Senioriklovni Ritva Tähti

Jaa kaverilleTilaa Seura
© Tommi Tuomi
Ritva Tähti on senioriklovni, jonka tehtävä on tuoda iloa yksinäisten 
vanhusten arkeen. Rentoon hassutteluun pitää kuitenkin syventyä ajatuksella.

Ilonpilke syttyy hetkessä sängyssä lepäilevän Sannin, 90, silmiin, kun Elle Nitro alias Ritva Tähti, 68, alkaa vedellä mustasta lierihatusta kimaltelevan huivin toisensa perään. Kohta Elle taikoo valkoisen pehmopupun silittämään vanhuksen ajan uurtamaa poskea.

Ellen klovnipari, Silverfox Markku Kettunen puhaltaa salaperäisestä boksistaan ilmestyneen ilmapallon pulleaksi ja tekee siitä Sannille ikioman hempeänpunaisen koiran. Klovnien tykötarpeet on valittu ajatuksella. Niiden tehtävänä on ilahduttaa ja herätellä vähän muistojakin, luoda kuin silloin ennen -tunnelmaa. Sifonkihuivi on ehkä häivähdys nuoruuden tansseista ja entisajan arki saattaa nousta vanhuksen mieleen, kun klovni vetää taskustaan ison palttoonnapin tai puisen tupakanholkin ja käyttää vanhan kansan sanontoja. Kun Ritva kehitteli itselleen klovnipersoonaa, luovuus sai luvan virrata. Erityisen innoissaan hän on kiiltävistä kengistään, jotka olivat odottaneet neljännesvuosisadan hänen komerossaan. Aivan ilmeisesti juuri tätä tarkoitusta varten, Ritva arvelee.

”Vähän piti mustalla tussilla vahvistaa väriä. Minusta keltaiset kukkaset tekevät kengistä oikein koreat.” Tuunatusta hatusta ja riemunkirjavista kamppeista sekä punaisesta nenästä sukeutuu Ritvan roolihahmo. Mutta tämä on vain ulkokuori, sisältä Elle Nitro on silkkaa kultaa – ja rakkautta vanhustyöhön.

Olli Tuomi seuraa, kun Essi Siljoranta viimeistelee Ritva Tähteä Elle Nitron hahmoon. © Tommi Tuomi

Ritva teki pitkän työrupeaman vanhusten parissa toiminnanohjaajana. Se oli sitten siinä, hän tuumi siirryttyään eläkkeelle viitisen vuotta sitten. Kunnes häntä pyydettiin ohjaamaan näytelmäpiiriä vanhusten päivätoimintakeskuksessa.

Se kuulosti hyvältä, sillä näytelmän ohjaamisesta Ritvalla oli kokemusta työelämästä, ja hän oli alkanut jo vähän tympääntyäkin eläkepäivillä oleiluun. Klovneria oli Ritvalle jo tuttua seniorisirkusharrastuksesta. Niinpä hän innostui heti, kun kuuli, että Hämeenlinnassa koulutetaan yli kuusikymppisiä senioriklovneiksi. Asialla oli Setlementtiliiton Yhdessä mukana -projekti, jonka koordinaattori Essi Siljoranta keksi tämän omien sanojensa mukaan villin idean.

Senioriklovneria on osa Setlementtiliiton vertaistoiminnan projektia, jossa kehitetään parhaillaan löytävän vanhustyön menetelmiä.

”Klovnikurssilla kyllä vielä vähän epäilytti, että onko meistä tähän. Että pystyykö tämän ikäisenä heittäytymään punanenäisenä pelleilemään”, Ritva naurahtaa. Kun yksitoista koulutettua senioriklovnia pääsi viime syksynä valloilleen, heitä ei pidellyt enää mikään. Tarkoituksena ei ole niinkään naurattaa vaan tuoda iloa ja piristystä yksinäisten vanhusten arkeen. ”Senioriklovneria ei ole mitään hurlumhei-pelleilyä. Tähän täytyy syventyä ajatuksella ja sydämellä. Eikä tämä luonnistu kaavoihin kangistuneilta, vaan pitää pystyä heittäytymään jokaiseen kohtaamiseen.”

Klovnin on oltava myös hienotunteinen. Toisaalta pitää ottaa rohkeasti kontaktia, mutta punaista nenäänsä ei saa tunkea liian lähelle. Ritva kokee, että yksinäisten ikääntyneiden intensiivinen kohtaaminen kotioloissa on aika vaativaa. ”Pitää kehitellä tarinaa ja löytää hetkessä se punainen lanka, vaikka astuu ekaa kertaa täysin vieraan ihmisen kotiin. Vanhoja asioita muistelemalla tarina lähtee yleensä mukavasti rönsyilemään ja vanhus lähtee hyvin mukaan.” Ja kun otetaan hetkestä kiinni, niin kyllä senioriklovnin päähän ideoita pälkähtää. Saanko luvan, lausui Elle Nitro eräänkin kerran, kun klovnipari alkoi soittaa huuliharppua. Ja voi kuinka vanha herra ilahtui, kun nivelet vielä taipuivat maltillisten tanssiaskelten pyörteisiin. Senioriklovnerian parhaimpia puolia on ehkä juuri se, että ikäihminen näkee klovnissa vertaisensa. Myös pelleä saattaa välillä vähän kolottaa ja tekonivelkin löytyy ehkä ihan omasta takaa. ”Iäkäs klovni osaa suhtautua, kun on itsekin kokenut kaikenlaista, onhan elämä yleensä riepotellut kutakin kypsään ikään ehtinyttä”, Ritva tuumii.

”Tästä tulee itsellekin mahtava hyvänolon tunne”, Ritva Tähti sanoo. © Tommi Tuomi

Mitäpä murheista, klovnin iloinen olemus häivyttää tuossa tuokiossa huolet kaikkien mielistä.

Klovniporukalla on myös keskenään hauskaa yhteisissä tapaamisissa, joita on yleensä kerran kuussa. Senioriklovnerian kehittäjä Essi Siljoranta pitää huolen siitä, ettei kukaan hanki itselleen stressiä eikä pode liikaa esiintymiskuumetta. Ritva Tähti kiitteleekin senioriklovnien mahtavaa yhteishenkeä. ”Vieläkin ihmettelen, miten on saatu näin samanhenkinen porukka kokoon. Tämä homma saa meidät kaikki hyvälle mielelle.” Hänestä paras palkinto on kuulla ilostuneen vanhuksen sanovan:
”Te ootte ihania, tulkaa pian uudestaan!”

V

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X