Meeri Koutaniemi tunnustaa ”Rakkaus on kaikista painavin asia”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Jorma Marstio
Meeri Koutaniemi saa energiaa rakkaudestaan muusikko Sami Yaffaan.

TUNNUSTAN, että olen laiska purkamaan matkalaukkujani. Yleensä hoidan homman vajaassa viikossa. Palaan jokaiselta matkaltani kotiin asteittain.

Toissa päivänä tulin kotiin El Salvadorista, missä olin tekemässä kirjaa naisvangeista. Aloitin kotiutumisen eilisaamuna syömällä aamiaiseksi ruisleipää ja suomalaista kalaa. Matkalaukkuni seisoo kuitenkin yhä kotini lattialla.

Koska El Salvador sijaitsee eri ilmastovyöhykkeeltä kuin Suomi, oli mukanani kesävaatteita, jotka eivät ole nyt aktiivisessa käytössä. Niinpä laukun purkamisella ei ole kiirettä.

Jos laukku ei olisi kotini lattialla muistuttamassa minua matkasta, olisin palannut kotiin liian nopeasti. Matkalaukussa on matkan rippeet.

 

ENNUSTAN, että tulen tekemään töitä tyttöjen ympärileikkausten kitkemiseksi vielä silloinkin, kun olen eläkkeellä. Se on teema, josta en halua luopua.

Maailmalla olen nähnyt, kuinka periksiantamattomasti paikalliset vastustavat silpomista. Koen voivani antaa dokumentaristina ja aktivistina oman osani perinteen lakkauttamiseksi.

Mitä enemmän kuljen maailmalla ja näen ja kuulen ihmisten tarinoita ruohonjuuritasolla, sitä pitelemättömämpi olen.

Työtäni ajaa tarve puhua vaietusta asiasta ääneen ja herättää keskustelua. Uskon, että voimme saada tyttöjen ympärileikkauksen loppumaan maailmanlaajuisesti minun elinaikanani.

 

TUNNUSTAN, että olen rakastunut. Sanoin viimeksi eilen Samille, että hän on muuttanut elämäni. Rakkaus välillämme on ystävyyttä, kumppanuutta, jakamista ja yhdessä tekemistä.

Näen toistuvia painajaisia, koska pelko on niin usein läsnä työssäni. Samin empatiakyky auttaa minua käsittelemään asioita, joita kohtaan maailmalla. Hän on viisas keskustelukumppani.

Joskus minusta tuntuu, että Suomessa arastellaan puhua rakkaudesta. Ehkä ihmiset pelkäävät, ettei heitä otettaisi vakavasti, jos he puhuisivat niinkin ”pehmeästä” asiasta kuin rakkaus – vaikka rakkaushan on asioista kaikkein painavin! Siitä puhuminen on anarkiaa.

 

ENNUSTAN, että tulee aika, jolloin ihmiset ihmettelevät, miksemme puuttuneet asioihin ajoissa. Miten annoimme pakolaiskriisin tapahtua?

Ilmastonmuutos taas etenee varmasti ja uskomattomalla nopeudella suhteessa maailmanhistoriaan, ja silti siihen kiinnitetään päättäjätasolla harmittavan vähän huomiota. Ilmastonmuutoksesta seuraa ilmastopakolaisuutta, luonnon monimuotoisuuden kaventumista ja eläinten sukupuuttoon kuolemista.

Sotia on ollut aina, eikä ihminen tule ikinä luopumaan omasta vallan tavoittelustaan, mutta ilmastonmuutokseen pitäisi puuttua nyt.

 

TUNNUSTAN, etten muuttaisi elämässäni mitään. Teen arvojeni mukaista työtä ja elän sellaista elämää, josta olen aina unelmoinut. En halua elää menneessä tai huolehtia tulevaisuudesta, vaan nauttia tästä päivästä.

Minulla on addiktiivinen suhtautuminen kehittymiseen ja intohimojeni täyttämiseen. Kun yksi intohimosta syntynyt projekti estyy, korvaan sen toisella. Intohimo ja omistautuminen ovat aina ohjanneet minua eteenpäin.

Nyt minulla on haaveita, jotka ovat yhteisiä Samin kanssa: Maaliskuussa lähdemme Balille käsikirjoittamaan yhteistä taide-elokuvaa, ja syyskuussa ilmestyy yhteinen, maailmanmusiikkia käsittelevä kirjamme. Lisäksi haluaisimme rakentaa pienen talon puuhun ja perustaa yhteisen ravintolan Helsinkiin.

 

ENNUSTAN, että muistelen tulevaisuudessa tätä elämänvaihettani ihmetyksellä. Tein tänä vuonna seitsemän dokumenttia ja kirjan, minkä lisäksi minulla oli 11 valokuvanäyttelyä.

Tekeminen ruokkii tekemistä, enkä laske työtunteja. Monesti olen aloittanut työt aamulla seitsemältä ja käsitellyt viimeisen kuvan yöllä kolmelta.

Eilen olin koko päivän pyjama päällä kotona, ja minulla oli outo olo. Sami sanoi minulle, ettei se ole mikään ihme. ”Sinulla on ensimmäinen vapaapäivä puoleen vuoteen”, hän lisäsi. Luulen, että kun myöhemmin mietin vuotta 2016, mietin minun ja Samin tapaamista: Sain kahden ihmisen energiat, kun Sami antoi minulle rakkautensa. Sen avulla pystyin tekemään itsestäni kaksinkertaisen.

X