomen presidenttiä osoittaa arvostusta Roskaliikettä kohtaan, paitsi Linnan juhla -kutsulla, myös olemalla itse henkilökohtaisesti mukana. Presidentti Halonen kertoi Linnan juhlien kättelytilanteessa keräävänsä roskia. Presidentti Niinistö vastaanotti Roskaliike-kutsuni jo vuosia sitten”, toteaa Tuula-Maria Ahonen.

”Ympäristö on yhteinen olohuoneemme, pidetään siitä huolta yhdessä”, presidentti Niinistö kannustaa Roskaliikkeen kotisivulla.

Linnan juhliin leppäkerttu-helmaisessa iltapuvussa: ”Voimme voittaa yhteisin voimin maailman roskaamisen”

Itsenäisyyspäivä Tuula-Maria Ahonen käyttää juhlassa leppäkerttu-helmaista iltapukuaan, jota käytti myös edellisissä juhlissa.

Ahonen kertookin, että leppäkertulla on eri kulttuureissa moninaisia, hyvin positiivisia merkityksiä, joita hän myös haluaa itse pukeutumisellaan viestittää.

”Esimerkiksi laajalle levinneen uskomuksen mukaan leppäkertun näkeminen tai sen laskeutuminen ihmiskeholle on merkki tulevasta hyvästä onnesta. Haluan viestittää puvullani toivoa ja uskoa  siihen, että voimme voittaa yhteisin voimin maailman roskaamisen ja tuhoamisen ongelmat”, Tuula-Maria Ahonen sanoo.

Oma-aloitteista keräämistä – myös koirat keräävät roskia

Roska päivässä -liikkeessä on kaikenikäisiä kaikkialta Suomesta ja kaikilta mantereilta. Myös useat suomalaiset koirat keräävät roskia.

Liikkeen jäsenet keräävät roskia päivittäin, oman normaalin ulkoilunsa ohessa. Liike myös ennaltaehkäisee roskia luovin keksinnöin kauneuden hengessä.

”Meillä on vuosien kokemus siitä, että ihmiset käyttävät paljon mieluummin kauniita ja kaunistettuja roskapönttöjä kuin virallisen  neutraaleja pönttöjä. Olemme lahjoittaneet Finlandia-talolle kuvataiteilija Auli Suvanto-Salokanteleen maalamaan sinisen kauniin joutsenroskiksen. Luvat pyytäen olemme kaunistaneet roskapönttöjä kotiseudulla ja muillakin paikkakunnilla”, Ahonen kertoo.

Miniroskis ehkäisee maailman yleisintä roskaa: tupakantumppeja

”Ennaltaehkäisemme maailman yleisintä myrkyllistä roskaa, eli tupakantumppia miniroskis-keksinnöllä.”

Näppärän moniroskiksen teko-ohje löytyy liikkeen sivuilta. Miniroskikseen voi panna myös purukumit ja makeispaperit.

”Miniroskis saa käyttäjiltä jatkuvasti erittäin myönteistä palautetta. Niitä tehdään paljon lahjoiksi tutuille ja tuntemattomillekin tupakoiville. Lahjoittamistilanteet esimerkiksi bussipysäkeillä tuottavat yllättävää iloa arkeen, puolin ja toisin”, Ahonen kertoo.

X