Ystävykset Ria Kataja ja Minna Kivelä repivät elämästä huumoria ja tietävät, ettei luova paniikki lamauta

Näyttelijä-ystävykset Ria Kataja ja Minna Kivelä luottavat toisiinsa – olipa edessä miten kiperä tilanne tahansa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ria Kataja ja Minna Kivelä tapasivat toisensa Taivaan tulet -televisiosarjan kuvauksissa.

Näyttelijä-ystävykset Ria Kataja ja Minna Kivelä luottavat toisiinsa – olipa edessä miten kiperä tilanne tahansa.
Teksti:
Linda Martikainen
Kuvat:
Jari Härkönen

Ria Kataja, 48, ja Minna Kivelä, 55, ystävystyivät yhteisessä työprojektissa viisitoista vuotta sitten. Näyttelijäkaverukset ovat seikkailijoita ja nautiskelijoita, joilla ei mene tiukassakaan paikassa sormi suuhun ja jotka kipaisevat työmatkalla vaikkapa kylpylään.

Ria Kataja aavisteli jo ennalta, että Minna Kivelä olisi hyvä työpari

”En muista tarkalleen sitä hetkeä, kun tapasin Minnan ensimmäisen kerran. Se tapahtui varmaankin Taivaan tulet -sarjan kuvauksissa.

Tutustuimme paremmin, kun Eeva Litmanen ohjasi viitisentoista vuotta sitten ravintolateatteriesityksen nimeltä Punkkuelämää. Siihen tarvittiin kahta naista, ja Eeva kysyi minulta, kenen kanssa haluaisin esityksen tehdä. Vastasin, että Minna Kivelän. Minna oli herättänyt minussa mielenkiinnon ja ajattelin, että hän olisi hyvä työpari.

Punkkuelämää oli myös se esitys, jossa roolihahmomme Tuula ja Pirkko esiintyivät ensimmäistä kertaa. Sen jälkeen saimme luvan sekä ohjaajalta että käsikirjoittajalta lähteä kehittämään esitystä haluamaamme suuntaan. Nyt Tuula ja Pirkko ovat esiintyneet jo ympäri maailman, ja heistä ilmestyi juuri myös kirja Tuula ja Pirkko Fugessa.”

Lue myös: Seura-kerhon kesäkuun kirja on riemuisa Tuula ja Pirkko Fugessa – Seuran tilaajana voit ladata ääni- tai e-kirjan maksutta!

Häpeilemättömän hauska romaani aloittaa Tuulan ja Pirkon reissuista kertovan sarjan.
Häpeilemättömän hauska romaani aloittaa Tuulan ja Pirkon reissuista kertovan sarjan. © Like

”Emme vähästä hätkähdä”

”Yhteistyö minun ja Minnan välillä on mennyt aina tosi hyvin. Sovimme toisillemme näyttämöllä, ja ainakin minulla on tosi turvallinen olo Minnan kanssa. Meidän välillämme on ollut aina syvä luottamus ja suuri sitoumus.

Olemme olleet muutaman kerran tiukassa tilanteessa, jossa molempien hoksottimia on tarvittu ihan tasaväkisesti. Eteen on tullut esimerkiksi keikkatilanteita, joissa meillä ei olekaan ollut mitään, mihin sonnustautua, ja minuutin kuluttua on pitänyt olla näyttämöllä. Silloin ei ole ollut aikaa jäädä itkemään, vaan on ollut pakko keksiä keinot. Meissä molemmissa on se puoli, ettemme vähästä hätkähdä.”

”Minna ei jää vellomaan mihinkään negatiiviseen”

”Olemme molemmat seikkailijoita ja nautiskelijoita. Pyrimme ottamaan keikkamatkoistakin kaiken ilon irti ja pyörähdämme samalla vaikka kylpylässä tai museossa. Haluamme katsoa asioista aina valon puolta, vaikka joskus asiat ovat raskaita ja vaikeita. Suhtautuminen niihin on se olennaisin juttu. Revimme elämästä huumoria – jos emme juuri sillä hetkellä, niin myöhemmin.

Emme ole koskaan riidelleet Minnan kanssa. Tulemme toisillemme kuulluiksi. Tarvitsemme toisiamme paitsi näyttämöllä myös kirjoittaessa. Yhteistyömme ei toimisi, jos alkaisimme egoilla. Tilan antaminen ja vastuun ottaminen on hyvässä balanssissa meidän kombossa.

Minua viehättää Minnassa se, että hän ajattelee ja puhuu asioista ja toisista ihmisistä kauniisti. Siitä tulee hirveän hyvä olo. Ikävä, egoistinen puhe aktivoituu usein ihmisissä silloin, kun jokin alkaa harmittaa, mutta Minnassa sitä ei tapahdu. Toki puhumme ikävistäkin jutuista, mutta Minna ei jää vellomaan mihinkään negatiiviseen. Se antaa valtavasti hyvää energiaa.”

Lue myös: Mukautuva tunnesieppari – Näyttelijä Ria Kataja kertoo olleensa sellainen lapsesta asti: ”Olin se, joka toivoi, että kaikilla olisi hyvä mieli ja hyvä olla – tarkkailin asioita ja ilmapiiriä”

Minna Kivelä ja Ria Karaja ovat jakaneet sekä arkisia että henkimaailman asioita.
Minna Kivelä ja Ria Karaja ovat jakaneet sekä arkisia että henkimaailman asioita. © Jari Härkönen/Otavamedia

Minna Kivelä ystävästään: ”Kiihdytämme Rian kanssa toisiamme kaikenlaisiin kokeiluihin”

”Minäkään en muista ensikohtaamistamme Rian kanssa. Olemme vähän sellaisia hömöpäitä molemmat!

Innostuin kuitenkin heti, kun minua pyydettiin mukaan tekemään Punkkuelämää -esitystä. Löysimme yhteisen sävelen Rian kanssa hyvinkin nopeasti.

Meistä kumpikaan ei ollut tehnyt ravintolateatteria aiemmin, joten Punkkuelämää oli meille eräänlainen pikakurssitus. Huomasimme pian, että meillä on samanlainen huumorintaju. Jaoimme helposti myös siviilielämän kuulumisia, kun molempien lapset olivat vielä pieniä. Yhteistä tarttumapintaa löytyi monelta eri kantilta.”

Vuosien saatossa olemme hilluneet Tuulan ja Pirkon näköisinä ympäri esimerkiksi Fuengirolaa. Moni voisi sanoa, että en tasan lähde tuon näköisenä yhtään mihinkään, mutta me kiihdytämme Rian kanssa toisiamme kaikenlaisiin kokeiluihin ja ajatuksiin.”

Luova paniikki ei lamauta

”Kerran meidän esitysvaatteemme sisältänyt matkalaukku oli jäänyt ihan eri paikkaan, kuin missä esitys oli. Esitys myöhästyi 20 minuuttia, mutta yleisö ei huomannut mitään, kun ihmisillä oli ravintolassa niin hauskaa muutenkin.

Muistan, kun siinä höyryssä aloimme molemmat kehitellä vaihtoehtoisia peruukkeja, ja olin itsekin menossa moppi päässä lavalle. Paniikki iski, mutta se oli luova paniikki, ei lamauttava.

Luotamme itseemme ja toisiimme minikriisien keskellä niin näyttämöllä kuin muutenkin.”

”Ria on vähän niin kuin Äiti Maa”

”Freelancerina tulee tehtyä töitä kaikenlaisissa työyhteisöissä, eikä kaikista työkavereista tarvitse tulla bestiksiä. Rian kanssa on kuitenkin ihanaa, kun keikkareissuilla meitä molempia kiinnostaa käydä vaikka kylpylässä, tutkailemassa paikkoja tai shoppailemassa. Silloin työmatkat eivät ole vain työmatkoja, vaan me myös seikkailemme yhdessä.

Rialta olen oppinut positiivista rauhallisuutta. Hän yllättää minut aina takavasemmalta ihanilla ideoillaan.

Ria on vähän niin kuin Äiti Maa. Hän on lempeä ja pehmeä, hän ei vääristele tai venkuta.”

Henkimaailman asiat yhdistää ystäviä

”Töiden lisäksi meitä molempia kiinnostaa jossain määrin myös henkimaailman asiat. Se ei ole meille mikään muotioikku, vaan kiinnostus niitä asioita kohtaan on molemmilla ollut jo pitkään.

Joskus viisitoista vuotta sitten Ria vinkkasi minulle tutusta energiahoitajasta, kun minulla oli elämässäni ärsyttävä tilanne. Käyn samalla energiahoitajalla edelleen. Emme silti pyöri Rian kanssa koko ajan jossain henkisessä kuplassa.

Rian kanssa voin jakaa kaikenlaiset ajatukset. Ihan kaikkien kanssa se ei onnistu.”

Lue myös: Minna Kivelä tunnustaa: ”Minut saa mukaan älyttömyyksiin”

Minna Kivelä
Näyttelijä Minna Kivelä on suorapuheinen nainen: ”Joudun usein hankaluuksiin nopean kieleni takia.” © Arto Wiikari/Otavamedia
X