Puhtaat valkeat lakanat -näyttelijä Perttu Pesä kuvasi päivisin tv-sarjaa ja näytteli iltaisin Hämeenlinnassa teatterinlavalla: ”Se oli täyttä näyttelijänelämää!”

Heikin rooli Puhtaissa valkeissa lakanoissa oli komea alku Perttu Pesän näyttelijänuralle. Aluksi tv-sarjaan lähteminen kuitenkin epäilytti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Perttu Pesä on paitsi näyttelijä myös pitkän uran kunnallispolitiikassa tehnyt vaikuttaja ja Visit Tampere Oy:n operatiivinen johtaja. Vuonna 2014 eronneella Pesällä on kolme lasta.

Heikin rooli Puhtaissa valkeissa lakanoissa oli komea alku Perttu Pesän näyttelijänuralle. Aluksi tv-sarjaan lähteminen kuitenkin epäilytti.
(Päivitetty: )
Teksti: Milla Ollikainen

Valinta ei ollut nuorelle miehelle helppo.

Keväällä 1993 Perttu Pesä oli valmistumaisillaan Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselta. Lähitulevaisuuden suunnitelmat olivat selvillä: Kalle Holmberg oli valinnut hänet yhdeksi Koskelan veljeksistä Täällä Pohjantähden alla -trilogian ensimmäiseen osaan Pyynikin kesäteatteriin, ja syksyllä alkaisi kiinnitys Hämeenlinnan kaupunginteatterissa.

Sitten Pesä pyydettiin Puhtaat valkeat lakanat -sarjan koekuvauksiin – ja sitä myötä Heikki Raikkaan rooliin.

Luulisi, että iso rooli tv-sarjassa olisi ollut vastavalmistuneelle taivaan lahja. Kriittiselle, hiukan anarkistisellekin nuorelle miehelle se oli kuitenkin ison pohdinnan paikka.

”Ei mun ensimmäinen ajatus ollut se, että haluaisin olla jossain helvetin tv-sarjassa pyörimässä koko kansan humppaukkona”, Perttu Pesä, 50, sanoo.

Tuolloin ei ollut vielä tiedossa, miten suosittu sarjasta tulisi. Kotimaisesta draamatuotannosta ei myöskään löytynyt oikein vertailukohtia, joiden pohjalta nuorimies olisi voinut asiaa puntaroida.

Pesä päätti kuitenkin kokeilla draamasarjan tekoa ja jätti Holmbergin Pohjantähden väliin. Syksyllä 1993 hän kuvasi päivisin Puhtaita valkeita lakanoita ja näytteli iltaisin Hämeenlinnassa teatterinlavalla.

”Se oli täyttä näyttelijänelämää!”

Liike-elämää ja hyvinvointia

Raikkaan tv-perheen herkkä Heikki-vesa päätyi kapinoimaan teollisuussuvun perintöä vastaan ja liittyi kommunisteihin. Myöhemmin Heikki käänsi takkinsa ja palasi töihin perheyritykseen.

Rooliaan varten Perttu Pesä yritti haastatella entisiä taistolaisia, huonolla menestyksellä.

”Soitin monet ihmiset läpi, ja kaikki oli, että älä, älä… Siinä vaiheessa taistolaisuuden ytimen kaatumisesta ei ollut kovin pitkä aika, ja sarjassa kuvattiin tietyllä tavalla sen syntyä.”

Oulussa syntyneellä ja Helsingissä kasvaneella Pesällä on itsellään demaritaustaa äidin puolen suvusta. Hän matkaili lapsena ja nuorena paljon ympäri Neuvostoliittoa ja näki kulissien taakse.

Vappumarssit ja muu työväen meininki kuului Pesän lapsuuteen, mutta toisaalta hän kävi koulun pihalla postimerkkikauppaa jo seitsenvuotiaana.

Halu nähdä ja ymmärtää kolikon molemmat puolet on säilynyt läpi elämän.

”Osa aivoistani miettii liike-elämää, osa yhteistä hyvinvointia.”

Siksi Pesä ei lamaantunut, vaikka tv-sarjan ja teatterikiinnityksen jälkeen ei ollut heti töitä tarjolla. Hän palasi Tampereelle ja vietti yhden talven työttömänä.

”Mietin sitten, että osaanhan mä tehdä paljon muutakin.”

Niinpä Pesä paitsi näytteli, ohjasi, kirjoitti ja koulutti, myös toimi freelance -näyttelijöiden puheenjohtajana Tampereella ja oli mukana perustamassa taiteilijoiden osuuskuntaa. Lisäksi hän hankki EU-projektissa kansainvälistä kokemusta näyttelijänkoulutuksen hyödyntämisestä monialaisesti.

Halu vaikuttaa yhteisiin asioihin veti Pesän lopulta mukaan politiikkaan ja kaupunginjohtoon saakka.

Uusille estradeille

Kuntavaaleissa 2000 Perttu Pesä asettui ehdolle vihreiden listalta. Puolueen valintaa hän kuvailee helpoksi.

”En tunne yhtään fogelia enkä tiedä kasveista hevonhelvettiäkään, mutta lähtökohta vihreydessä, siinä eteenpäin ajattelussa, oli jotain ihan muuta kuin muilla puolueilla.”

Pesä pääsi heti läpi, ja poliittinen ura huipentui 2009, jolloin hänet valittiin Tampereen apulaispormestariksi.

”Mä olin vihreistä se, joka kelpasi kaikille”, hän naurahtaa.

Pesän kaudella Tampereelle perustettiin Helsingin esimerkin mukaisesti tapahtumatoimisto, jota vetämään hän itse päätti siirtyä kesken apulaispormestarikautensa.

”Olin poliittisessa nosteessa, joten tuollaisesta johtotehtävästä pois hyppäämistä joutui hetken miettimään. Mutta ajattelin, että jos voidaan kehittää jotain uutta, niin venceremos”, Pesä sanoo siteeraten 1970-lukulaista vallankumouslaulua – ja kuulostaen ohikiitävän hetken ajan ihan Heikki Raikkaalta.

Pesän näytteleminen on kuitenkin jäänyt viime vuosina varsin vähiin, ellei näyttelemiseksi sitten lasketa Tampereen markkinointia isojen kansainvälisten urheilutapahtumien areenaksi. Hän onnistui saamaan kotikaupunkiinsa muun muassa nuorten yleisurheilun MM-kisat viime kesänä.

”Joka kerta kun lähden ulkomaille, joudun aloittamaan tarinan alusta. Kukaan ei tiedä, missä on Tampere.”

X