Kotiliesi: Sari Essayah selvisi rintasyövästä, joka löydettiin varhaisessa vaiheessa – ”Minulla ei ollut mitään oireita”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sari Essayah kasvoi syöpää sairastavan mummon hoivissa. Viime kesänä hänellä diagnosoitiin itsellään rinta syöpä. Kumpikin selvisi.
Sari Essayah kasvoi syöpää sairastavan mummon hoivissa. Viime kesänä hänellä diagnosoitiin itsellään rinta syöpä. Kumpikin selvisi. Kuva: Susa Junnola, Otavamedia
Kristillisdemokraattien puheenjohtajalla, Sari Essayahilla, todettiin rintasyöpä keskellä kiihkeitä vaalihumua. Hän selvisi syövästä säikähdyksellä, koska se havaittiin varhain. Nyt Essayah muistuttaa syöpäseulontojen tärkeydestä.

Viime heinäkuussa Sari Essayah, 53, sai kutsun tarkempiin tutkimuksiin. Hän oli käynyt kuvauttamassa rintansa syövän varalta, mutta kutsu jatkotutkimuksiin ei kauhistuttanut. Myös edellisten seulojen jälkeen rinnat oli pitänyt tutkia tarkemmin rintakudoksen tiiviyden vuoksi.

Jatkotutkimuksessa rinnasta otettiin biopsia, pieni koepala ohuella neulalla. Kuun lopussa lääkäri soitti ja kertoi uutiset: Sarilla oli syöpä.

”Minulla ei ollut mitään oireita. Olin tuntenut itseni aivan terveeksi. Suvussani ei ole rintasyöpää, ei äidin eikä isän puolella”, Sari Essayah kertoo hämmästyksestään Kotiliedessä.

Syöpä ei herättänyt Sarissa kauhua tai pelkoa. Hän ajatteli, että ihminen on tässä maailmassa niin kauan kuin on tarpeellista. Sitä paitsi varhain todetun rintasyövän ennuste on hyvä: yli 90 prosenttia potilaista elää viiden vuoden päästä.

Sari Essayah tuli uskoon 30 vuotta sitten. Kristillisdemokraattien kansanedustajaksi hänet valittiin ensimmäistä kertaa vuonna 2003.

Sari Essayah tuli uskoon 30 vuotta sitten. Kristillisdemokraattien kansanedustajaksi hänet valittiin ensimmäistä kertaa vuonna 2003. Kuva: Pekka Mustonen, Otavamedia

Vaaliväsymys kätki syövästä johtuvan väsymyksen alleen

Myöhemmin Sari kuuli, että raju väsymys on yksi syövän ensimmäisistä oireista. Mutta kuinka hän olisi keskellä vaalikevättä osannut huolestua väsymyksestä?

Hän painoi vaalikentillä pitkää päivää, kiersi Savo-Karjalan vaalipiiriä ja väitteli tenttejä. Väsymys kuului työn luonteeseen.

”Ihmettelin viimeisten vaalitenttien aikaan, miksi oikea käteni oli kipeä. Nauratti, kun oivalsin, että olin saanut rasitusvamman huitoessani kaksi viikkoa studiossa kättä ilmaan puheenvuoroa pyytäen.”

Moni rintasyöpää sairastava joutuu käymään läpi paljon vaikeampia koettelemuksia. Sari taas sieti rankkoja hoitoja hyvin.

Verinäytteiden perusteella ei olisi arvannut Essayahin käyvän sytostaatti- ja sädehoidoissa. Töitä hän ei joutunut missään vaiheessa lopettamaan. Hiukset ja kynnet kyllä hapertuivat, mutta ne pysyivät sentään paikoillaan.

”Hankin peruukinkin, kun siihen annettiin maksusitoumus. Ajattelin, että tässä ammatissa se on hyvä olla varalta.”

Sari Essayah voitti kilpakävelyn MM-kultaa Stuttgartissa vuonna 1993.

Sari Essayah voitti kilpakävelyn MM-kultaa Stuttgartissa vuonna 1993. Kuva: Jorma Pouta, Otavamedia

Syöpäseulontoja ei kannata jättää väliin edes koronaepidemian aikana

Essayah on huolissaan, kun ihmiset jättävät syöpäseulontoja väliin, koska pelkäävät koronan riehuvan terveysasemalla.

Myös lääkärit ovat julkisuudessa puhuneet siitä, että perushoidon ja seulontojen laiminlyönti voi näkyä lisääntyneenä sairastavuutena epidemian jälkeen. Syöpä voi jäädä löytymättä tai perussairaus pahentua.

Itse Sari on elävä esimerkki siitä, miksi seulonnoista kannattaa pitää pilkun tarkasti kiinni: solumuutos löydettiin varhaisessa vaiheessa ja hoidot voitiin aloittaa, kun ne olivat vielä tehokkaimmillaan.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi Sari Essayah valittiin ensimmäisen kerran vuonna 2015. Hänet valittiin toiselle kaudelle siitä huolimatta, että hän sairasti valinnan aikaan syöpää.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi Sari Essayah valittiin ensimmäisen kerran vuonna 2015. Hänet valittiin toiselle kaudelle siitä huolimatta, että hän sairasti valinnan aikaan syöpää. Kuva: Jonne Räsänen, Otavamedia

Hyvän seulontajärjestelmän lisäksi Sari kiittelee suomalaista terveydenhuoltoa. Syöpähoidot näyttäytyivät Sarille ennakoitavina: hän tiesi aina, mitä seuraavaksi tapahtuu.

”Se on ollut kokemuksena kuin junaan nousisi. Kun astuu mukaan, hoito etenee raiteilla vaiheesta toiseen. Se toi turvallisen olon.”

Lue myös: Rintasyöpä iski ensin tyttäreen, sitten äitiin

Sari Essayah on kohdannut syövän lähipiirissään aiemminkin. Hän kasvoi syöpää sairastavan mummon hoivissa ja hänen anoppinsa kuoli syöpään. Siksi diagnoosi oli erityisen kova pala hänen puolisolleen. Lue Kotiliedestä lisää, miten perhe käsitteli kriisiä.

Lue Kotiliedestä myös, kuinka kansalaisten tuki sai Sarin ymmärtämään, kuinka yleinen sairaus syöpä on.

X