Sara Chafak kertoo Anna-lehdessä, kuinka tuntematon mies otti selville hänen perheensä asuinpaikan – ”Jos itseeni kohdistuu uhka, sen kanssa pystyn elämään. Mutta että perheenjäseniin”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sara Chafak valittiin Miss Suomeksi vuonna 2012.
Sara Chafak valittiin Miss Suomeksi vuonna 2012. © Niclas Mäkelä, Otavamedia
Entinen missi, esiintyjä ja somevaikuttaja Sara Chafak on kohdannut sekä syrjintää että pelottavaa tungettelua. Enää hän ei halua asuinpaikkaansa julkisuudessa paljastaa.

Sara Chafak, 30, on kasvattanut sosiaalisessa mediassa paksumman nahan. Aiempiin somekohuihin hän osaa nyt suhtautua välinpitämättömästi. Välillä julkisuuden varjopuolet ovat tuntuneet kuitenkin kohtuuttomilta.

Sara asui jo Ullanlinnassa ensimmäisessä omassa kodissaan, kun hänen äitinsä ovikello soi. Saran äiti, Marja Laakso, meni avaamaan.

”Avasin oven, koska luulin, että siellä oli naapuri palauttamassa talotoimikunnan pöytäkirjaa”, Marja kertoo Saran ja hänen äitinsä yhteishaastattelussa Anna-lehdessä.

Tuntematon mies astui sisään ja kertoi etsivänsä Saraa. He olivat kuulemma vanhoja tuttuja.

Marja alkoi selvitellä ja soitella. Siinä vierähti tovi, mutta lopulta vieras lähti. Marjan kokemus hoitoalalta auttoi pysymään tyynenä.

Tilanne järkytti kuitenkin sekä Saraa että hänen äitiään.

”Pelottavaa, että joku tulee äidin kotiin. Jos itseeni kohdistuu uhka, sen kanssa pystyn elämään. Mutta että perheenjäseniin”, Sara sanoo.

Sara Chafak kasvatti suojamuurin jo nuorena

Saran perhe on monikulttuurinen, koska hänen äitinsä on aina elänyt uteliaana ja avoimena toisille kulttuureille. Marjan esikoisen isä on intialainen. Saran ja tämän pikkuveljen isä taas on Marokosta.

Perheen sisällä ei rajoja vedetä, vaan elämä on tiivistä ja yhteistä. Jopa niin tiivistä, että nuorena Sara ajatteli elävänsä äitinsä luona aina siihen asti, kunnes perustaisi oman perheen.

Sara Chafak tunnustautuu lähiötytöksi.

Sara Chafak tunnustautuu lähiötytöksi. © www.niclasmakela.fi

Vaikka lopulta kävi toisin, muutto omaan kotiin 28-vuotiaana ei ollut Saralle helppoa. Hän ei ollut tottunut asumaan yksin, ja kantakaupungissa hänet huomattiin aivan toisella tavalla kuin kotoisessa Itä-Helsingissä.

”Oon lähiötyttö, tarviin oman rauhan! Stadissa riitti, että pääsin porttikongista ulos ja alkoi kuiskuttelu. Täällä idässä jengi ei tule puhumaan, vaikka tunnistaisikin minut”, Sara Chafak sanoo Anna-lehdessä.

Kuiskuttelu on Saralle tuttua jo nuoruudesta. Koulussa häntä kiusattiin, koska hän oli sekä tyttö, joka rakasti meikkejä ja vaatteita, että kiinnostunut jalkapallosta. Ylemmillä luokilla olevat tytöt nälvivät ja uhkailivat Saraa.

”Erilaisuus jotenkin provosoi kiusaajia. Äidille en siitä kertonut koskaan. Häpesin kiusatuksi tulemista.”

Myös n-sana ja mamu ovat tulleet pilkkaniminä Saralle tutuksi jo viisivuotiaasta lähtien. Eikä hän ole lakannut kuulemasta noita sanoja edelleen. Ulkomailla hän ei rasistisen nimittelyn kohteeksi ole joutunut koskaan, ainoastaan Suomessa.

”Olen kehittänyt itselleni suojamuurin. Ajattelen, että ehkä nimittelijällä ei ole omassa elämässään hyvä olla, kun pitää käyttäytyä sillä tavalla tuntemattomia kohtaan. Tai sitten se on kotoa opittua.”

Lue koko juttu Anna-lehden numerosta 1/2020! Siinä Sara Chafak ja hänen äitinsä kertovat millainen äiti-tytär-suhde heillä on ja millainen Sara oli lapsena. Entä miksi Sara haluaa puolisokseen erilaisen miehen kuin hänen oma isänsä? Entä mitä Marja ajattelee Saran kumppanista Jeffrey Lawmanista?

Lue lisää Annasta!

Lue myös: Tyylituomari ihastui – Sara Chafak on paljastavan pukeutumisen erikoisasiantuntija

X