Minna Kuukka ja Aki Linnanahde juontotyöstään radiossa: ”Takki on usein ihan tyhjä lähetyksen jälkeen”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Minna Kuukka ja Aki Linnanahde
Radiojuontajat Minna Kuukka, 49, ja Aki Linnanahde, 40. © Sampo Korhonen / Otavamedia
Radio Novan aamujuontajat Minna Kuukka, 49, ja Aki Linnanahde, 40, eivät päästä toisiaan tai itseään helpolla.

Minna Kuukka:

Muistan kun tapasin Akin ensimmäisen kerran seitsemän vuotta sitten. Olimme aloittamassa aamuradiota kolmestaan Tuomas Enbusken kanssa ja nämä jullit istuivat toimistohuoneen sohvalla, kun astuin ovesta sisään. Katselin heitä ja mietin, että saas nähdä miten käy.

No, hyvin on käynyt. Olemme tehneet Akin kanssa aamuradiota kahdestaan kohta neljä vuotta ja rima on entistä korkeammalla. Työmme edellyttää ennen kaikkea hereillä olemista sanan varsinaisessa merkityksessä. Kuuluu heti, jos toinen on omissa ajatuksissaan eikä oikeasti seuraa toisen juttuja.

Yhteistyömme perustuu ennen kaikkea vankkaan luottamukseen siitä, että toinen on seurannut uutisia ja maailman menoa ja on siten koppa täynnä juttuja studioon tullessaan. On helpottavaa tietää, että toista ei tarvitse kannatella.

Aki on ehdottomasti ääripäiden ihminen ja mustavalkoisempi minuun verrattuna. Se on vain hyvä. Tasapaino tulee siitä, kun itse olen rauhallisempi tyyppi.

Tekotapamme perustuu täydelliseen läsnäoloon, jolloin takki on usein ihan tyhjä lähetyksen jälkeen. Olemme saavuttaneet vuosien myötä myös pisteen, jossa meidän on helppo olla hiljaa jos mitään puhuttavaa ei ole.

Työajan ulkopuolella elämme Akin kanssa omia elämiämme: meillä on omat perheemme ja kaverimme. Emme juurikaan järjestä yhteisiä illanistujaisia, duunin puitteissa yhdessä vietetty aika on tarpeeksi mittava. Siippamme tietävät myös hyvin sen, että radiossa elämme Akin kanssa ihan omassa maailmassamme.

Minun kaksoseni, tyttö ja poika, ovat nyt 13-vuotiaita ja Akin nuorimmainen lapsi on heitä vuotta vanhempi. Lapsemme seuraavat toisiaan somessa ja tulevat ihan juttuun keskenään.

Emme hirveästi jaa Akin kanssa kasvatuksellisia neuvoja, vaikka puhummekin lapsista aika usein. Lapseni seuraavat Akia YouTubessa, joka on minusta ihan hauskaa.

Äitinä olen oppinut painimaan huonon omantunnon kanssa. En ole juuri koskaan arkiaamuisin herättelemässä lapsiani kouluun, mutta pääsen sen sijaan aikaisin kotiin ottamaan heidät vastaan. Lapseni ovat onneksi jo niin isoja ja itsestään ohjautuvia, että vapaa-aikaakin on helppo järjestää tarvittaessa. En koe eläväni raskaissa ruuhkavuosissa!

Pyrimme Akin kanssa tekemään ihmisten aamuista parempia, ja arvostan suuresti Akin äärimmäistä kunnianhimoa sen tavoittamisessa. Sellaisen ihmisen rinnalla on hyvä tehdä töitä.

Minna Kuukka ja Aki Linnanahde

Sampo Korhonen / Otavamedia

Aki Linnanahde:

Aloin tehdä Minnan kanssa radiota ensin kolmen kimpassa Tuomas Enbusken kanssa vuonna 2012. Elettiin kevättä, kun tuottaja Olli Haikka ehdotti meidän kolmen yhteistyötä.

Minun oli ensin ihan mahdoton ajatella, että minä ja Minna tekisimme yhdessä radiota.

Minulla oli väärä mielikuva, että Minna olisi tosi rauhallinen ja tylsä, että koko Radio Nova oli siihen aikaan vähän kädenlämpöinen. Tajusin kuitenkin heti ensimmäisessä palaverissa, että Minna olikin paljon härskimpi kuin luulin. Minnassa on kulmahammasta ja särmää.

Olemme tehneet aamuja kahdestaan nyt reilun kolmen vuoden ajan. Vääjäämättä jonain päivänä yhteistyö päättyy. Tiedän jo senkin, ettei Minna tule soittelemaan minun perääni. Kyllä se olen minä, joka kyselen kuulumisia.

Minä olen meistä se herkempi tyyppi. Olen aina ollut sitä ajatusta vastaan, että mies ei itke. Se on yksinkertaisesti typerä mieskuva, eikä lainkaan totta. On aidosti liikuttavaa olla kuulijoiden mukana esimerkiksi lapsen syntymän hetkellä.

Näytän herkästi kaikenlaisia tunnetilojani. Jos kiihdyn, innostun tai hermostun niin teen sen suuremmalla spektrillä kuin Minna. Balanssi meidän kahden välillä pysyy ja se onkin välttämätöntä. Kahta minunlaistani ei jaksaisi kukaan!

Minnassa arvostan etenkin hänen yleissivistystään ja taitoa tarttua mihin tahansa asiaan aidon kiinnostuneesti. Minna on paitsi loistava työpari, myös hyvä ystävä. Omat lapsemme ovat auttaneet minua ja Minnaa pysymään kärryillä nuorten maailmassa, mutta itse yritän pysyä siinä pulkassa myös muun muassa tubetuksen kautta.

Olen nyt 40-vuotias ja pyrin olemaan vielä jonkin aikaa ihan relevantti nuorison elämässä. Minulle oli esimerkiksi kunnia-asia, kun Minnan poika alkoi seurata minua Instagramissa.

Pyöritän aikamoista työpalettia ja YouTube on ottamassa isoa roolia elämässäni. Jopa niin merkittävää, että kieltäydyin jokunen aika sitten yhdestä tv-jutusta sen takia.

Kunnianhimo ajaa minua. Vaimoni on sanonut, että hän ei tiedä itselleen ankarampaa ihmistä kuin minä. Koen olevani vastuussa yleisölle. En oikein osaa muuten tehdä asioita kuin täydellä liekillä.

X