Talousvaikeudet piinaavat Riitta Väisästä – Ulosotto sanelee nyt tylysti suosikkijuontajan arkea: ”Tunnen itseni viidennen luokan kansalaiseksi”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Riitta Väisänen
Riitta yrittää suhtautua elämässä kaikkeen positiivisesti. ”Toivon, että tämäkin tilanne selviää jotenkin. Sen jälkeen voisin panostaa vähän itseeni ja pääsisin ehkä tarpeellisiin leikkauksiin.” © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA
Riitta Väisänen, 64, ei voinut kuvitella, että jonain päivänä hän saa kirjeitä ulosottoviranomaisilta. Talousahdingossa on yllättänyt moni muukin asia.

Oliko lehti jäänyt vahingossa pöydälle? Riitta Väisänen olisi mielellään ajatellut niin, mutta yhteensattuma tuntui liian ilmeiseltä.

Hän oli menossa katsomaan terveyskeskuksen vuodeosastolla olevaa äitiään. Oleskelutilojen tyhjiksi siivotuille pöydille oli asetettu sensaatiohakuisen viihdelehden numero, joka oli ilmestynyt jo monta kuukautta aiemmin. Kannen lööppi julisti Riitan elävän velkahelvetissä ja vakavassa sairauskierteessä.

”On ihmisiä, jotka haluavat pohtia toisten ongelmia ja nauttivat niistä”, Riitta sanoo.

Hän siirsi julkaisun lehtipinon alimmaiseksi.

Seuraavana iltana aviisi oli jälleen pöydällä. Riitta oli varautunut siihen. Hän laittoi lehden laukkuunsa ja asetti kotoaan tuoman tuoreen numeron sen tilalle.

Kaikkiin ongelmiin ei ole yhtä helppoa ratkaisua.

Riitalla on 340 000 euroa ulosotossa. Kuluneiden kuukausien aikana hän on miettinyt, yritetäänkö häneltä ulosmitata muun lisäksi myös ihmisarvo.

Ahdinko syntyy

Vaikeudet alkoivat, kun Riitan juontama ja osittain tuottama televisiovisailu Kymppitonni suosiostaan huolimatta lakkautettiin MTV3:lla vuonna 2005. Sen myötä loppuivat säännölliset tulot.

Riitta teki ahkerasti monenlaisia juonto- ja esitelmäkeikkoja. Kymppitonnikin palasi ja Riitta sen juontajaksi SuomiTV:lle vuosiksi 2009–2011.

”Tein töitä niin paljon kuin oli mahdollista.”

Yksi tulonlähde oli onnenpelien vetäminen laivoilla. Sekin nousi otsikoihin.

”Riitan hirveä romahdus bingoemännäksi”, Riitta siteeraa.

Tulot eivät kuitenkaan riittäneet kaikkiin menoihin.

Eniten rahaa ovat vieneet hevoset, joiden parissa Riitta harrasti ja teki työtä yli 50 vuotta. 18-karsinaisen tallin ylläpitäminen keikkatuloilla osoittautui mahdottomaksi. Riitta vähensi niin omien kuin tallissa vuokralla olleiden hevosten määrää vuosi vuodelta, mutta ratkaisut tapahtuivat liian myöhään.

”Hevosista olisi pitänyt luopua paljon aikaisemmin.”

Rahan puute ei ole ainoa seuraus hevosharrastuksesta. Myös Riitan kehoa on koeteltu. Kummassakin polvessa on pitkälle edennyt nivelrikko, jota ovat edesauttaneet hevosten parissa saadut kolhut. Myös lonkkaan pitäisi asentaa tekonivel. Leikkausten esteenä on ihottumana ilmenevä autoimmuunisairaus, punajäkälä, jonka usein laukaisee stressi.

”Ja sitä on riittänyt.”

Riitta jaksoi silti uskoa entistä valoisampaan tulevaisuuteen.

”En ikinä voinut kuvitellakaan, että olisin ulosotossa.”

Kierre kiihtyy

Ensimmäinen maksukehotus ulosmittauksen uhalla tuli keväällä 2015. Rästissä oli Ilmariselta otetun yrittäjän eläkevakuutuksen maksuja parin tuhannen euron edestä.

Riitta onnistui maksamaan ne, mutta samaan aikaan laahasivat henkilökohtaisen ja yritykselle otettujen lainojen maksut.

”Kaikkea tuntui olevan liikaa. Taloudellisten huolien lisäksi kärsin jatkuvasta särystä, unettomuudesta ja toistuvista migreeneistä.”

Alussa Riitta otti yhteyttä Nordeaan ja sopi maksujärjestelyistä aina, kun ei pystynyt hoitamaan lyhennyksiä ajallaan. Kamppailtuaan joitakin vuosia toimeentulon ja terveyden puolesta hän väsyi.

”Tuli aika, jolloin en jaksanut edes avata postin kantamia kirjeitä. Siirsin niitä omiin pinoihin hamaan tulevaisuuteen käsiteltäväksi.”

Lainat siirtyivät Lindorff Oy:n perittäviksi ja sitä kautta ulosottoon. Marraskuussa 2017 ulosottoon laitettiin Riitan henkilökohtainen laina. Summa oli alun perin alle 70 000 euroa, mutta korot nostivat sitä yli 90 000 euroon. Riitta on lyhentänyt velkaa yli kymppitonnilla. Kesäkuussa ulosottoon asetettiin Riitan osakeyhtiön laina, jonka saldo tällä hetkellä on noin 260 000 euroa.

”Yritykselläni oli alun perin lainaa 167 000 euroa. Parissa kolmessa vuodessa summa nousi lähes sadalla tuhannella. Korkoprosentti ei ole ihan viittäkymmentä, mutta ei paljoa vaillekaan aikana, jolloin korot yleisesti ovat tosi alhaalla. Jonkinlaista kohtuullistamista toivon”, Riitta kertoo.

Hän harmittelee, ettei lainaa ottaessaan lukenut ehtoja tarkemmin.

”Lainan vakuutena oli hevostallini. Olin niin tyhmä, että ilmeisesti laitoin nimeni johonkin, jonka vuoksi velka kaatui siitä huolimatta harteilleni.”

Riitta yritti silloin tällöin saada jonkun tutun toimihenkilön kiinni.

”Mutta ehkä he eivät olleet siellä enää töissä.”

Kesällä hän otti parikin kertaa yhteyttä virkailijaan, jonka kanssa oli lainat sopinut. Hän pyysi juristiksi luulemaansa henkilöä neuvomaan, miten tilanteessa pitäisi toimia.

”Hän kertoikin olevansa koulutukseltaan metsänhoitaja eikä voinut tässä asiassa neuvoja antaa. Metsänhoitoon liittyviä kysymyksiä minulla taas ei ollut.”

Syöverin syvyydessä

Kesällä 2017 Riitan tytär Sofia Mäkkylä, 23, huomasi kotipihalla kolme ventovierasta. Hän luuli heitä lähetystyötä tekeviksi Jehovan todistajiksi.

Kolmikko kertoi olevansa ulosottovirastosta. He oli tulleet yllättäen ulosmittaamaan Riitan nimellä rekisteröidyn Muuli-peräkärryn. Se olisi kattanut noin puolet sillä hetkellä perinnässä olleista vakuutusmaksuista.

Lopulta Riitta sai pitää hevostilan töissä tarvitsemansa kärryn luvattuaan maksaa rästit ensi tilassa.

Aina hänen sanaansa ei ole luotettu.

Riitalla on eläke, josta osa ulosmitataan. Sen lisäksi hänellä on satunnaisia tuloja juontotöistä, televisioesiintymisistä ja luennoista.

”Olen lyhentänyt velkaani joka kuukausi niin paljon kuin olen pystynyt. Tänä vuonna olen saanut useammin kuitteja maksuista kuin perintäkirjeitä. Siitä huolimatta jokaiselle mahdolliselle taholle on lähetetty tiedote siitä, että palkkioistani on vähennettävä ulosoton osuus. Se on nöyryyttävää.”

Ulosottoviranomaisilla on monta reittiä periä saataviaan.

”En koskaan etukäteen tiedä, onko pankkitileiltäni otettu rahaa maksuihin.”

Taannoin Riitan saamassa kirjeessä kerrottiin, että hänen S-ryhmän bonustilin kertymäkin on ulosmitattu velkoihin.

”Varmaan vilauttaessani vihreää korttia kaupassa mietitään nyt, että ahaa, tuo menee ulosotolle.”

American Express -luottokortti asetettiin käyttökieltoon heti ulosoton alettua, vaikka sen laskujen maksut Riitta on hoitanut sovitusti.

”Menetin myös kortin käytöstä kertyneet 86 000 palkintopistettä, joita en kuulemma enää voi käyttää.”

Ehkä pahimmalta on tuntunut joidenkin ulosottoa hoitaneiden virkailijoiden käytös.

”Ei sieltä mitään sympatiaa heru eikä tarvitsekaan. Päinvastoin, tuntuu että minua kohdellaan muita virkaintoisemmin, koska olen julkisuuden henkilö.”

Sen sijaan myötätuntoa on tulvinut ystäviltä ja tuntemattomilta kohtalotovereilta.

Riitta Väisänen

Riitta harmittelee, ettei jäänyt sairauseläkkeelle, kun sitä hänelle ehdotettiin jo vuosia sitten. ”Yrittäjän eläkemaksut olisivat loppuneet eivätkä joutuneet ulosottoon.” © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Karismaa ei voi viedä

Riitta selaa kannustusviestejä:

Nyt olet joutunut aikamoiseen myllyyn. Meitä on kuitenkin joukko, jotka on sun takana.

Vaikka et nyt uskokaan, kestettyäsi tämän helvetin pääset jatkamaan elämääsi uudelta alustalta, joka on parempi kuin mitä nyt pystyt edes toivomaan. Karismaa, luovuutta ja huumorintajua ei ulosottaja voi viedä. Riitta, olet suomalainen ikoni.

Luin törkylehden jutun sinusta. Alkoi niin inhottamaan tuo lehtien tapa repostella ihmisten asioita. Tietenkin tekevät rahaa toisten ahdingoilla.

Viestejä on tullut tyttärellekin:

Ihmiset ja lehdet on raakoja. Mitä ikäviä ne ikinä kirjoittaakin, ei se poista sitä totuutta, että äitisi on aina ollut hyvä ihminen.

Riitta ei pakoile vastuutaan.

”Minulla on maksuja rästissä enkä voi syyttää siitä muita kuin itseäni. En kuitenkaan ole tehnyt pahaa kenellekään, käyttänyt tai myynyt huumeita, ajanut juovuksissa tai velkaantunut peliriippuvaisuuden takia. En ole kupannut valtiolta rahaa.”

Hän on laittanut myyntiin hevostallinsa, talonsa ja kaksi tonttia.

”Selviän tästä jotenkin. Eiköhän kaikki mene niin kuin tähtiin on kirjoitettu.”

Aina toiveikkuutta ei ole helppo ylläpitää.

”Tunnen itseni viidennen luokan kansalaiseksi. Muistetaanko minut ikuisesti vain ulosotosta?”

Perunakuoppa kutsuu

Talous- ja terveysongelmissa riittäisi stressin aiheita ilman, että niitä käsiteltäisiin julkisuudessa.

”Repostelu moninkertaistaa tunteet, harmitukset ja nolouden. Asioista ei kirjoiteta asiallisesti, vaan kaikkea liioitellaan ja jopa vääristellään.”

Riitta viittaa otsikkoon, joka antaa ymmärtää hänen joutuneen sairaalahoitoon rahahuolien vuoksi.

”Minulla on ollut rytmihäiriöitä nuoresta asti. Jokin aika sitten kardiologi tutki sydämeni ja totesi, ettei siinä ole mitään vikaa. Reagoin liian herkästi, silloin sydämeni kiihdyttää pulssin 180:een ja verenpaine nousee. Se hoituu lääkityksellä.”

Sairaalassa on hoidettu migreeniä, josta Riitta on niin ikään kärsinyt nuoresta asti.

”Kunpa joku miettisi, miltä tuollaiset otsikot ja jutut tuntuvat. Miltä tuntuu, kun ihmisarvo yritetään viedä? En tiedä yhtään miestä, jota olisi kohdeltu yhtä raukkamaisesti ja halveksivasti. Sen sijaan tiedän moniakin miehiä, jotka ovat saaneet velkojaan jopa anteeksi.”

Aikaan vitsailtiin keskustapuolueen Jarmo Korhosen paenneen vaalirahoituskohua perunakuoppaan. Vaihtoehto houkuttaa Riittaakin.

”En kuitenkaan voi, koska pelkään hämähäkkejä. Voisin myös tehdä toukot tai toivolat, jäädä sairauslomalle ylirasituksesta tai masennuksesta. Erona olisi vain se, ettei kukaan maksaisi minulle siltä ajalta palkkaa.”

On vielä yksi suunnitelma.

Lapsena Riitta unelmoi eläinlääkärin ammatista. Sitä varten hän olisi ottanut käyttöön keskimmäisen etunimensä ja äidin tyttönimen.”

”Riitta Väisäsen tumpeloitua voisin vaihtaa nimeni. Ehkä tästä selviydyttyä otan taiteilijanimen Inkeri Kangas-Kärki.

Karvatakki Crazy, mekko, toppi ja korut CaSaC, hame (mekon alla). Neule ja hame Fashion at home, maiharit Zio Aleksi, neule ja koru Zaida korvikset Viaminnet.

X