Puolen Euroopan vihat sai päälleen Millennium-sarjaa jatkanut David Lagercrantz: ”Olin kuin metsässä jahdattu eläin”

Jaa kaverilleTilaa Seura
David Lagercrantz
David Lagercrantz. © Cato Lein / WSOY
Ennen Millenniumiin tarttumista David Lagercrantz kirjoitti Zlatan Ibrahimovicin elämäkerran, joka oli valtava menestys.

Jos saisit nyt valita, kenestä haluaisit kirjoittaa kirjan?

”Juuri nyt minua kiehtoo Greta Thunberg. Ei vain hänen ilmastoaktivisminsa vuoksi, vaan myös siksi, että hänellä on asperger ja hän on kärsinyt mutismista, ja hän käyttää niitä supervoimina.

On hirveää, mitä kaikkea Gretasta sanotaan. Mutta jos ei saa vihollisia, ei luultavasti ole tehnyt mitään tärkeää. Zlatan sanoi, että kun ihmiset buuaavat hänelle, hän tietää tehneensä jotain.”

Eikö sinullekin hiukan buuattu, kun aloit kirjoittaa jatkoa Stieg Larssonin Millennium-sarjaan?

”Minulle buuattiin valtavasti. Koko Ruotsi tai puoli Eurooppaa oli perässäni, olin kuin metsässä jahdattu eläin. En osannut kuvitella sitä vihaa, se oli järkyttävää. Jotkut ihmiset haluavatkin herättää keskustelua, mutta minä olen lähinnä haavoittuvainen neurootikko.
Toisaalta olisi ollut aivan mahdotonta sanoa ei. Tunsin heti niin voimakasta intohimoa! Näin haasteen, en ongelmaa, olin kuin toimittaja skuupin edessä.”

Tänä syksynä ilmestynyt kolmas jatko-osa Tyttö joka eli kahdesti jää viimeiseksi. Miksi lopetat tähän?

”Samasta syystä kuin aloitin, eli tarvitsen haastetta. En halua tulla menestyksen korruptoimaksi. Jotkut kirjoittavat kaksikymmentä kirjaa samaan sarjaan. Kunnioitan sitä, mutta minulle se merkitsisi luovuuteni tappamista. Tunsin koko kehossani, että on mentävä eteenpäin.”

Muuttiko Millennium-sarjan jatkaminen sinua kirjoittajana?

”Paine oli minulle hyväksi. Tiesin sen jo toimittajan työstä. Paine terävöittää ja tekee paremmaksi. Aloin myös rakastaa rikosgenreä ja aion pysyä siinä. Siinä mielessä olen korruptoitunut, että haluan jatkossakin tulla luetuksi! Aiemmin en pitänyt dekkareista, koska minut kasvatettiin niin, ettei niitä pidä lukea.”

Miltä tuntuu luopua Lisbeth Salanderin hahmosta?

”Nyt voin puhua hänestä rehellisemmin, kun jätän hänet. Rakastan häntä, mutta hän on minulle liian vahva. Hän ei ole hahmo, jonka olisin itse luonut. Nyt haluan kirjoittaa haavoittuvaisemmista ihmisistä.”

Mitä kirjoitat seuraavaksi?

”Olen tehnyt sopimuksen kolmesta kirjasta, joista ensimmäinen ilmestyy 2021. Kirjassa on yläluokkainen mies, joka on älykäs mutta heikko ja hiukan masentunut, sekä nainen ghetosta, joka on vahva, koska hänen on pakko olla. Mies on psykologian professori, nainen poliisi, ja he työskentelevät yhdessä.”

X