Riitta Väisänen ja Marco Bjurström: ”Mekö muka liian vanhoja?”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Riitta ja Marco juonsivat yhdessä Miss Suomi -kisoja vuonna 1999. Silloin sekä BumtsiBum! että Kymppitonni kuuluivat vielä ohjelmistoon. Nyt kansan rakastamia juontajia pidetään liian vanhoina ruutuun © Tommi Tuomi/Otavamedia
Rakastettu juontajakaksikko Riitta Väisänen ja Marco Bjurström vaatii arvostusta iälle ja kokemukselle.

Eräpäivän ohittaneet. Kaksi vanhusta. Ikäloput. Riitta Väisänen, 62, ja Marco Bjurström, 50, purskahtavat nauruun. Suomalaisten rakastamien konkareiden on helppo hullutella aiheella, joka on kuohuttanut suomalaisten mieliä viime viikkoina.

”Kuka on liian vanha mihinkin?”, Marco kiteyttää keskustelun ytimen.

”Ja miksi ei televisiossa arvosteta ikää, kokemusta ja osaamista, kun niin tehdään monessa muussa paikassa?”, lisää Riitta.

He eivät tunne olevansa vanhoja eikä ikä ole heille ongelma.

On silti ollut hetkiä, jolloin ikä ei ole naurattanut.

Television viihdeohjelmat Kymppitonni ja BumtsiBum! lopetettiin vuonna 2005. Ohjelmia luotsanneet Riitta ja Marco saivat kuulla, että niiden katsojat ovat liian vanhoja. Heille ei kannata tehdä ohjelmia.

Runsas kuukausi sitten MTV tiedotti palauttavansa BumtsiBumin! ohjelmistoon ensi keväänä. Ilman suosikkijuontaja Marcoa. Hänet korvaa joku nuorempi.

Marco pitää päätöstä virheenä, josta silti seurasi paljon hyvää.

Kelpaamattomat

Kuka on kuollut? Kysymys nousi Marcon assistentin ja ystävän Meikku Ilanderin mieleen, kun hän kuuli Marcon äänen puhelimessa. Niin järkyttyneeltä se kuulosti.

Tyrmistynyt Marco olikin, mutta onneksi kyse ei ollut kenenkään hengestä. Sen sijaan hänelle oli juuri kerrottu, että BumtsiBum! palaa ohjelmistoon keväällä, mutta häntä ei enää pyydetä sen juontajaksi. Viestin välittäjän mukaan ohjelma uudistetaan, ja Marco on liian vanha.

”Puhelu oli elämäni masentavimpia. Se vei jalat alta”, Marco myöntää.

Meiju oli ensimmäinen, jolle hän asiasta kertoi. Ystävä tiesi Marcon toiveen ohjelman paluusta.

BumtsiBumin! tekijäkaarti palasi yhteen kymmenen vuoden tauon jälkeen SuomiAreenaan Poriin 2015, missä legendaarista ohjelmaa nähtiin yhden jakson verran.

”Se sytytti jälleen toivonkipinän siitä, että ohjelmaa aletaan tehdä uudelleen. Mielessäni ei ollut sellaista vaihtoehtoa, etten silloin olisi mukana”, Marco kertaa.

Ikäkriisiä puhelu ei laukaissut.

”Mutta siitä tuli vahva kelpaamattomuuden tunne.”

Saman tunteen koki Riitta Väisänen kesällä 2005. Hän oli hakemassa hevosia laitumelta vastatessaan puheluun, jolla MTV Median silloinen ohjelmajohtaja Jorma Sairanen ilmoitti Kymppitonnin lopettamisesta.

”Tunsin, ettei minua ja tekemääni työtä arvosteta. Oliko eräpäivä televisiotöihin mennyt umpeen?”

Ohjelma oli ollut lopetusuhan alla jo pari vuotta huikeista katsojaluvuista huolimatta. Kerran lopetuspäätös pyörrettiin siitä nousseen valtavan kohun seurauksena.

Myös BumtsiBumin! paluu ilman Marcoa sai kansan raivoihinsa. Marco on saanut suoraan ja välikäsien kautta kymmeniä tuhansia palautteita. Hän kutsuu niitä rakkauden hyökyaalloksi.

”Palaute on tuntunut hämmentävän hyvältä. Se kertoo, että on iso joukko ihmisiä, joille ohjelma on aika pyhä.”

Kansan suosikit

Kymppitonni meinasi loppua ennen kuin se alkoikaan. Pertti ”Spede” Pasanen kehitti ohjelmaformaatin varta vasten Riitalle, mutta tuskastui, kun ei kyennyt hallitsemaan tämän juontotapaa.

Spede oli kirjoittanut Riitalle repliikit, joita hän ei osannut käyttää.

”Ne olivat niin epäluonnollisia. Onneksi ohjaaja Inkeri Pilkama sanoi Pertille, että ’anna Riitan tehdä omalla tavallaan’. Muuten en ehkä olisi saanut jatkaa”, Riitta arvelee.

Katsojat rakastivat Riitan jutustelevaa tyyliä 1985 nähdystä ensimmäisestä jaksosta alkaen.

Kari Salmelainen aloitti samoihin aikoihin Napakympin juontajana. Olimme ensimmäiset, jotka käyttivät puhekieltä televisiossa.”

Riitta ei halunnut tietää kilpailijoiden arvuuttamia sanoja tai niihin liittyviä vihjeitä etukäteen.

”Eihän tehtäväni ollut loistaa, vaan vetää kilpailua. Halusin asettua samalle viivalle katsojien kanssa. Sillä tavalla olin kotoisa tyyppi. Katsojat tunsivat minut läheisekseen.”

Ainutlaatuinen tyyli oli 1997 BumtsiBumin! juontajana aloittaneella Marcollakin.

Marco ei suunnitellut uraa televisiossa, vaan panosti tanssinopettajan työhön ja valmentamiseen. Kun BumtsiBumin! tuottaja Marjukka Yliruusi pyysi hänet koekuvaukseen, se tuntui hauskalta kokemukselta. Juontajaksi ehdittiin valita jo toinen, mutta ohjelmaformaatin luoja ja sen hetkinen omistaja pyörsivät päätöksen. He halusivat Marcon.

”Tanssitaustan luoma liikkuvuus, energisyys, stressitön oleminen ja iloisuus erottuivat. Heidän mielestään toin ohjelmaan jotain, mitä siinä ei ollut vielä missään ollut.”

Marcon mielestä hänen ja Riitan esiintymistavassa on paljon samankaltaisuutta. Kumpikin on välitön.

”Emme kumartele ketään. Olemme rentoja, olipa vastassa lapsi tai presidentti. Pompöösipuoli loistaa poissaolollaan.”

Väärät katsojat

Mihin Kymppitonnin suosio perustui?

”Se oli mukaansa tempaava ohjelma, johon katsojat saattoivat osallistua kotisohvillaan”, Riitta toteaa.

Siihen perustui myös BumtsiBum!

”Olohuoneiden sohvilla arvailtiin ja laulettiin lauluja. Meistä tuli katsojille läheisiä”, Marco pohtii.

Ohjelmat vetosivat myös hyväntahtoisuudella. Niitä saattoi katsoa pientenkin lasten kanssa.

”Kenellekään ei tehty pahaa, oltu ilkeitä eikä ketään nolattu. Kukaan ei pudonnut. Ei ollut väliä, kuka voitti tai hävisi. Kaikki saivat samanlaisen kukkakimpun”, Marco kiteyttää.

”Kymppitonnissa voitettiin isojakin summia rahaa”, Riitta huomauttaa.

Juontoja ei käsikirjoitettu.

”Keksin kaiken sanomani juuri sillä hetkellä. Sen vuoksi ohjelma ei tuntunut kaavan toistamiselta. Se oli yksinkertainen ja tietyllä tavalla kotikutoinen, mikä vetosi katsojiin”, Marco puntaroi.

Päätös Kymppitonnin ja BumtsiBbumin! lopettamisesta 2005 henkilöityi ohjelmajohtajaan, mutta sen taustalla oli yleinen suuntaus.

”Yli 50-vuotiaille ei kuulemma kannattanut mainostaa, koska he eivät enää muuta kulutustottumuksiaan. Katsojiksi piti saada nuoria aikuisia”, Marco toteaa.

Kymppitonnia esitettiin sen jälkeen SuomiTV:llä 2009–2011. Kanavalla eniten katsojia kerännyt ohjelma lopetettiin tutusta syystä:

”Luin lehdestä, että katsojakuntaa aiottiin nuorentaa. Törkeää”, Riitta toteaa.

Ajattelemattomuutta

Marco on kiitollinen, että hänelle kerrottiin BumtsiBumia! koskeva päätös ennen sen julkistamista. Päätöstä hän pitää huonona, mutta ei ole siitä katkera.

”Pahantahtoisuutta tai koston halua ratkaisuun ei liity. Kenellekään ei vain tullut mieleen, että ihmiset pahoittavat mielensä näin laajasti.”

Suru ei ole ohi vieläkään, mutta se ei hallitse elämää.

”En ripottele tuhkaa päälleni. Minulla ei ole ruikutukseen syytä, sillä elämäni menee eteenpäin enkä ole tyhjän päällä. Minulla on edelleen ympärilläni ihania ihmisiä, koti, töitä sekä hyvä fyysinen kunto ja yöunet.”

Joulukuun alussa koittaa Marcon ohjaaman Peter Pan -musikaalin ensi-ilta. Se antaa sadalle lapselle ja nuorelle mahdollisuuden hyödyntää luovuuttaan.

”Siinä on kyse paljon tärkeämmästä asiasta kuin mitä BumtsiBum! on”, Marco toteaa.

Hän on kuitenkin valmis palaamaan ohjelmaan, jos niin halutaan:

”Olisi huikeaa, jos ihmisten palautteen perusteella juontajapäätös peruttaisiin. Olisin todella ylimielinen ääliö, jos silloin kääntäisin selkäni mahdollisuudelle.”

Entä laulajat?

Riittakin olisi valmis juontamaan Kymppitonnia vielä vuoden tai pari. Keväällä hän keskusteli tuotantoyhtiön kanssa ohjelman mahdollisesta paluusta. Riitan saama ehdotus kuului näin:

”Vaihdetaan sinut juontajana nuoreen mieheen. Sinä voisit istua ikikilpailijana kopissa.”

Häntä kummastuttaa: miksi juontaja on liian vanha, mutta laulaja ei?

”Eihän Paula Koivuniemellekään ehdoteta, että JVG tai Mikael Gabriel laulaisi hänen laulunsa ja hän voisi olla vaikka taustatanssija tai jotain.”

Riitta leikittelee ajatuksella omasta kanavasta. Sille on jo nimi valmiina:

”Se olisi TPKK, Tuulipukukansan kanava”, Riitta nauraa.

Iästä viis

60 on uusi 40 ja 50 on uusi 30. Marco näkee sen tanssitunneilla, missä vanhin osanottaja on täyttänyt kahdeksankymmentä.

”Tunneilla punnerretaan ja tehdään vatsalihasliikkeitä, kaikkea, mitä en voinut kuvitellakaan isovanhempieni tekevän 70-luvulla”, Marco vertaa.

Hän on mielissään BumtsiBumista! nousseen kohun käynnistämästä keskustelusta:

”Yli 50-vuotiaat ovat pystyvämpiä ja pirteämpiä kuin koskaan aiemmin. He seuraavat aikaansa monista välineistä. Ikääntyneitä ei pidä aliarvioida eikä kohdella kaltoin”, Marco vaatii.

”Sitä paitsi nuoriso ei edes katso televisiota juuri lainkaan. Sen sijaan on valtava määrä yli 60-vuotiaita, jotka haluaisivat katsoa”, Riitta huomauttaa.

Hänkään ei tunne saavuttaneensa eräpäivää:

”Onneksi pääni pelaa, vaikka jalat ehkä eivät aina”, hän toteaa.

X