Ressu Redford elää unelmaansa laulajana: ”Elämäni on nyt kivalla mallilla – en kaipaa mitään avaruusseikkailua”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ressu Redford
Ressu Redford tuli tunnetuksi 1980-luvulla Bogart Co. -yhtyeessä ja sen jälkeen soolouralla. © Vuokko Salo
Ressu Redford teki paluun soolomusiikin pariin yli 10 vuoden levytystauon jälkeen. Hölmö sydän -sooloalbumi julkaistiin lokakuussa 2021.

Ressu Redford julkaisi soolomusiikkia edellisen kerran yli kymmenen vuotta sitten. Nyt ilmestyneen Hölmö sydän -albumin työn takana on suurempi määrä ammattilaisia kuin Ressun aikaisemmilla levyillä.

Miten olet muuttunut artistina edellisen sooloalbumisi jälkeen?

”Olen varmasti muuttunut ja minulla on sellainen kutina, että olen myös kehittynyt artistina. Olen ehkä myös vähän parempi laulaja, koskaan ei ole liian myöhäistä. Kun lähtee tarpeeksi matalalta, on varaa kasvaa ja kehittyä.

Popmusiikki elää ajassa, joten jokainen levyni on erilainen. Popmusiikin tekijänkin pitää elää ajassa, koska muutenhan ei olisi kyse popista.”

Vaikuttiko koronapandemia siihen, että päätit alkaa työstämään levyä?

”Aloimme tekemään levyä jo vuonna 2019, ennen koronan alkua. Olisimme voineet julkaista levyn jo viime syksynä, mutta silloin oli päällä Vain elämää -ohjelman tohina.

Montaa tohinaa ei kannata laittaa päällekkäin.”

Millainen levyn tekoprosessi oli?

”Uusi levy poikkeaa aiemmista siten, että taidan olla itse biisinkirjoittajana vain kahdella tai kolmella kappaleella. Ennen olen vähintään ollut mukana kaikissa.

Teimme tälle levylle useita kymmeniä demoja. Valinnanvaraa oli todella paljon. Mukana on ollut mahtavia biisintekijöitä ja meillä oli joitakin biisileirejä. Se on ollut hienoa.

Ei ole siis kyse pelkästään omasta fiiliksestäni, vaan monen tekijän yhteistyöstä. Kun ihminen ajattelee pärjäävänsä kaikessa itse, homma alkaa mennä pieleen.”

Mitä hylätyille demoille käy?

”Osa demoista ei ikinä näe päivänvaloa, vaikka olisivat tosi kovien biisintekijöiden tekemiä. Osa voi päästä seuraavalle levylle tai ne voivat päätyä ihan jonkun muunkin levylle. Aina on niitä tarinoita, kun biisi on annettu eteenpäin ja siitä onkin tullut hitti.

Ikävä kyllä osa biiseistä unohtuu, vaikka niissä olisi hyviäkin aineksia.”

Millaisista asioista ja aluevaltauksista unelmoit?

”Unelma on se, että saan tehdä tätä ammatikseni. Tässä hommassa on aina mahdollista, että jonain päivänä se päättyy.

Pitkän uran tehneenä olen kokenut sekä nousuja että laskuja. Loppua ei saa pelätä, koska silloin voi tulla tehdyksi kummallisia, epätoivoisia asioita.

En ole koskaan pelännyt julkisuuden menettämistä. Ymmärsin sen jo aika nuorena, vaikka muuten olenkin ollut joissain asioissa aika epäkypsä. Minäkin olen tehnyt pitkän uran, eikä se tosiaankaan ole aina ruusuilla tanssimista.

Elämäni on nyt aika kivalla mallilla. En kaipaa mitään avaruusseikkailua, olisi vain ajantuhlausta lähteä miljonäärien kanssa pyörimään avaruuteen. Keikkabussin ikkunasta voin katsella ulos.”

Millaista musiikkia itse kuuntelet?

”Kuuntelen pääosin popmusiikkia. Diggaan aika simppeleistä biiseistä, minua on sinänsä helppo jymäyttää. Esimerkiksi eilen kuuntelin nuoremman poikani kanssa rapartisti-bbno$:n uutta levyä. Siinä on tosi nastoja biisejä.

Suomessa musiikin taso on noussut viime vuosina älyttömästi. Tekijöiden taso, artistien taso, ihan kaikki.

Kuuntelen Spotifysta paljon musiikkia. En edes muista, millaista levyjen ostaminen oli, eikä muista kukaan muukaan, siksi niitä ei enää paljoa tehdäkään.

Musiikintekijät ovat Spotifyssa tosi huonossa jamassa, mutta uskon, että tämä kaikki vielä tasaantuu ja korjausliikkeitä tulee, sillä elämme yhä digitaalisen ajan murroksessa. Ei ole vielä syytä katkeroitua kenellekään.”

Lue myös: Isyys muutti Ressu Redfordin: ”Maailmankuvani muut­tui silloin, kun eka sälli syntyi”

X