Riitta Väisänen: ”Tuntuu hyvältä, kun on niin paljon kysyntää”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Eräpäivä ei ole vielä lähelläkään. ”Urallani tuntuu olevan uusi vaihde.” ©TOMMI TUOMI/OTAVAMEDIA
Riitta Väisänen ei aio ripustaa hanskoja naulaan, vaikka on omien sanojensa mukaan ohittanut jo eläkeiän. Hänen mukaansa seniorit voivat tubettaa ja luoda uusia ohjelmia siinä missä nuoretkin.

Eräpäivä ei mennytkään umpeen. Vielä vuosi sitten juontaja Riitta Väisänen, 63, ihmetteli yhteishaastattelussa Marco Bjurströmin kanssa, miksi ikää, kokemusta ja osaamista ei arvosteta viihdealalla. Lähes saman tien alkoi tapahtua. Tällä hetkellä tuntuu, että Riitta halutaan kaikkialle.

”Uusi ura alkoi, kun saavutin eläkeiän”, Riitta nauraa.

Siihen ovat kuuluneet esiintyminen netti-tv-sarjassa Puhallus ja Tuurin kyläkauppias –tositelevisiosarjan tulevissa jaksoissa sekä viikottaiset sanailut omalla youtube-kanavalla ja useissa keskusteluohjelmissa.

Tulevaisuudessakaan eivät taida siintää leppoisat päivät keinutuolissa.

Katastrofin ainekset

Kaikki olisi voinut mennä toisin. Kun Riittaa pyydettiin syksyllä 2016 mukaan Maria Veitolan televisio-ohjelmaan Yökylässä, hän kieltäytyi.

Hänet saatiin kuitenkin pyörtämään päätöksensä. Riitan kotona kuvattu ja huhtikuussa televisiossa esitetty jakso oli ohjelmakauden katsotuin. Se todisti, miten vahva katsojamagneetti Riitta edelleen on.

Työtarjouksia alkoi sadella. Ensimmäinen uusi projekti oli netti-tv Viafreellä nähty ohjelma Puhallus.

”Se sai hyvän vastaanoton.”

Kuvausten yhteydessä Riitalle ehdotettiin oman youtube-kanavan avaamista. Hän oli miettinyt videobloggaamista itsekin jo vuoden verran.

”Minulla on koko ajan niin paljon sanottavaa monista eri asioista.”

Kanavallaan Riitta juttelee omintakeiseen tapaansa. Aiheet vaihtelevat sote-uudistuksesta laihdutukseen ja tavaroiden hamstrauksesta autoiluun. Välillä videoilla on vierailija, jota Riitta haastattelee. Toisinaan käy niin, että hän on haastateltavaa enemmän äänessä.

Jutut rönsyilevät usein sivupoluille.

”Puhetyylini on oikeastaan aika katastrofaalinenkin välillä. En voi sille mitään. Ajatuksia syntyy niin kiivaaseen tahtiin, että ne on sylkäistävä uloskin nopeasti. Ehkä minussa pitäisi olla jonkinlainen suodatin tai jarrupoljin.”

Hän kuitenkin pyrkii kiemuroiden jälkeen palaamaan alkuperäiseen aiheeseen.

”En ehkä aina osu ihan takaisin paaluun, mutta selviydyn.”

Kohtalona kauneus

Riitasta ei pitänyut tulla videobloggaajaa eikä juontajaa. Ei edes missiä. Hänen haaveensa oli tehdä työtä eläinten, pääasiassa hevosten, parissa. Kauneus ja persoonallisuus käänsivät suunnitellun elämänpolun uuteen uomaan.

Riitta osallistui vuonna 1975 Seuran Aurinkotyttökilpailuun, jossa tuli toiseksi. Palkinnoksi saamaltaan Sanelma Vuorteen mannekiinikoulun kurssilta tie vei seuraavana vuonna Miss Suomi -kisoihin. Tiaran sai kutreilleen Suvi Lukkarinen. Ensimmäiseksi perintöprinsessaksi valittu Riitta lähetettiin Miss Eurooppa -kisoihin, jotka hän voitti.

Siitä saakka hän on elänyt julkisuudessa.

”En ole antanut sen rajoittaa elämääni. Silti yritän aina muistaa, että mikä tahansa tekemäni tai sanomani asia voi päätyä lehtiin. Se pitäisi kaikkien muidenkin huomioida.”

Rajan vetäminen yksityisyyden ja julkisuuden välille on joskus vaikeaa. Sen Riitta koki syvimmin odottaessaan tytärtään Sofia Mäkkylää, 22.

Riitta salasi raskauttaan yli puoli vuotta.

”En pystynyt käsittelemään ja olemaan odotuksesta iloinen avoimesti. Kävin yksityisneuvolassa takaoven kautta varmistaakseni, ettei asia paljastu ennen aikojaan.”

Edelleen häntä harmittavat jutut, joita tehdään lupaa kysymättä.

”Menneisyydelläni tienataan ja siitä tehdään lööppejä ilman, että edes pyydetään haastattelua.”

Kiinnostus Riitan elämään ei ole hiipunut missään vaiheessa.

”Välillä tuntuu, ettei mikään riitä. Pitäisi antaa itsestään aina vain enemmän. Minulla on kuitenkin raja, jota en julkisuudessa ylitä. Puhun monista asioista avoimesti, mutta on myös jotakin, josta vaikenen.”

Riitta on silti onnellinen valitsemastaan elämän polusta. Hevosetkin ovat olleet osa elämää näihin päiviin asti.

”Parasta, mitä ulkonäkö on antanut, ovat erilaiset työt. Missikisojen jälkeen tarjottiin elokuvarooleja sekä runsaasti mallin- ja juontotöitä. Kaksi mallitoimistoa houkutteli myös Pariisiin töihin. Sain mahdollisuuden kirjoittaa kirjoja. Kuka olisi ostanut tavisväisäsen teoksia?”

Haaveissa on kirjoittaa vielä ainakin kaksi kirjaa. Toinen käsittelee murros- ja vaihdevuosi-ikäisen yhteiseloa.

”Toinen on jonkinlaista jatkoa elämänkerralleni.”

Palaako Kymppitonni?

Televisioon Riitan toi Pertti ”Spede” Pasanen, joka palkkasi Riitan juontamaan kehittämäänsä Kymppitonni-tietokilpailua vuonna 1985. Riitan monisanainen, jutusteleva juontotyyli oli uraauurtava. Ohjelmaa tehtiin vuoden 2011 alkuun asti. Ennen kuolemaansa Spede luovutti Kymppitonnin kaupalliset oikeudet Riitalle.

Tällä hetkellä televisiokanavat tuovat vuorotellen takaisin menneiden vuosien ohjelmasuosikkeja, kuten Napakymppi, Gladiaattorit, Kokkisota ja Onnenpyörä. Eletään nostalgiahuumaa.

Entä Kymppitonni? Onko sen aika vihdoin palata ja nähdäänkö Riitta sen juontajana? Kysymykset esitetään Riitalle lähes päivittäin.

”Voihan olla, että jotain sen tiimoilta saattaa tulla.”

Riitta pitää ohjelmaa edelleen erinomaisena.

”En muuttaisi siitä mitään. Sehän muuttuu joka jaksossa uusien kilpailijoiden kautta. Ainoa vanha asia ovat suomalaiset sanat, mutta niistäkin esitetään uudet kysymykset.”

Riitta seuraa televisiomaailmaa ja katsoo uusista ohjelmaformaateista vähintään yhden jakson.

”Usein se jää siihen, koska näin vanhemmiten en enää kestä huutamista, nauramista ja hyppimistä.”

Usein Riitan mielessä kehkeytyy tv:tä katsellessa ideoita, joita ei ole vielä toteutettu.

Näin kävi kesällä 2016, kun hän loikoili sohvalla katsomassa ohjelmia Selänne sekä Mertaranta ja legendat. Niissä elämäänsä kertasivat uransa lopettaneet, menestyneet urheilijat. Riitankin elämässä riittäisi kerrattavaa, kuten monen muunkin julkisuudessa tunnetun naisen.

Riitta ei soittanut tuotantoyhtiölle, vaan Ilkka ”Danny” Lipsaselle kysyäkseen mielipidettä keksimästään ideasta. Danny kannusti Riittaa kehittämään ajatustaan eteenpäin.

”Ehkä siitä jonain päivänä tuleekin jotain”, Riitta vihjaa.

”Ennen soitin aina Pertille. Hänen menehtymisensä jälkeen Dannysta tuli varamies. Kun eteen tulee isoja asioita ja tarvitsen mielipidettä, kysyn Dannylta.”

He ovat olleet ystäviä jo kauan.

”Voin soittaa hänelle vaikka keskellä yötä.”

Aito ja ajaton

Riitta Väisänen

Edessä olevat leikkaukset pysäyttävät menon hetkeksi. Silloin on aikaa ideoinnille. ”Ajatuksia syntyy kiivaaseen tahtiin.” ©TOMMI TUOMI/OTAVAMEDIA

Haastattelua edeltävänä päivänä Riitta puhui puhelimessa yli kuusi tuntia. Häntä pyydetään jatkuvasti erilaisiin keskusteluohjelmiin, lehtijuttuihin ja juontotehtäviin.

”Tietysti suosio tuntuu mukavalta. Se varmasti perustuu siihen, että olen ollut aina aito ja niin pitkään kaikessa mukana.”

Paikalleen pysähtyminen ei häntä houkuttele.

”Ohitin jo eläkeiän, mutta en aio silti ripustaa hanskoja naulaan. Urallani tuntuu olevan uusi vaihde. En ole koskaan tyrkyttänyt itseäni mihinkään. Sen vuoksi tällä hetkellä tuntuu hyvältä, kun on niin paljon kysyntää.”

Syksyllä edessä on pakollinen lepo. Jo pitkään elämää hankaloittaneet, loukkaantumisten seurauksena loppuun kuluneet polvet ja lonkka menevät vaihtoon. Tulevat leikkaukset pitävät hetken aloillaan. Niiden jälkeen meno voi helpottua.

Riitta toivoo olevansa esimerkki ikäisilleen:

”Me voimme olla ihan yhtä hyvin kuin nuoretkin tubettamassa ja jopa uusia ohjelmia luomassa.”

Pusero ja kaulakoru Crazy, housut ja helmikorut Zaida.

Lue myös:

Tubettamaan ryhtynyt Riitta Väisänen: ”Eräpäiväni ei ole mennyt umpeen”

Riitta Väisänen maksuvaikeuksistaan: Jouduin ulosottomiehen asiakkaaksi

X