Sara La Fountain löysi meditaatiosta avaimet kiivaan luonteensa rauhoittamiseen

Jaa artikkeli
”Ymmärsin, että elämä menee hukkaan, jos pelkää ja jättää omia unelmiaan toteuttamatta tai lykkää niitä.” Kuvassa myös chihuahua Joy © Tommi Tuomi
Tv-kokki Sara La Fountainin, 40, hyvä elämä koostuu terveellisestä ruokavaliosta, mutta myös oman mielen puhtaudesta. Siihen hän pyrkii meditaation avulla.

Mainokset ja lehdet ylistivät mehustamisoppaita, puhdistuskuureja ja henkistä mielenrauhaa, kun kokki Sara La Fountain asui New Yorkissa kymmenen vuotta sitten. Silloin Yhdysvalloissa intoiltiin terveellisistä elämäntavoista ja henkisyydestä tavalla, joka ei vielä ollut rantautunut Suomeen.

Hektinen työtahti ajoi kolmekymppisen Saran pohtimaan omaa elämäänsä. Stressin lievittäminen ja tasapainon löytäminen alkoivat kiehtoa. Sara halusi mielensä voivan paremmin.

”Päätin opetella katsomaan elämää uusilla tavoilla ja eri perspektiivistä. Halusin uudistua ja kasvattaa itseäni. Olin valmis kokeilemaan jotain uutta.”

Pian Sara sai meditaatiosta työkalun, jonka avulla hän löysi tasapainon ja energisemmän elämäntavan.

Mielen tyhjentämisen vaikeus

Muutama hyvä ystävä oli suositellut Saralle meditaatiota. Hän kävi alan kursseilla ja pääsi niiden avulla yhä syvemmälle transsendenttisen meditaation pariin.

Sen juuret ovat muinaisessa intialaisessa veda-kulttuurissa. Kyseessä on rentouttava henkinen harjoitus. Sen nimeen vannovat myös lukuisat muut, kuten juontaja Oprah Winfrey ja näyttelijät Gwyneth Paltrow ja Tom Hanks.

”Ihminen syntyy maailmaan oppimaan asioita. Suhtaudun elämääni matkana, johon kuuluu jatkuva kasvu. Haluan jalostaa itseäni yhä eheämmäksi ja kokonaisemmaksi. Meditaation avulla puhdistan mieleni ja pääsen kohti tätä tavoitetta.”

Alussa meditaation ja sisäisen hiljaisuuden löytäminen vaati opettelua. Mielen rauhoittaminen tuntui ensimmäisellä kerralla haastavalta. Sara huomasi, että vaikka suurimmat arjen stressitekijät saa karistettua ajatuksista, mieli muistuttaa herkästi tekemättömistä asioista, kuten viemättä jääneistä roskista.

”Oivalsin, että kannoin ajatusten mukana kaikenlaista turhaa kuormaa. Oma elämäni pyöri liian tiiviiden aikataulujen ympärillä. Kiire oli läsnä koko ajan.”

Oli opittava päästämään irti turhista ajatuksista – antamaan niiden vain lipua ohitse.

Pian Sara huomasi löytävänsä meditaation aikana oikean tunteen. Turhat mietteet lakkasivat risteilemästä. Häly tasaantui.

”Opin saavuttamaan tilan, jossa annan aivoilleni rauhan. Silloin uudenlainen energia valtaa mieleni.”

Meditointia puoli tuntia päivässä

Saran työt koostuvat nyt uuden ulkomaisen kokkiohjelman suunnittelusta, ruokareseptien ja kehitystyön laatimisista eri brändeille, ravintolakonseptien sekä tuotesarjojen suunnittelusta. Hän on myös mukana kehittelemässä automaatioon pohjautuvaa kauppakonseptia. Valtaosa Saran töistä on Suomessa, mutta hän neuvottelee myös uusista projekteista Yhdysvalloissa.

Kun arki on kiireistä, Sara pyrkii meditoimaan päivittäin. Rauhallisempina aikoina pari kertaa viikossa riittää.

Silloin hän hakeutuu istumaan kotiinsa erkkeri-ikkunalle meditointia varten rakennettuun istuinnurkkaukseen. Asentoja on erilaisia. Hengitys on tärkeää ja se, että selkä pysyy suorassa. Tärkeintä on, että asento tuntuu luonnolliselta ja olo mukavalta.

Aloittaessaan Sara ajastaa puhelimestaan herätyskellon soimaan puolen tunnin kuluttua. Muuten hän saattaisi havahtua samalta paikalta vasta parin tunnin päästä. Taustalla palaa usein ruusun tai kookoksen tuoksuinen kynttilä ja soi rauhallinen meditaatiomusiikki Spotifysta.

”Aivot tarvitsevat lepohetkiä myös hereillä ollessaan eikä vain nukkuessa. Sanotaan, että jokaisen yli 30-vuotiaan pitäisi meditoida puoli tuntia päivässä. Olen kuullut, että se voi vastata lepona jopa kolmen tunnin unia.”

Temperamentti tasaantui

Kuin aivot ja oman mielen laittaisi lataukseen – samaan tapaan kuin puhelimen kytkee laturin piuhaan. Niin Sara kuvailee meditaation merkitystä jaksamiselleen.

”Jotkut luulevat meditaation olevan hihhulitouhua, mutta muutos on merkittävä, kun meditaation ottaa osaksi arkeaan. Meditaatio kirkastaa mieleni ja ajatukseni. Samalla se antaa positiivisemman vireen, tuo rauhaa ja tasapainoa, mutta myös lisää energiaa.”

Meditaation jälkeen Sarasta tuntuu, että aivot ovat saaneet happea ja pintaan pulppuaa uusia ideoita. Sen avulla myös mieli on tasaantunut. Luonteen terävät kulmat ovat hioutuneet pehmeämmiksi.

”Olin nuorempana temperamenttisempi. Lauoin omia mielipiteitäni turhankin jyrkästi. Meditaatio on rauhoittanut kiivasta luonnettani. En enää hermostu niin helposti. Osaan katsoa asioita herkemmin myös toisen näkökulmasta.”

Myös Saran uni on muuttunut sikeämmäksi ja pidemmäksi. Arkisin hän nukkuu yössä 9–10 tuntia.

Sarasta meditaation merkitys on korostunut, koska aivot saavat jatkuvasti stimulantteja älypuhelimista ja uutistulvasta.

Sara on vähentänyt sosiaalisen median seuraamista. On helpompi olla läsnä, kun puhelin ei ole jatkuvasti kädessä. Hän soittaa tai lähettää tekstiviestin mieluummin kuin katsoo kuulumiset somesta.

”Hyvinvointini ylläpitämiseksi ei riitä terveellinen ruokavalio ja liikunnallinen elämäntapa. Levon antaminen mielelle ja aivojen treenaaminen meditaation avulla on vähintään yhtä tärkeää. Se auttaa näkemään selkeämmin, mikä on merkityksellistä.”

Uskonto läsnä elämässä

Aina pitkälle meditaatiolle ei ole aikaa. Joskus Sara saattaa tyhjentää mielensä vaikka taksin takapenkillä tai lentokoneessa.

Hänellä on myös tapana käydä hiljentymässä eri uskontokuntien kirkoissa reissatessaan maailmalla. Erityiset pienet roomalaiset vanhat kirkot ovat tehneet häneen syvän vaikutuksen. Kolme vuotta sitten Sardiniassa hän aloitti aamunsa lenkillä ja piipahti kirkkoon sytyttämään kynttilän. Hetken hiljentymisen jälkeen hän jatkoi matkaansa.

New Yorkissa asuessaan hän kävi ystäviensä kanssa sunnuntaisin jumalanpalveluksissa ja sen jälkeen brunssilla. Se kuului paikalliseen elämäntapaan, ja oli oiva tapa rauhoittaa elämää hektisessä kaupungissa.

Saran yhdysvaltalainen isä on Saran lailla katolilainen, suomalainen äiti luterilainen.

”Uskon Jumalaan, mutta laajalla pensselillä. Minulla on ystäviä monista eri uskontokunnista ja suhtaudun jokaisen vakaumukseen kunnioituksella.”

Mutta aina mielenrauha ei ole ollut Saralle itsestäänselvyys.

Sara La Fountain löysi transsendenttisen meditaation New Yorkissa kymmenen vuotta sitten. Enää hän ei voisi kuvitella elämää ilman sitä. © Tommi Tuomi

Sara La Fountain löysi transsendenttisen meditaation New Yorkissa kymmenen vuotta sitten. Enää hän ei voisi kuvitella elämää ilman sitä. Saran paita s.Oliver ja legginsit Nike © Tommi Tuomi

Irti kuluttavasta elämäntavasta

Parikymppisen valokuvamallin elämä oli hyvin suorituskeskeistä ja kurinalaista. Arki pyöri treenaamisen ja yliterveellisen ruokavalion ympärillä. Liikunta oli kuin huumetta, ja Sara saattoi käydä kahdesti päivässä salilla tai juoksemassa.

”Elämäntapani oli silloin hyvin kuluttava.”

Muutos alkoi, kun Sara aloitti opinnot New Yorkin Culinary Institute of Americassa.

”Siellä ei voinut pohtia, mitä syö ja mitä ei. Painoa tuli kymmenen kiloa lisää, mutta se ei haitannut. Olin vähän pullukka, mutta onnellisempi kuin aikoihin.”

Myöhemmin kilot karisivat. Aineenvaihdunnan vilkastuttua hänen vuosien ajan säästöliekillä ollut kehonsa tottui taas kuluttamaan suurempia ruokamääriä.

Nykyään Sara koostaa ruokavalionsa verityyppinsä mukaan. Hän perehtyi veriryhmän mukaiseen ruokavalioon Yhdysvalloissa.

Hänen kehonsa tarvitsee oppien mukaan paljon proteiineja: lihaa, kanaa ja kalaa, papuja ja linssejä. Lisäksi hän syö päivittäin pinaattia, parsakaalia, bataattia ja sieniä. Hedelmistä suosikki on avokado. Aterioillaan Sara käyttää paljon pastaa ja nuudeleita.

Hän ostaa myös erilaisia ravinne- ja vitamiinivalmistejauheita, joita on helppo sekoitella veden tai puuron sekaan.

Viime vuosina Sara on opetellut syömään ravintoaineita, jotka puhdistavat ja kiihdyttävät hänen aineenvaihduntaansa. Välillä hän tekee parin päivän teepohjaisia yrtti-puhdistuskuureja maksan ja munuaisten hyväksi.

”Olen opiskellut kiinalaista lääketiedettä ja perehtynyt superfoodeihin. Ne ovat olleet osa ruokavaliotani yhtä kauan kuin meditaatio.”

Nykyisin Saran suhde liikuntaan on paljon maltillisempi kuin parikymmentä vuotta sitten. Hän ui, patikoi ja käy kuntosaleilla sekä juoksulenkeillä enää pari kertaa viikossa.

”Tärkeintä on säilyttää sopivan rento vire arjessa. Elämä saattaa lipua ohi, jos on liian tarkat rutiinit.”

Sara haluaa olla itselleen armollisempi, ei elää suorittaen. Tämä ajatusmalli kirkastui hänelle kipeällä tavalla pari vuotta sitten. Silloin Saran läheinen menehtyi yllättäen.

”Läheisen äkillinen kuolema muutti tapani elää. Ymmärsin, että elämä menee hukkaan, jos pelkää ja jättää omia unelmiaan toteuttamatta tai lykkää niitä.”

Enää Sara tee asioita ”sitten joskus”. Viime kesänä hän toteutti haaveen pitkästä vesijetti-safarista.

”Elämä ei saa olla liian arkista puurtamista. Mieluummin repäisen kuin kadun.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 6/21.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X