Reijo Oras sairastui vakavasti – Hengitysvaikeudet paljastivat sairauden: ”Parantavaa lääkitystä ei ole – toivon, että sairaus ei leviäisi”

Joulun alla 2022 taidekauppias Reijo Oras joutui sairaalaan hengitysvaikeuksien ja yskän vuoksi. Hänellä todettiin keuhkofibroosi eli keuhkokudosta arpeuttava sairaus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Reijo Oras, 77, kertoo diagnoosistaan. Vakava sairaus loi huolen varjon arkeen.

Joulun alla 2022 taidekauppias Reijo Oras joutui sairaalaan hengitysvaikeuksien ja yskän vuoksi. Hänellä todettiin keuhkofibroosi eli keuhkokudosta arpeuttava sairaus.
Teksti: Anneli Juutilainen

Taiteilija Johanna Oras ja taidekauppias Reijo Oras avioituivat liki 30 vuotta sitten. Nyt arkea varjostaa huoli.

”Tietysti minulla on ollut kova huoli Reijosta ja hänen voinnistaan. Kunnon heikkeneminen ja  joutuminen sairaalaan säikäyttivät”, Johanna Oras myöntää.

Juuri nyt se on pysynyt aisoissa, mutta voi tulevaisuudessa edetä ja pahentua. Tilannetta seurataan ja keuhkofibroosiin sopivaa lääkettä etsitään.

”Parantavaa lääkitystä ei ole, mutta toivon, että sairaus ei leviäisi keuhkoihini laajemmin. Maratoonariksi minusta ei enää ole”, Reijo Oras kertoo.

Astmaa sairastava Reijo on voinut aina paremmin perheen Nizzan-asunnolla kostean meri-ilman äärellä. Johanna toivoo, että he voisivat lähteä sinne pidemmäksi aikaa hänen juhlavuotensa  jälkeen.

Johanna ja Reijo Oras ovat olleet aviossa liki 30 vuotta.

Johanna ja Reijo Oras ovat olleet aviossa liki 30 vuotta. © Suvi Elo / Otavamedia

”En pärjäisi enää ilman häntä”

Kun pariskunta remontoi Koskella sijaitsevan kotinsa keittiön kolme vuotta sitten, heidän puheisiinsa syntyi mielikuvitushahmo nimeltä Pena. Molemmat vitsailevat, että kun Reijosta aika jättää, Johanna kaivaa Penan piilosta ja ryhtyy nauttimaan tämän kanssa uudesta elämästä.

Todellisuudessa Johanna Oras ei halua pohtia sitä, kumman aika koittaa ensin tai millaista elämä olisi ilman Reijoa. Toki taloudelliset ja omaisuuteen liittyvät asiat on puhuttu halki molempien poismenon varalta, mutta muuten hän ei ole halunnut pyöritellä asiaa mielessään.

”Olen jo kauan sitten sanonut Johannalle, että en selviäisi, jos jostain kammottavasta syystä hän lähtisi ennen minua. Se olisi samalla minun kuolemantuomioni. Olen kasvanut niin kiinni Johannaan ja kiintynyt häneen, etten pärjäisi enää ilman häntä”, Reijo Oras sanoo.

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 6/2023.

Lue myös: Norjan kruununprinsessa Mette-Marit: ”En pelkää enää kuolemaa” –Keuhkofibroosi nosti elämästä luopumisen osaksi arkea

Mette-Marit

Koronapandemia on pakottanut kruununprinsessa Mette-Maritin varovaisuuteen. Hän on edustanut pandemian aikana harvemmin. Kuva marraskuulta 2021. © MVPhotos

X