Rea Mauranen: En löhöä kotona

Jaa artikkeli
Rea Mauranen näyttelee Armi Ratian kotiapulaista Kerttua elokuvassa Armi elää! © Tommi Tuomi/Otavamedia
Näyttelijä Rea Mauranen tietää, että yksikin halveksiva tai ylenkatsova ilme voi pilata työyhteissössä paljon. ”Näyttelijät ovat herkkiä eläimiä”, hän perustelee.

TUNNUSTAN, että elän ristiriitaisissa tunnelmissa, koska eläkkeellä olo ei tunnu luontevalta. En löhöä kotona. Elämäni täyttyy edelleen mielenkiintoisista työprojekteista sekä intohimostani matkustamisesta. Olen viime aikoina kuvannut Barcelonassa Jarmo Lampelan ohjaamaa elokuvaa Alma de Sant Pere. Lontoon matkalla maaliskuussa hain elämyksiä konserteista ja muusta kulttuurielämästä. Brightonissa nautin muun muassa Driftersin konsertista.

 

ENNUSTAN, että Armi elää! -elokuva tulee herättämään paljon keskustelua. Näyttelen siinä sivuosaa Se on paitsi erittäin hyvä elokuva, myös hyvin erilainen elokuva. Roolini on kotiapulainen Kerttu, joka oli Marimekon perustajan Armi Ratian perheen lapsille kuin äiti. Kerttu piti huolen arjen sujumisesta ja oli läsnä. Armi Ratia keskittyi liiketoimiinsa ja oli paljon poissa. Kotona ollessaan Armin ajatukset olivat muualla. Kerttu oli lempeä, mutta omalla tavallaan napakka, hyvä kasvattaja.

 

TUNNUSTAN, että kummeksun sellaisia kotimaisia päivittäissarjoja, jotka käyttävät runsaasti suunnilleen kadulta poimittuja nättejä tyttöjä ja poikia. Minusta se on katselijoiden aliarvioimista. Pidän vanhoista elokuvista, vaikka ne ovatkin ylinäyteltyjä ja omalla tavallaan naiiveja. Näyttelijät toivat parhaimmillaan hurmaavaa energiaa valkokankaalle.

 

ENNUSTAN, että nuoremman polven joukosta alkaa löytyä näytelmäkirjailijoita, jotka tekevät älykkäitä rooleja myös kypsille naisille. Tykkään tehdä töitä nuorten kanssa. Harmillista, että tuotantoyhtiöt pelaavat liian varman päälle ja käyttävät aina samoja kasvoja elokuvissa ja tv-ohjelmissa. Täytyy olla mediaseksikäs, ja siinä on sana, jota vihaan.

 

TUNNUSTAN, että lapsuudesta sain lujan uskon ja eväät siihen, että työn tekeminen on arvokasta. Isä ei antanut meidän laiskotella. Jo hyvin nuorena olin haravoimassa pitkin Munkkiniemeä. 14-vuotiaana olin töissä laskemassa poranteriä. Äiti oli kotiäiti ja hän opetti meille kaikki kotityöt. Imurointi on ollut minulle aina vastenmielisintä. Vanhempani ovat jo edesmenneet. Minulla on kaksi siskoa, joista toinen on asunut ulkomailla jo yli 30 vuotta. Olemme kaikki hyvin eri puusta veistettyjä.

 

ENNUSTAN, että tulen tekemään töitä niin pitkään kuin pääsen mukaan kiinnostaviin työryhmiin. Hyvän työryhmän jäsenet kunnioittavat toinen toistaan. Ryhmän on oltava myös rakastava ja turvallinen, jotta siinä saa olla oma itsensä ja antaa luovuutensa näkyä. Jopa yksi ylenkatsova tai halveksiva ilme voi pilata kaiken. Näyttelijät ovat herkkiä eläimiä. Omaan työmoraaliini kuuluu olla täsmällinen. Olen oppinut, että myöhästely on synti ja väärin muita kohtaan.

 

ENNUSTAN, että rauhoitun siinä vaiheessa, kun 80-vuotispäivät on vietetty. Rauhoittuminen ei tarkoita ainakaan sukan kutomista keinutuolissa. En ymmärrä edes mitä tarkoittaa, kun ohjeissa sanotaan, että otetaan silmukka omalle puikolle. Kenen puikolle se muka pitäisi ottaa?

 

TUNNUSTAN, että rakkaudessa olen saavuttanut sen, mitä olen aina tavoitellutkin. Rakkaus merkitsee minulle ihmissuhdetta, jossa voin olla oma itseni kaikkine puutteineni. Voin jakaa avoimesti ja pelkäämättä kaiken, niin hyvän kuin pahan. Molemmilla saa ja pitääkin olla omaa elämää. Tarvitsen aikaa ja tilaa omille tärkeille asioilleni.

 

ENNUSTAN, että ikääntyminen merkitsee minulle näyttelijäntöiden vähenemistä ja kotitöiden lisääntymistä, mutta toisaalta niistä nauttimista. Olen aikaisemmin elämässäni ollut vähän kuin koditon, koska koti on aina jäänyt toissijaiseksi. Etusijalla on aina ollut työ. Ennustan askeleitteni hidastumista ja tuhkani kellumista Itämeressä jonain kauniina päivänä.

 

TUNNUSTAN, että eniten nautin elämässä illanvietoista kavereiden kanssa. Tykkään laittaa ruokaa itse, kokkaan perinteisiä suomalaisia ruokia. Eineksiä en käytä. Pidän ihanasta kodistani, joka on suuri ja avara talo ja sitä ympäröi ihana puutarha. Nautin matkustamisesta, vanhojen suomalaisten elokuvien katselemisesta keskellä päivää, ja siitä, että puolisoni Pekka silittää jalkaani tv:tä katsellessa.

Olen hyvin eläinrakas. Tällä hetkellä meillä on norwichinterrieri Sonja, joka on mainio kaveri ja erittäin hauska kun sille päälle sattuu.

X