Kyläkauppias Sampo Kaulanen ei halunnut toistaa enää samaa kaavaa – Minttu-vaimo: ”Viha on viimein väistynyt”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kyläkauppias Sampo Kaulanen teki täydellisen elämämuutoksen. Käännekohta tapahtui 1,5 vuotta sitten, kun hän joutui sairaalaan sekakäytön takia. © TOMMI TUOMI
Vaimo Michele Murphy-Kaulanen on huomannut, että elämänmuutoksen ja itsetutkiskelun ansiosta hänen ei enää tarvitse olla "holhoavan huolissaan" miehestään.

Minttu ja Rianna ovat tulleet tueksi ja turvaksi. Mintulla on näkemyksiä, kun hän on tuossa vieressä seurannut tätä kaikkea”, Sampo Kaulanen sanoo.

40-vuotiaasta kyläkauppiaasta on juuri julkaistu tuore elämäkerta, Riku Siivosen kirjoittama Sampo Kaulanen – Suomen sympaattisin kyläkauppias (WSOY). Vaimo ja tytär ovat mukana Helsingissä, kun rennosti huppariin ja farkkuihin pukeutunut Sampo antaa haastatteluita.

Lappilaisyrittäjä on oikeassa, sillä MicheleMinttuMurphy-Kaulasella on mielipiteensä miehensä kirjaprojektista. Minttu kertoo, että vasta se sai Sampon käsittelemään elämänsä vaikeita asioita, kuten isän kuolemaa.

Sampon isä Esa sairasti kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja teki itsemurhan kolme vuotta sitten. Sampo ja isä ajautuivat välirikkoon hieman ennen isän kuolemaa.

”Kirjaprojekti oli Sampolle hyvin terapeuttinen kokemus. Sampo on muuttunut kuluneen vuoden aikana paljon. Isän kuoleman aiheuttama suru tuli ulos vihana, ja Sampo oli koko ajan tosi, tosi vihainen. Nyt viha on viimein väistynyt. Oli ihana huomata, että kirja otti enemmän kuin antoi”, Minttu pohtii.

Meditaatio rauhoittanut mieltä

Myös Sampo itse on huomannut muutoksen. Ennen hän sairasteli paljon, mutta nyt hän ei ole ollut kuumeessa vuoteen.

Sampo kertoo myös oppineensa päästämään irti negatiivisuudesta ja rauhattomuudesta. Hän nukkuukin yönsä paljon paremmin, ja jos hän kesken yötä erehtyykin selailemaan kännykkää, hengitysharjoitusten avulla uni tulee. Ennen hän olisi valvonut aamuun asti.

Sampo käyttää rauhoittumiseen kahta meditaatiotekniikkaa, jotka auttavat irrottamaan liiallisista ajatuksista ja menneiden murehtimisesta.

”Kun pää tuottaa liikaa ajatuksia, tarkkailen niitä sivusta ulkopuolisena, enkä identifioi niitä tai ota niistä tunnetiloja. Mieli kyllästyy, kun ajatuksia vain tarkkailee, ja ongelmat menettävät merkityksensä.”

Välillä ajatusten tarkkailu on tosin ollut lähellä aiheuttaa toisenlaisia ongelmia, sillä Sampo on ollut lähellä myöhästyä lentokoneesta meditoidessaan lentoasemalla.

”Tämä on ollut pitkä tie”

Kipinä elämänmuutokselle syntyi 1,5 vuotta sitten, kun Sampo joutui sairaalaan otettuaan viinaa ja lääkkeitä sekaisin. Sitä ennenkin sekakäyttö oli aiheuttanut ongelmia, mutta tällä kertaa Sampo viimein päätti itse, ettei halua enää toistaa samaa kaavaa.

”Kyllä siinä pitää aika paljon kärsimyksestä pitää, jos jatkaa. Ymmärrän hyvin, että ihmiset voivat seota ja tehdä ikäviä asioita mielenhäiriössään. Tämä on ollut pitkä tie. Vaatii, että menee itseensä ja etsii keinoja päästä pois. Isän tapauksessa huomasin, että lääkehoidot voivat sotkea mieltä entistä enemmän ja viedä yhä syvemmälle.”

Sampo oli aina ollut vilkas ja impulsiivinen, mutta ADHD-diagnoosin saaminen oli helpotus. Aluksi hän kuntoutui liikunnan, terveellisen ruokavalion ja lääkkeiden avulla. Sittemmin hän on jättänyt lääkityksen pois huomattuaan, että myös hengitysharjoituksilla, kylmähoidolla ja itsetutkiskelulla voi saada kierroksia alas.

Sampo on oppinut, ettei materia tuo onnellisuutta tai sisäistä rauhaa.

”Olen onnellisempi kuin aiemmin, mutta tämä on jatkuvaa harjoittelua. Jos tulee vastoinkäymisiä, niitä tulee.”

Sampo Kaulasen vaimo Michele Murphy-Kaulanen on huomannut, että elämänmuutos ja kirjaprojekti ovat muuttaneet aviomiestä. © TOMMI TUOMI

”Meillä on ollut tosi hyvä parisuhde”

Elämänmuutos ei ole vaikuttanut Kaulasten parisuhteeseen.

”Meillä on ollut pääsääntöisesti tosi hyvä parisuhde, sen takia tässä ollaan. Sampon suhtautuminen omaan itseensä on muuttunut. Hän kunnioittaa ja arvostaa itseään, eikä minun tarvitse katsoa holhoavan huolissani vieressä. Muutos lähti Samposta itsestään, jotta hänellä olisi hyvä olla”, Minttu sanoo.

Hengitysharjoitukset eivät ole tarttuneet Mintulle, mutta hän on oppinut sietämään kylmää. Ennen kuin hän osallistui Suurin pudottaja -ohjelmaan, Sampo sai houkuteltua hänet kokeilemaan kylmähoitoja, ja tälläkin viikolla Minttu on pulahtanut hyiseen järveen.

”Sampo sanoi, että kylmä polttaa enemmän rasvaa kuin lämmin, ja hengittelyn, kylmäharjoittelun ja liikunnan avulla voin polttaa hyvin rasvaa. Sampo oli oikeassa, kehonkoostumusmittauksen tulokset olivat aivan jäätävät!”

Kumpikin on jo niin tottunut kylmään, että Grönlannin-matkalla he peseytyivät jäävuorten keskellä ja nukkuivat yötkin teltassa vain muutaman asteen lämmössä.

Rauhallista elämää Lapissa

Elämänmuutoksen ansiosta Sampo on oppinut viimein nauttimaan myös Lapin rauhasta. Aiemmin hän ei tuntureilla vaeltelusta perustanut, mutta tämän kesän aikana hän patikoi luonnossa 900 kilometriä.

Jatkossa luonto on entistä lähempänä, sillä Kaulaset rakentavat parhaillaan uutta kotia tuntureiden kupeeseen kolmen kilometrin päähän Jounin Kaupasta. Koti valmistuu kevään alussa, ja jatkossa Kaulaset aikovat viettää entistä enemmän aikaa Lapissa.

Päätöksen taustalla on, että Rianna-tytär aloittaa ensi vuonna koulun, eikä perhe voi enää reissata entiseen malliin.

Tähän asti Minttu on asunut osan kuukaudesta lähes 900 kilometrin päässä Tampereella vanhempien lastensa kanssa, ja myös Sampo ja Rianna ovat reissanneet kahden kodin väliä. Nyt Mintun vanhemmat lapset eivät kaipaa äitiään aivan samalla lailla kuin aiemmin, sillä esikoinen Jasmin on jo aikuinen ja keskimmäinen Jadekin jo teini-iässä. Jatkossa Minttukin on enemmän pohjoisessa.

”Olemme saaneet Sampon äidiltä niin paljon tukea, että tuntuu kuin Riannalla olisi kolme vanhempaa, mummo ja me. Minusta olisi kohtuutonta, jos Rianna ei saisi kasvaa mummon kanssa. Uusi koti rauhoittaa elämäämme Lapissa.”

 

Riku Siivosen kirja Sampo Kaulanen – Suomen sympaattisin kauppias (WSOY) julkaistiin 24. lokakuuta.

X